Agderposten

Eneste gratis fritidstil­bud uten ekstrautgi­fter

-

Sesjonsinn­rykket til førstetjen­esten er i gang for 18–19 åringer. I alle typer medier leser man om gutter og jenter som blir innkalt til sesjon. Mange gruer seg. Jeg håper alle foreldre der ute motiverer barna sine så mye som mulig. Førstegang­stjenesten gir en fantastisk sjans for å utvikle seg, skape vennskap for livet og ikke minst få utdanning dersom man velger å gjøre det i løpet av året som verneplikt­ig.

Som 19-åring forlot jeg Grimstad i 1998 for å dra inn i førstegang­stjenesten. Den gangen var ikke jenter en naturlig del av forsvaret. Det som overrasket meg mest da jeg entret inngangen til KNM Harald Haarfagre i Stavanger, var alle muligheten som fantes. Alt fra å benytte laerlingti­den som en del førstegang­stjenesten, til å ta opp fag for å forbedre karakterer. Eller om du allerede er ferdigutda­nnet som for eksempel fysioterap­eut, lastebilsj­åfør, eller sykepleier, kan man arbeide som det dette året. Det slo meg noen minutter senere etter at jeg hadde fått ulevert utstyr. Denne informasjo­nen bør all ungdom få. Ikke bare gutter. Alle burde få vite om muligheten­e som byr seg dersom man gjennomfør­er førstegang­stjenesten.

Det var da jeg bestemte meg. Min største kampsak skal vaere å få innført allmenn sesjon, slik at jenter også kan få samme informasjo­n. Slik at jentene selv kan få velge om de ønsker å gjennomfør­e verneplikt på riktig faktagrunn­lag. Noen år senere var kampen vunnet og allmenn sesjon ble innført. I dag har Forsvaret gått et skritt lenger, nemlig å innføre allmenn verneplikt. Jeg har forståelse for at det kan skape frykt hos dagens ungdommer. Jeg har forståelse for at det er ukjent farvann, og jeg har forståelse for at de ikke vet hva de går til. Men den beste måten å få robuste unge voksne på, er ett år i militaeret hvor de også laerer sider av seg selv som de muligens ikke visste eksisterte. Førstegang­stjenesten får både gutter og jenter til å vokse og gi dem styrke til å kunne stå opp for seg selv og det de tror på.

Muligheter er det også for dem som ønsker å få en forsmak på året de har i vente. Det vil hjelpe dem godt på vei og endringene kommer ikke så overrasken­de på den dagen de skal tjenestegj­øre. Jeg vil derfor på det sterkeste anbefale å engasjere seg i Heimeverne­ts Ungdom (HVU). Det eneste gratis fritidstil­bud hvor det ikke vil komme ekstrautgi­fter som til drakter og sko. Der laerer man alt fra lederskap, våpentreni­ng til kart og kompass. Det er en super måte å forberede seg på før man skal avtjene verneplikt.

For alt vi er og alt vi har, benytt muligheten. Jeg har aldri angret og vil aldri ha vaert opplevelse­n foruten. Det har formet meg til å kunne stå opp for meg selv, lagledelse og andre verdier som jeg har hatt god nytte av i det voksne liv. Gled dere.

Lene Langemyr Grimstad Frp

 ?? ?? Jeg vil derfor på det sterkeste anbefale å engasjere seg i Heimeverne­ts Ungdom (HVU), skriver Lene Langemyr. FOTO: ELISABETH GROSVOLD
Jeg vil derfor på det sterkeste anbefale å engasjere seg i Heimeverne­ts Ungdom (HVU), skriver Lene Langemyr. FOTO: ELISABETH GROSVOLD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway