Agderposten

Kvinne dømt etter at ender døde

Kvinnen mente selv at hun tok mer enn godt nok vare på de tre dyrene, som til slutt døde. Agder tingrett er av en helt annen oppfatning.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Nylig måtte en kvinne i 30-årene fra Setesdal møte i tingretten i Arendal, tiltalt for brudd på dyrevelfer­dsloven. Naermere bestemt for å ha unnlatt å gi tre ender tilstrekke­lig stell, naering og tilsyn. De tre endene døde som følger av omsorgssvi­kten, sto det i tiltalen.

Kvinnen var i 2022 eier og dyreholder av tre ender hjemme i Setesdal. Alle de tre endene døde i august samme år.

Da hun møtte i Agder tingrett nylig, hevdet hun i sin forklaring at hun matet endene jevnlig og at de i tillegg fikk gå rundt og finne mat selv da de var ute. At hun etter hvert plasserte endene inne på en låve, begrunnet hun med at huseier ikke ønsket at dyrene skulle vaere utendørs.

Dermed ble de flyttet inn 1–2 uker før de døde. Etter dette ble dyrene ifølge kvinnen fôret to ganger daglig. Vannet som endene badet i og drakk av ble skiftet annenhver dag, forklarte kvinnen. Det var imidlertid ikke skiftet de tre-fire siste dagene før endene døde.

«Hun har videre forklart at hun ikke forstår hvorfor dyrene døde, og at de virket helt normale dagen før de døde – som var siste tidspunkte­t hun hadde tilsyn med endene» heter det i dommen.

Retten setter ingen lit til kvinnens forklaring om jevnlig stell og mating av dyrene.

Det ble nemlig gjennomfør­t obduksjon av dyrene, og i obduksjons­rapporten kom det fram hårreisend­e funn:

«Alle tre endene var avmagret uten synlig fettvev i underhud og kroppshule, og de var svaert dårlig muskelsatt» heter det i dommen som nå foreligger fra Agder tingrett.

De to veterinaer­ene som foretok obduksjone­ne vitnet begge, og kunne forklare at endene sultet på tidspunkte­t da de døde, og at flere av dem døde nettopp av sult. Den siste døde også av sult, men et sår med blødning kunne ha vaert medvirkend­e årsak i dette tilfellet.

Avføring i drikkevann­et

Av bilder tatt på stedet som Agderposte­n har fått tilgang til, kan man se låven der endene ble holdt. I båsen sto et kar som endene både badet i og drakk av. Karet var «helt svart på grunn av tilgrising av jord, avføring og møkk», fremkom det i retten. Den ene veterinaer­en forklarte også at endene skulle hatt egen drikkevann­skilde.

«Retten viser videre til [veterinaer­ens] forklaring om at avmagringe­n og sulten har påført endene smerte, stress, aggresjon og apati» heter det videre i dommen.

Retten er derfor ikke i tvil om at endene over lengre tid ikke har fått tilstrekke­lig omsorg, og at kvinnen har handlet grovt uaktsomt.

«Hennes unnlatelse over tid fraviker klart med kravet til forsvarlig opptreden, og unnlatelse­n må anses som svaert klanderver­dig og det er grunnlag for sterk bebreidels­e av tiltalte» heter det i dommen.

Ville nekte kvinnen dyrehold

Aktor la ned påstand om at den tiltalte kvinnen dømmes til betinget fengsel i 28 dager, samt at hun får forbud mot å eie, holde, eller på annen måte ha ansvar for fjaerkre de neste tre årene. Kvinnens forsvarer la ned påstand om at hun skulle frifinnes, subsidiaer­t anses på mildeste måte.

Retten landet på at kvinnen dømmes til 28 dagers betinget fengsel, med prøvetid på to år. Hun dømmes ikke til forbud mot å eie dyr i fremtiden, men må betale saksomkost­ninger på 3.000 kroner.

Hun har to uker på å bestemme seg for om hun vil anke dommen til lagmannsre­tten.

 ?? FOTO: POLITIET ?? DRIKKEVANN­ET: Karet var «helt svart på grunn av tilgrising av jord, avføring og møkk», fremkom det i retten.
FOTO: POLITIET DRIKKEVANN­ET: Karet var «helt svart på grunn av tilgrising av jord, avføring og møkk», fremkom det i retten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway