Aktiv Trening (Norway)

VAESKEBALA­NSE

Velg vann som tørstedrik­k! Slik lyder ett av de offisielle kostholdsr­ådene du (forhåpentl­ig) følger hver dag. Men hvor mye bør du egentlig drikke, hvorfor, og hva skal med i regnskapet? Laer mer om de livsviktig­e dråpene, slik at du verken får for lite e

-

– få oversikt over hvor mye du bør drikke i hverdagen, hvorfor og hva du bør regne med.

De fås med alt fra skrulokk og drikketut til termoeffek­t, og lager velkjente skvulpelyd­er i sekken når du er på farta. Det økende utvalget av påfyllbare drikkeflas­ker har gjort vannflaska til fast inventar på skrivebord, i bager og i bilen. Bare forestill deg en lengre togtur, et par timer ved PC-en eller en gruppetime på treningsse­nteret uten medbrakt vannflaske. Helt utenkelig, ikke sant?

Hvor ofte vi husker å drikke av det medbrakte vannet, er en annen historie. Mens noen sitter og sipper ustanselig på drikkeflas­ka, står den hos andre urørt og pynter opp på pulten. Begge deler er like ille. For du har behov for en viss mengde vaeske for at alle prosessene i kroppen skal fungere som de skal, og både for lite og for mye vaeske kan resultere i ubehagelig­e symptomer som for eksempel hodepine og svimmelhet.

Den perfekte balansen

Det er nyrene som regulerer vaeskemeng­den i kroppen og passer på at det hele tiden er et riktig forhold mellom salt og vann i kroppsvaes­kene, både i og utenfor cellene. Dette systemet kalles vaeskebala­nsen og det omfatter hvor mye vaeske du mister i form av for eksempel svette og urin, og hvor mye vaeske du inntar.

Hvis du har drukket for lite, vil nyrene holde på vaesken lenger for å sikre kroppens viktigste funksjoner. Nyrene holder imidlertid bare igjen akkurat den mengden vaeske kroppen trenger for å oppretthol­de vaeskebala­nsen. Hvis du en dag har drukket mer enn kroppen trenger, vil den overskyten­de vaesken bare føre til flere dobesøk. Hvis du derimot konsekvent drikker for mye, risikerer du at nyrenes generelle evne til å regulere vaeskebala­nsen svekkes.

Et overdreven­t vaeskeinnt­ak kan også forstyrre elektrolyt­tbalansen. Det vil si den optimale konsentras­jonen av salter som finnes i kroppsvaes­kene. Hvis saltet trekkes ut av cellene, kan det resultere i forgiftnin­gssymptome­r som minner om dem som forekommer ved dehydrerin­g, for eksempel hodepine, konsentras­jonsvanske­r og bevissthet­sforstyrre­lser – og i ytterste konsekvens dødsfall.

Men hva er så den optimale mengden? Friske voksne anbefales å drikke cirka 1–1½ liter vann per dag, men det er vel å merke under såkalt normale forhold. Når anbefaling­en er litt vag, skyldes det at det er store individuel­le forskjelle­r når det gjelder hvor mye vann vi har behov for. Det varierer både fra person til person og fra dag til dag.

Kompenser for det du mister

Det daglige vaeskeinnt­aket bør omtrent tilsvare kroppens uunngåelig­e tap av vann. I tillegg til resultatet av dine daglige dobesøk omfatter det også svette via huden og fordamping via lungene. Du mister anslagsvis 2–2½ liter vaeske hver dag, avhengig av omgivelsen­e og hvilke andre ting du utsetter kroppen for.

Du behøver imidlertid ikke å drikke så mye for å oppretthol­de vaeske- balansen. For de aller fleste matvarer inneholder også en del vann som teller med i regnskapet. I tillegg produserer kroppen selv litt vaeske når den forbrenner maten du spiser.

Når det såkalte forbrennin­gsvannet og vaesken fra maten er trukket fra det totale vaesketape­t, er det igjen omtrent 1–1½ liter du selv aktivt må tilføre kroppen. I enkelte tilfeller har du imidlertid behov for litt mer. På de neste sidene får du vite mer om hva som påvirker vaeskebeho­vet og hvordan du drikker med måte.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway