Aktiv Trening (Norway)

BAKKENE GJØR DEG STERK

-

Løping i bakker er god styrketren­ing som styrker alle de relevante løpemuskle­ne og gjør deg både rask, eksplosiv og mindre utsatt for å bli skadet.

KJERNE

Glem situps, for løping i bakkene trener magen effektivt. Hver gang du sparker fra, må hoftebøyer­ne, magemuskle­ne og korsryggen jobbe. På sikt gir det også en mer effektiv løpestil.

Len deg litt fremover, men unngå knekk i hoften.

LUNGER OG HJERTE

Du må flytte kroppen din oppover, og musklene trenger mye oksygen. Det kommer fra hjertet og lungene, som blir mye sterkere av bakketreni­ngen. Med et sterkt hjerte og en kropp som kan levere store mengder oksygen til musklene, får du god kondisjon.

Løp i høy fart opp bakken, og la pulsen roe seg når du har kommet på toppen. Det er bedre å ta en pause på vei opp enn å jogge opp i et makelig tempo.

BAKSIDE LÅR OG RUMPE

Mange løpere forsømmer treningen av rumpa og baksiden av lårene, og det kan føre til skader. Når du løper oppover, jobber nettopp baksiden av lårene og setemuskle­ne sammen med leggene for å skape kraft. Du får et mer effektivt fraspark, blir mindre utsatt for skader, spesielt kneskader, og kan ta lengre og mer kraftfulle steg.

Løft knaerne høyt, og løp med raske, korte steg.

LEGGER

Det er stort press på leggene når du løper oppover. Det styrker

frasparket, men betyr også større belastning på akillessen­en, så vaer oppmerksom på det.

Selv om bakketreni­ng er fantastisk, bør du unngå det hvis du sliter med ømme akillessen­er.

LÅR

I første fase av løpesteget er det spesielt forsiden av låret som må jobbe for å presse deg opp bakken. Det gjør deg sterkere og styrker de stabiliser­ende musklene rundt kneet. Dermed blir du langt mindre utsatt for skader.

Løping nedover er såkalt eksentrisk trening, hvor muskelen spennes og strekkes ut. Det er ekstremt hardt for forsiden av lårene, så vaer forsiktig i lange nedoverbak­ker.

 ??  ?? Løp oppover med rak holdning og kraftige, spenstige steg, så får du mest ut av bakken.
Løp oppover med rak holdning og kraftige, spenstige steg, så får du mest ut av bakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway