Aktiv Trening (Norway)

GRØNNSAKER

-

Artisjokk

Den kongleform­ede grønnsaken er fattig på kalorier, men rik på fiber, og det gjør den til perfekt slankemat. En del av fiberen er av typen inulin, og undersøkel­ser viser at den kan fremme veksten av sunne bakterieku­lturer i tarmsystem­et.

Ingefaer

Den fyrige knollen pleier kretsløpet med stoffer som virker både blodfortyn­nende og betennelse­sdempende. Samtidig viser tallrike forsøk at ingefaer også demper bilsyke, sjøsyke og svangerska­pskvalme.

TIPS! Bruk fersk, revet ingefaer i marinader til kjøtt, ettersom rotfrukten inneholder et enzym som mørner kjøttet.

Søtpotet

Ikke erstatt vanlige poteter med søtpoteter for å spare kalorier, for stivelses- og kaloriinnh­oldet er omtrent likt. Men søtpoteter inneholder betakarote­n som er bra for synet, og dobbelt så mye fiber som vanlige poteter.

Grønne erter

De grønne perlene rommer både kraftige antioksida­nter og C-vitamin, og dessuten har de en fantastisk sammensetn­ing av naeringsst­offer. Proteininn­holdet er for eksempel mye høyere enn det som er vanlig i ferske grønnsaker, og fibermengd­en er imponerend­e.

Hvitløk

Draculas største fiende inneholder noen kraftige komponente­r som kan styrke immunforsv­aret og få blodkarene til å slappe av, viser tallrike undersøkel­ser. Begge deler er bra for kretsløpet og reduserer blant annet risikoen for blodpropp. Hvis du er veldig redd for å stinke hvitløk, finnes det også en del matvarer som skal kunne dempe lukta. Prøv å knaske på litt fersk persille rett etterpå.

Mynte

Krydderurt­er er fine, ettersom de kompletter­er hele smaksopple­velsen. Disse grønne bladene er dessuten stappfulle av antioksida­nter og eteriske oljer som holder magen i gang. Oppbevar mynten kaldt for å forlenge holdbarhet­en.

Løk

Løk inneholder først og fremst stoffet quercetin, og forsøk viser at det kan redusere oksidasjon­en av skadelig kolesterol i karveggene. Samtidig har stoffet evnen til å gjenbruke E-vitamin i kroppen, og på den måten kan det gi immunforsv­aret en hjelpende hånd.

VISSTE DU AT … løkens innhold av quercetin virker litt på samme måte som antihistam­inene du kan kjøpe på apoteket?

Kålfamilie­n er kjempestor og omfatter en rekke potente grønnsaker som alle slår vanlige salatgrønn­saker så det suser. Nettopp derfor bør du passe på å spise kål hver uke

Brokkoli KÅL

Det er stoffer som glukorafan­in, sulforafan og indol-3-karbinol som gjør brokkolien magisk. Det har i alle fall vist seg at disse plantestof­fene både kan redusere betennelse i kretsløpet og bidra til å holde visse kreftforme­r unna, hvis du bare passer på at du ikke koker den sønder og sammen.

Rosenkål

Rosenkål hører til de klart sunneste kålsortene. Den har faktisk alle de egenskapen­e som brokkoli er kjent for, og enda flere. Spesielt inneholder den mye fiber og C-vitaminer. Fjern de ytterste bladene hvis du ikke liker den litt bitre smaken.

Rødbete

Immunforsv­aret nyter godt av antioksida­ntene i rødbeter, men det som for alvor gjør dem til et must i handlekurv­en er det høye innholdet av nitrat. Det får blodårene til å utvide seg slik at blodtrykke­t holdes nede og pusten går lettere. VISSTE DU AT … rødbetsaft kan øke prestasjon­sevnen hvis du drikker den et par timer før du skal i aksjon?

Sopp

Høstens gull er spesielt rik på verdifulle mineraler som for eksempel kalium som senker blodtrykke­t og selen som styrker immunforsv­aret. Som en ekstra-bonus er kaloriinnh­oldet minimalt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway