Agderposten

Jeg blir aldri ferdig med å komme ut

- Leserinnle­gg Sarah Halleland

«Hvem er mannen i forholdet?» «Står navn?» det i ditt eller din manns «Hva jobber mannen din med?»

hjelpe «Er mannen kanskje?» din hjemme og kan

«Har du noen gang vaert interesser­t i meg som mer enn en venn?»

«Bare si fra om dere trenger en mann til å hjelpe dere på soverommet.»

«En annen jeg kjenner er også sammen med en av samme kjønn.» «Hvorfor ville ikke du vaere

mamma?» «Du trenger ikke vaere så mye hjemme siden du er å regne som pappa.»

«Da er det vel du som skal vaere gravid neste gang da? For dere skal vel ha flere enn ett barn..?» «Hvem er pappaen til barnet?» «Hva skjer når barnet spør etter pappa?» «Syns alle er litt homo om dagen, er det en slags motegreie?» «Jeg er ikke homofob altså, men de kan vel holde seg for seg selv.»

«Er litt lei av det regnbuefla­gget jeg …» «Det er ikke naturlig»

Dette er utsagn som har blitt sagt til meg fordi jeg er den jeg er.

Er det ikke rart hvordan mennesker mener de har en rett til å uttale seg om andres liv? Og dette er bare fordi jeg tilfeldigv­is bor med en av samme kjønn. Jeg er trygg i meg selv og den jeg er, men jeg syns det er tullete å måtte «komme ut» når noen spør hva mannen min jobber med. Men slik er det, jeg må stadig vurdere om jeg skal komme ut eller ikke, til personen bak disken, til nye kollegaer, eller til naboen. Man blir aldri ferdig med å

komme ut. Hatkrimina­liteten mot skeive

har økt de siste årene, og ifølge NRK ble det levert 1090 anmeldelse­r hvor hat var motiv … Det er rundt tre anmeldelse­r

hver eneste dag. Det er sinnssykt. En annen ting som er sinnssykt er at det å vaere skeiv er ulovlig i over 60 land. I 2024.

Jeg trenger ikke at andre heiser regnbuefla­gget for meg, heis flagget for kjaerlighe­ten. Jeg heiser ikke flagget for meg selv, går i paraden for meg selv, eller går med regnbuearm­bånd for meg selv.

Jeg gjør det for alle andre. Jeg gjør det for de som trenger å

se at å elske er en menneskere­tt, for de som kommer med hatefulle ytringer, for de som syns skeive er ekle.

Jeg gjør det for de som ikke tør å vaere seg selv, for de som er redde, for de som ikke vet hvem de er.

Ikke minst gjør jeg det for at min sønn skal vokse opp i et inkluderen­de og mangfoldig samfunn hvor det å ha to mammaer er helt greit.

Dersom andre virkelig aksepterer skeive så må det vises i handlinger og hvordan man ordlegger seg på generell basis, ikke bare fordi de kjenner en person som er det. Det er ikke greit at jeg blir andres homoalibi, bare så noen kan si at de aksepterer skeive fordi de kjenner meg eller vet hvem jeg er.

Jeg har tenkt at jeg ikke er en av dem som har blitt utsatt for hatefulle ytringer eller handlinger. Jeg har ikke blitt spytta på, kasta ting på, blitt kalt stygge ting, eller risikert straffefor­følgelse, det er sånt jeg leser eller hører om. Men de utsagnene jeg innledet med er sårende å høre gang på gang.

Vi er født frie og like, det innebaerer også friheten til å elske de man vil.

 ?? FOTO: PRIVAT: ??
FOTO: PRIVAT:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway