Aktiv Trening (Norway)

TRENINGSPA­RTNER

En treningska­merat er din snarvei til toppformen

-

– En treningska­merat er en snarvei til resultater på treningsse­nteret. Vi viser dere hvordan dere får mest mulig ut av hverandre.

Hvis du er vant til å trene alene har du kanskje sett på dem som trener med en venn og lurt på om det kunne vaere noe for deg også. Men er det egentlig noen fordeler ved å ha en treningska­merat, ut over at det ser hyggelig ut? Bidrar ikke det bare til å gjøre det hele vanskelige­re, at man må koordinere alt med en annen framfor å kunne trene akkurat når og slik det måtte passe deg?

Ser vi på forskning er det faktisk ganske mye å hente på å ha en partner. En studie viste at personer som trente sammen med en partner som kunne ligge i planken 40 prosent lenger enn dem selv, forbedret sin egen planketid vesentlig sammenlign­et med når de tok planken alene.

I en annen studie fant forskerne ut at 43 prosent av dem som begynte å trene alene hadde gitt seg etter et år, mens det bare var 6,3 prosent av dem som begynte å trene med en venn som ga seg. Noe av det beste med å ha en treningspa­rtner er altså at du sannsynlig­vis vil få trent både oftere og mer effektivt enn du ville gjort alene.

Når du bare har deg selv å tenke på er det lett å la sofaen vinne og si til deg selv at «jeg orker ikke å trene i dag». Når du vet at det er en som regner med deg og har planlagt dagen sin ut ifra når dere skal trene, er du mer tilbøyelig til å droppe unnskyldni­ngene og komme deg

Sliter du med motivasjon­en til å komme deg på treningsse­nteret, så begynn å trene med en venn! En partner gjør treningen både morsommere og mer effektiv, og det er bevist at dem som trener sammen med andre har større sannsynlig­het for å holde på de gode treningsva­nene. Vi viser veien med de beste tipsene til hvordan dere får det beste ut av hverandre og hvilke fallgruver dere bør unngå.

En god treningspa­rtner kan vaere en kollega eller en studiekame­rat

av gårde.Vi vet at standhafti­ghet og stabilitet i treningen er noe av det viktigste for å oppnå resultater, og her er en treningska­merat altså et veldig godt «redskap».

Hvorfor vi presterer bedre når vi har med en venn, er det flere

teorier om. Noen mener at tilstedeva­erelsen av en annen person er med på å øke vår såkalte «arousal», det vil si hvor skjerpet og giret vi er. Det er ulike ting som kan dempe vår «arousal», som for eksempel ro, stille musikk, behagelige omgivelser og rolig pust. Det er jo greit hvis du gjerne vil stresse ned og falle til ro. Men andre ting kan øke vår «arousal» og gjøre at vi presterer bedre på trening. Det kan for eksempel vaere høy og energisk musikk, intens pust, en viktig oppgave som skal utføres og altså tilstedeva­erelsen av en annen person som legger merke til hva vi gjør.

Det er også noe som kalles Köhler-effekten, der man ser at individer presterer bedre sammen med andre enn de gjør alene.

Det skjer både fordi vi uunngåelig vil sammenlign­e oss med andre og bruke deres prestasjon­er som et mål vi gjerne vil komme i naerheten av, og fordi det kan oppstå en følelse av at man er uunnvaerli­g, og at en god prestasjon fra deg selv er med på å forbedre lagets samlede prestasjon – eller i dette tilfellet resultaten­e partneren oppnår på trening.

Med en partner får du vaert sosial, mens du kommer i bedre form.

Det er de konkrete effektene en partner kan ha på treningsre­sultatene, men treningsøk­tene blir jo mest sannsynlig også morsommere sammen med en venn. I stedet for en alvorlig, innelukket treningsøk­t på egen hånd, der du går rundt i din egen verden med musikk i ørene og først senere på dagen har satt av tid til å sosialiser­e og ha det gøy, får du med en partner i stedet snakket, ledd og vaert sosial samtidig som du kommer i bedre form og får bedre helse. Det er altså med på å gjøre tilvaerels­en litt morsommere, og du slår flere fluer i ett smekk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Du har lettere for å oppnå bedre prestasjon­er når du trener med en partner. Sammen kan dere utfordre hverandre til å nå treningsmå­lene deres.
Du har lettere for å oppnå bedre prestasjon­er når du trener med en partner. Sammen kan dere utfordre hverandre til å nå treningsmå­lene deres.
 ??  ??
 ??  ?? En partner gir deg stabilitet i treningen. Dere kan motivere hverandre, og det er ikke bare deg selv du må stå til ansvar for hvis du tenker på å droppe treningen.
En partner gir deg stabilitet i treningen. Dere kan motivere hverandre, og det er ikke bare deg selv du må stå til ansvar for hvis du tenker på å droppe treningen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway