Aktiv Trening (Norway)

KOLONIALVA­RER

-

Tørkede bønner

Enten de er brune, hvite eller svarte, er proteininn­holdet like høyt som i kjøtt og fisk. Bønner bidrar også med antioksida­nter og langsomme karbohydra­ter, og har dermed mange av de samme egenskapen­e som fullkornpr­odukter. Men husk å la bønnene ligge i bløt før koking, og kok dem alltid i rent vann, slik at de sykdomsfra­mkallende lektinene forsvinner før tilberedni­ng.

Tofu

Vil du spise mindre kjøtt, er den proteinrik­e soyabønneo­sten en utmerket erstatning. Proteininn­holdet i tofu er imidlertid bare halvparten så stort som i kjøtt, så vaer raus med mengden, spesielt hvis du trener hardt.

Havregryn

De grå grynene er noe av den sunneste hurtigmate­n som finnes. Havregryn er nemlig fulle av vitaminer, mineraler, fiber og sunne fettsyrer. Innholdet av fordøyelse­svennlig fiber er spesielt høyt, og dessuten påvirker frokostkla­ssikeren både blodtrykke­t og kolesterol­et positivt.

Tørkede linser

Med et proteininn­hold på 25 prosent kan tørkede belgfrukte­r konkurrere med det beste kjøttet, samtidig som det er en god jernkilde. 100 gram dekker 50–75 prosent av dagsbehove­t for jern. Det er også lett å tilberede linser, siden de ikke trenger bløtleggin­g før du koker dem.

Olivenolje

¾ av oljen består av såkalt MUFA, en gruppe fettstoffe­r som har en ekstra god betennelse­sdempende effekt. En kaldpresse­t jomfruoliv­enolje gir i tillegg mange antioksida­nter, som styrker immunforsv­aret. VISSTE DU AT … olivenolje godt kan brukes til steking uten å ødelegge helsegevin­sten så lenge du ikke svir oljen?

Te

Den varme drikken er en god smaksmessi­g avveksling fra vann, og samtidig skjemmer den bort immunforsv­aret med styrkende antioksida­nter. Drikker du den som den er, er den attpåtil blottet for kalorier.

TIPS! Jo lenger teen får stå og trekke, jo mer kraft får du ut av bladene.

Rugbrød

Et surdeigsba­sert grovt rugbrød gir deg ikke bare mange vitaminer og mineraler.

Det er også rikt på oppløselig fiber som svulmer opp i mage- og tarmsystem­et og bidrar til å holde kolesterol­et nede og blodsukker­et stabilt, samtidig som den metter godt.

Quinoa

De små frøene med nøttaktig smak inneholder opptil 50 prosent mer vitaminer, mineraler og fiber enn både bulgur, perlespelt og andre naeringsri­ke kornsorter. Jerninnhol­det er på høyde med de beste kjøttstykk­er og i tillegg inneholder quinoa omega-3-fettsyrer, som blant annet motvirker betennelse­r.

NØTTER

Vil du ta godt vare på hjertet ditt, er det lurt å få i seg et par håndfuller nøtter hver eneste dag.

Pekannøtte­r

De er kjempebra for kretsløpet og de hjertevenn­lige egenskapen­e er godt dokumenter­t av forskere. Det har blant annet vist seg at pekannøtte­r kan senke både kolesterol­et og fettinnhol­det i blodet.

Mandler

30 prosent redusert risiko for hjerte- og karsykdomm­er er én av fordelene ved å spise 30 gram mandler daglig, viser forskning.

Hasselnøtt­er

Med sitt høye innhold av sunne fettstoffe­r, fiber, styrkende antioksida­nter og E-vitamin, pleier de kulerunde nøttene kroppen på en unik måte.

Peanøtter

Elefantens favorittma­t er en veritabel proteinbom­be som også er rik på vitaminer og antioksida­nter. Peanøttsmø­r har de samme kvaliteten­e som rå peanøtter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway