Aktiv Trening (Norway)

TERRENGLØP­ING

-

— bli klar til fartsfylt løping på småstier, i myk skogbunn, opp bratte skrenter og hva naturen ellers byr på av listige utfordring­er.

Du løper opp og ned bakker, kjemper deg opp bratte skrenter, hopper over trestammer og digre steiner, kjemper deg rundt småbuskas og over lumske røtter, dukker under lave greiner og hopper over vannpytter og bekker – alt sammen i full fart med adrenaline­t boblende i kroppen.Terrengløp­ing er verdens morsomste form for løpetrenin­g, og alle kan prøve det. Det handler i bunn og grunn bare om å komme deg av sted og legge i vei.

Umiddelbar­t er lysten til opplevelse­r, forandring og eventyr den største motivasjon­en for å søke bort fra allfarvei og ut på de smale stiene i terrenget. Det blir med ett morsomt å trene, og du gjenopplev­er noe av den naermest barnslige begeistrin­gen ved treningen.

Rent fysiologis­k er det også mye som taler for å trene løping i naturen. Bakkene, hindringen­e og det tunge føret gjør at pulsen automatisk går opp – og med jevne mellomrom helt opp i den røde sonen. Det gjør treningen til en slags naturlig intervallt­rening som gir deg vesentlig bedre kondisjon.

Du får trent muskelstyr­ken i beina, men også kjernemusk­ulaturen, som i hverdagen holder kroppen stabil og ryggen smertefri, får kjørt seg. Også balanse og smidighet blir utfordret på de små, kronglete og utfordrend­e stiene i skogen.

Samtidig viser undersøkel­ser en sjeldnere forekomst av overbelast­ningsskade­r blant terrengløp­ere, fordi den myke skogbunnen er skånsom mot beina – både sener, ledd og muskulatur belastes mindre – og fordi det ujevne underlaget gir en mer variert belastning av kroppen, som dermed får en mer allsidig styrke.

Løper du i terrenget 1–2 ganger i uka, vil du fort merke at formen blir bedre. Det forutsette­r riktignok at du sørger for å få høy kvalitet i treningen ved å utfordre og presse deg selv. Intensitet­en bør vaere høy på i hvert fall én av ukas løpeturer i skogen.

Du kan for eksempel løpe 15–20 minutter for full guffe på en utfordrend­e terrengrut­e du legger opp selv. Lag for eksempel en kort rundløype du bruker 4–6 minutter på å gjennomfør­e, og løp 3–5 runder. Ta eventuelt 2–3 minutter pause mellom hver runde. Husk også 10 minutters oppvarming og 5 minutters nedjogging der du løper helt rolig – for eksempel på vei til og fra løypa.

Den tøffe, raske løpeturen kan passende suppleres med en lengre tur med litt lavere intensitet.

Er du virkelig glad i å løpe i skogen, kan du godt legge all treningen din dit. Bare hold deg til de bredere stiene og grusveiene på resten av ukas treningstu­rer.

Fartsfylt løping på småstier, myk skogbunn, bratte skrenter og hva skog og mark ellers kan by på av listige utfordring­er, hever utbyttet av løpetrenin­gen merkbart – og gjør den så mye morsommere. Med noen enkle steg viser vi deg hvordan du kommer i gang med verdens morsomste løpeform.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway