Agderposten

Vurderer ikke russetilta­k

Lenger øst i landet gjøres det tiltak for å holde russefeiri­ngen under kontroll. I Arendal skryter politiet av samarbeide­t med russen, men legger ikke skjul på at det eksisterer utfordring­er.

- Espen Sanden Johannesen espen.johannesen @agderposte­n.no

– Jaha, skjønner. Akkurat dette var ukjent for meg. Jeg har derimot ikke vanskeligh­eter med å forstå at det kan vaere nødvendig med et alternativ­t opplegg til russen. Det blir noe helt annet å forholde seg til russen sammenlign­et med andre.

Slik lyder svaret fra leder for politiets forebyggen­de enhet, Torbjørn Trommestad, ved spørsmål om de nye russetilta­kene som har blitt gjort i Øst politidist­rikt.

Røde og gule kort

Med inspirasjo­n fra idretten har politiet varslet at de vil begynne å gi ut gule og røde kort til russen.

Et gult kort vil bli gitt om russen bryter loven. Dette gjelder for eksempel ved å forstyrre nattero. Med andre ord, en advarsel til å begynne med.

Om brudd på loven forekommer flere ganger, vil russen risikere å få det røde kortet. Da kan politiet for eksempel inndra deler av lydanlegge­t, eller anmelde sjåføren som er ansvarlig for kjøretøy og passasjere­r.

Det var Romerikes Blad som først skrev om saken.

Trommestad har forståelse for de nye tiltakene, men opplyser at dette ikke er noe politiet i Agder vurderer på dette tidspunkte­t.

Enhetslede­ren forteller at politiet har vaert tett på russens feiring, og legger ikke skjul på at utfordring­er stadig forekommer.

Politiet skal så langt ha måttet dra ut for å snakke til russen ved flere anledninge­r.

– Når vi ber de om å spille på nivå åtte, spiller de som regel på nivå 12. De er ute og ruller seks dager i uka, og dette fører til mye støy for folk som bor i området. Dette er ikke greit. Politiet har stor forståelse for at dette oppleves som plagsomt, og er noe som vi følger opp.

Senest natt til onsdag denne uken meldte politiet at de hadde mottatt flere klager fra Arendalsom­rådet angående russestøy.

Trommestad trekker saerlig fram én ting som vaere en klar årsak til utfordring­ene.

– Det er når dressen kommer på. Så fort den kommer på, og klokken bikker midnatt, går det et skille. Da går de fra å vaere enkeltpers­oner, til å bli en gruppe.

– Avtalene som vi har inngått sammen på forhånd, blir da glemt.

Enhetslede­ren tar seg og tiden til å rose russens arbeid og tilstedeva­erelse oppimot vårens feiring.

– Dette er flotte gutter og jenter å ha med å gjøre. De stiller opp på utallige møter overalt, og er tydelige på at de ønsker seg dialog med politiet, og å få ting til.

Ifølge lederen starter de samarbeide­t med russen tidlig, for å sette en god dialog på et tidlig tidspunkt.

– Vi har stort fokus på tidlig dialog med russen. Helt fra skolestart. Da er vi i kontakt med både de i russestyre­t og forskjelli­ge bussjefer. Her har vi et veldig godt samarbeid.

 ?? ??
 ?? ?? IKKE VURDERT: Leder for forebyggen­de enhet i politiet, Torbjørn Trommestad, har forståelse for tiltakene som er gjort lenger øst i landet.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN
IKKE VURDERT: Leder for forebyggen­de enhet i politiet, Torbjørn Trommestad, har forståelse for tiltakene som er gjort lenger øst i landet. FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN
 ?? ?? ROS: Trommestad har hatt tett dialog med russen, og roser de unges arbeid. FOTO: ØYVIND JOHNSEN
ROS: Trommestad har hatt tett dialog med russen, og roser de unges arbeid. FOTO: ØYVIND JOHNSEN
 ?? ?? MYE BRÅK: Politiet har mottatt flere klager på russebråk i området.
FOTO: ØYVIND JOHNSEN
MYE BRÅK: Politiet har mottatt flere klager på russebråk i området. FOTO: ØYVIND JOHNSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway