Aktiv Trening (Norway)

LØP MED WATT

-

– med en wattmåler kan du hele tiden se hvor mye energi du bruker når du løper, du kan måle formutvikl­ingen og løpeøkonom­ien, disponere kreftene optimalt og mye mer.

Wattmåling er en av de største teknologis­ke nyvinninge­ne innen løping de siste årene, og mye tyder på at watt vil revolusjon­ere måten vi trener og konkurrere­r på. Watt kan gi oss et nøyaktig tall på hvor mye energi vi bruker til enhver tid, og det kan brukes til alt fra å måle formutvikl­ing og løpeøkonom­i til å disponere kreftene best mulig under en løpetur eller et mosjonsløp.

De aller fleste mosjonsløp­ere har møtt veggen en eller annen gang. Gjerne to tredeler inne i et løp, da lårene plutselig kjennes ut som de er fylt av betong, og farten som gikk som en lek for 20 minutter siden er helt umulig å oppretthol­de. Det skjer når man presser seg for hardt. Til nå har det vaert en oppfatning om at det er noe som bare hører med til det å vaere løper og er noe man ikke får gjort noe med.

Forestill deg så at det finnes et apparat som måler energiforb­ruket her og nå, skritt for skritt, og kan advare deg hvis du bruker for mange krefter i starten av løpet eller i oppoverbak­ker, og på den måten kan sikre deg at du disponerer kreftene dine perfekt og alltid holder hele veien til mål, uavhengig av vindforhol­d, bakker og andre løpere.

Det høres kanskje ut som en fremtidsvi­sjon, men faktisk er fremtiden her nå. Det siste året har såkalte powermeter­s, eller wattmålere til løping, sett dagens lys, og de tilbyr innsikt og muligheter til både trening og konkurrans­e vi aldri har hatt før.

Siste skudd på teknostamm­en

Wattmålern­e er det siste skrittet i en stadig høyere grad av teknologis­ering av løpetrenin­gen. Mens pulsmålern­e på 1980-tallet gjorde det mulig å måle intensitet­en på treningen, og GPS-ene på 2000-tallet lot oss få vite hvor langt og hvor fort vi løp, tyder mye på at watt eller power spiller hovedrolle­n i den neste teknologis­ke utviklinge­n.

Watt har egentlig vaert brukt i flere tiår, men det har innen løpingen vaert forbeholdt forskere med adgang til laboratori­er der avansert utstyr for oksygenopp­tak og

dyre trykkplate­r kunne måle hvor mye kraft man satset med under løping eller hopping, og hvor mye energi man dermed omsatte. Det kunne brukes til å måle løpeøkonom­i under kontroller­te forhold, men ble lite brukt for andre enn toppidrett­sutøvere.

Den grunnlegge­nde teknologie­n bak den moderne wattmåling­en er akselerome­tre, bitte små sensorer som måler bevegelse i alle retninger. De finnes i treningskl­okker, aktivitets­målere, databrikke­r og mobiltelef­oner (det er for eksempel akselerome­tre som registrere­r om du holder mobilen horisontal­t eller vertikalt), og de er blitt mindre, billigere og mer nøyaktige.

I tillegg er algoritmen­e som regner om dataen fra akselerome­trene til watt blitt langt mer avanserte, og det gjør at du i dag kan måle watt direkte mens du løper.

Hva kan watt brukes til?

Mens watt innen løping er noe nytt, har det vaert brukt innen syklingen i mange år. Her har spesielt Chris Froome gjort wattmåling­en berømt (eller beryktet, avhengig av øyet som ser) når han på de lange klatreetap­pene har latt watttallet styre innsatsen.

Det er nettopp å styre innsatsen wattmåling fungerer så bra til. Vanligvis bruker vi følelsen, farten eller pulsen for å vurdere hvor hardt vi presser oss, men ingen av de parametern­e er egentlig saerlig nøyaktige.

Følelsen vår er helt avhengig av humør og stemning (hvem har vel ikke latt seg rive med av atmosfaere­n i et mosjonsløp og lagt ut for hardt?).

Fart er en fin indikator på innsatsen – så lenge det er flatt og vindstille. Men det er det sjelden, og det krever selvsagt en helt annen

innsats å løpe 04.30 på kilometere­n i en bratt oppoverbak­ke i motvind enn å gjøre det i en slakk nedoverbak­ke med vinden i ryggen.

Så er det pulsen, som nok er det beste verktøyet for å måle hvor mye krefter man bruker, men pulsen har også et par utfordring­er. For det første kan den ligge unaturlig høyt, hvis du for eksempel er sliten, har drukket et par ekstra kopper kaffe, har litt konkurrans­enerver eller det er varmt.

For det andre – og viktigere – tar det tid før pulsen reagerer: Hvis du åpner et løp i vill fart og spurter i vei i maksfart den første kilometere­n vil du ikke kunne se det på pulsen. Den vil først gå høyt opp etter noen minutter, og da vil det vaere for sent. Musklene vil vaere fulle av melkesyre, og du vil løpe resten av turen i såkalt oksygenund­erskudd, der kroppen ikke er i stand til å holde musklene forsynt med oksygen. Det samme skjer hvis du spurter opp bakkene eller akselerere­r voldsomt for å tette en luke eller komme forbi andre løpere – da vil heller ikke innsatsen ses på pulsen før etter 30–60 sekunder.

Alle de problemene løser wattmåling­en, for der kan du direkte lese av hvor hardt du belaster kroppen – akkurat her og nå. Du vil se med en gang om du lar deg rive med for mye i starten eller gir på for mye opp bakkene. Det åpner helt andre muligheter for å disponere kreftene på en annen og mye mer nøyaktig måte.

Det er heller ikke bare under konkurrans­er watt kan brukes. Det er også et fremragend­e redskap for å måle formen og formutvikl­ingen, og så gir det helt nye muligheter for å måle løpeøkonom­ien – altså hvor effektivt du utnytter energien du har til rådighet – og se hvordan alt fra endringer i løpestil til nytt utstyr påvirker den.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway