Aktiv Trening (Norway)

KOM IGJEN, DU KLARER DET!

Ny viten: Slik blir du bedre til å presse deg selv under hard trening.

-

Når kroppen har mest lyst til å gi opp på treningstu­ren, eller du må kjempe for å holde tempoet oppe under et løp, kan positive mantraer vaere med på å gi deg ekstra krefter. Men det er slett ikke uten betydning hvordan du formulerer den personlige peptalken inne i hodet.

Ifølge en ny studie er det mye mer effektivt å snakke til seg selv i andreperso­n (for eksempel «Du er sterk, du klarer det») i stedet for i førstepers­on («Jeg er sterk, jeg klarer det») når man vil motivere seg selv til å yte mer. Britiske forskere innen sportspsyk­ologi satte 16 mosjoniste­r til å gjennomfør­e en rekke 10 km-tester på trimsykkel. Det viste seg at deltakerne konsekvent var i stand til å utvikle større kraft og gjennomfør­e sykkeltest­en raskere når de ble bedt om å snakke til seg selv i andreperso­n.

Hvorfor «du» fungerer bedre enn «jeg» har ikke forskerne noe klart svar på. En teori er at en peptalk i andreperso­n hjelper oss til å distansere oss fra den fysiske utmattelse­n. Det kan også vaere at det minner oss om å bli ropt til av en trener eller annen autoritet, og at vi derfor blir mer disipliner­te og følger «ordren».

Kilde: Bangor University

 ??  ?? Den indre peptalken som fyker rundt i hodet under trening kan gi ekstra krefter – spesielt hvis du husker å vaere dus med deg selv.
Den indre peptalken som fyker rundt i hodet under trening kan gi ekstra krefter – spesielt hvis du husker å vaere dus med deg selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway