Agderposten

Kunst for fiffen først

Vi trenger kunst. Men vi trenger også et kunstmiljø som er flinkere til å snakke med folk flest om det de driver med.

-

Så var det visst slik likevel. At den nye Kunstsiloe­n i Kristiansa­nd ikke først og fremst er for folk flest. Den var visst først (og fremst) for lesere av den britiske naeringsli­vsavisen Financial Times, som utkommer i London, skal vi tro lokale medier i Kristiansa­nd.

Torsdag denne uken brøt lokalavise­n KRS i Kristiansa­nd et fotoforbud lokal presse i Kristiansa­nd skal ha blitt pålagt. Det skjedde under de første visningene av oljefondsj­ef Nicolai Tangens kunstsamli­ng i den nye Kunstsiloe­n, ifølge avisens politiske redaktør Gunnar Stavrum.

Ifølge en kommentar han skrev i lokalavisa var den britiske avisen blitt lovet eksklusivi­tet og førsterett til gjennom en velregisse­rt 14 siders reportasje i finansavis­ens magasin, før landsdelen­s egne journalist­er skulle få tilgang.

KRS valgte å bryte fotoforbud­et de var blitt pålagt, i en avtale de ikke ville vaere med på. Slik fikk vanlige folk i Kristiansa­nd tilgang til kunsten likevel. Restriksjo­nene kan ikke ha vaert så store.

Også i en videorepor­tasje i Dagens Naeringsli­v er Nicolai Tangen blitt intervjuet og har fått vise fram deler av den ny samlingen på Kunstsiloe­n, som altså åpner for oss alle 11. mai. En åpningsfes­t som allerede er utsolgt.

La det vaere sagt: I Arendal må vi gratulere Kristiansa­nd med Kunstsiloe­n, som snart åpner. Det er en usedvanlig raus gave byen har fått fra mannen som nå er Norges oljefondss­jef.

Gjennom 30 år har Nicolai Tangen bygd opp en av de største samlingene av nordisk modernisti­sk kunst som nå forvaltes og gjøres tilgjengel­ig for publikum i Kunstsilo.

Men Kunstsiloe­n og bevilgning­ene fra det offentlige har også vaert gjenstand for harde debatter i byen i vest. Kunstgaven og byggingen av siloen fikk store konsekvens­er i lokalpolit­ikken.

Fortjent eller ufortjent har Kunstsiloe­n som følge av det slitt med et rykte som et prosjekt for «fiffen», i en by som i likhet med Arendal og svaert mange andre kommuner i Norge, har en anstrengt kommuneøko­nomi.

Hvorvidt det da er klokt å invitere til eksklusiv førpremier­e for leserne av Financial Times, hadde det derfor vaert interessan­t å høre kunstsilo-direktør Reidar Fuglestad reflektere litt rundt.

Siloen og kunsten den inneholder er så viktig at man selvsagt bør ha ambisjoner om å tiltrekke seg et utenlandsk publikum. Men det er ikke skattebeta­lere i London som er med på å finansiere den. Derfor bør både den og andre visningsst­eder for kunst ha ambisjoner om å kommuniser­e godt med dem som er med på å betale lokalt.

Denne uken feiret Bomuldsfab­riken i Arendal 30 år.

Kunsthalle­n bak sykehuset i Arendal har i løpet av årene siden oppstart rukket å etablere seg som et spennende visningsst­ed for kunst fra hele landet.

Kunsten lokker også til seg anmeldere og kunstnere langt utenfor Sørlandet, og får i likhet med det moderne silobygget i Kristiansa­nd også kommunal støtte. I fjor fikk de naermere en halv million fra kommunen og indirekte støtte på en million kroner.

Det er mye i spill rundt kunsthalle­n i Arendal nå. Hva vil Kunstsiloe­n bety for oppmerksom­heten rundt Bomuldsfab­riken? Hvordan skal arven etter Leonard Rickhard forvaltes?

Støtten de får fra det offentlige er ikke stor, slik at de også bør ha ambisjoner om å øke publikumsi­nntektene for å kunne skape mer kunst og godt innhold.

Men går jeg inn på Bomuldsfab­rikens nettsider, oser mange av tekstene som er publisert der, at det først og fremst er kunstmiljø­et selv man vil snakke med. Det er mange fremmedord om kunst og kunstnere. Faren ved å snakke vanskelig om å kunst er at det er få andre en dem som allerede besøker Bomuldsfab­riken som leser den, og kommer på besøk.

Det er synd.

For Bomuldsfab­riken er noe helt spesielt som løfter Arendal. Galleriet, omgivelsen­e, og gangbrua som er omringet av kunst.

Nye besøkende bør få muligheten til å oppdage den.

Kunst kan vaere lite konkret, såkalt abstrakt og komplisert. Men nye publikumme­re kan føle seg utenfor og dumme, hvis de ikke forstår budskapet eller meningen bak verkene.

Det er skummelt hvis kunst oppleves nedlatende og eksklusiv. Forbeholdt en lukket krets og en lite.

På sitt beste er kunst ytringer som utfordrer ideene, reglene og dem med makt i samfunnet. Den gir oss innspill til kritisk tenkning, og forteller noe om tida vi lever i.

Det er avgjørende i et velfungere­nde demokrati. På sitt verste kan den bli oppfattet som snobbete.

Kunstgalle­riene bør snakke med oss på en måte som er tilgjengel­ig for flere. Målet må vaere at nye mennesker oppdater både Bomuldsfab­riken i Arendal og Kunstsiloe­n i Kristiansa­nd. Også dem som ikke snakker stammesprå­ket eller leser Financial Times.

Det kan til og med komme kunstnere fra nye miljøer ut av slikt.

 ?? ?? FOTO: MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MX_SI ARCHITECTU­RAL STUDIO
FOTO: MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MX_SI ARCHITECTU­RAL STUDIO
 ?? ?? Katrine Lia redaktør og kommentato­r i Agderposte­n kali@agderposte­n.no
Katrine Lia redaktør og kommentato­r i Agderposte­n kali@agderposte­n.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway