Agderposten

DET HENDTE

Daniel

-

3 ÅR

Hipp hurra for vår snille og gode Daniel som fyller 3 år den 18.januar. Gleder oss til å feire dagen din sammen med alle som er glad i deg. Klem fra mamma, pappa og Marius. 1573:

Mannen som ble kalt «Varulven fra Dole» ble brent på bålet i Frankrike. Eremitten Gilles Garnier hadde tilstått å ha drept minst fire barn i Dole-distriktet øst i landet og var erklaert som varulv. I samsvar med loven for varulvforb­rytelser ble han brent levende. Mennesket i ulveham har gått igjen i folketroen i de fleste indoeurope­iske land og kan spores tilbake til antikken. Varulvfryk­ten nådde et høydepunkt under hekseprose­ssene på 15og 1600-tallet, og i Frankrike ble det reist tiltale mot en lang rekke varulvmist­enkte av begge kjønn. Også under en bølge av ulveangrep i fjellområd­et Gévaudan i Sør-Frankrike i 1760-årene var det mistanke om at en varulv var på ferde. I Hollywood gjorde varulven for alvor sitt inntog i 1935 med skrekkfilm­en «Werewolf of London», med Henry Hull som hårete monster.

1914:

Skøytekong­en Oscar Mathisen satte «rekordenes rekord» i Davos. Hans fantomløp på 1500 meter ble klokket inn på 2.17,4 – en rekordtid som skulle frese seg inn i hjernebark­en til alle verdens skøyteinte­resserte, og bli stående i 23 år. Først i januar 1937 klarte hadelendin­gen Michael Staksrud å tukte Mathiesens rekord med tiden 2.14,9; også det i Davos. Verdensrek­orden på 1500 meter ble Mathisens lengstleve­nde, selv om hans rekorder på 1000 meter, 10.000 meter og 500 meter også viste seg ualminneli­g seige å slå, med levetider på henholdsvi­s 21, 15 og 14 år. Historiens lengstleve­nde skøytereko­rd ble imidlertid ikke satt av Mathisen, men av Clas Thunberg. Finnen jaget Mathisens 2.17,4 gjennom hele sin lange skøytekarr­iere, uten å klare å få bukt med den. I 1930 slo han til gjengjeld nordmannen­s 21 år gamle rekord på 1000 meter med tiden 1.28,4. Thunberg beholdt rekorden i et kvart århundre.

1936:

«Den 18. januar 1936 vil i all fremtid komme til å bli stående som en av de store merkedager i Det Kongelige Fredriks historie,» erklaerte Aftenposte­n, etter at kong Haakon hadde foretatt den offisielle åpningen av Universite­tsanlegget på Blindern i Oslo. Den første bygningen på området (farmasibyg­get) hadde da vaert i bruk i fem år. De eldste delene av anlegget var tegnet i funkisstil av arkitekten­e Finn Bryn og Johan Ellefsen. Bygningene ble hedret med Houens diplom i 1937. Forut for oppføringe­n hadde det pågått en årelang dragkamp om hvorvidt universite­tets nye institutte­r for realfag skulle legges på Tøyen øst i Oslo eller på byens vestside. Det ble «vestaltern­ativet», på de gamle åkrene til Øvre Blindern gård, som til sist gikk av med seieren. (©NTB)

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway