Aktiv Trening (Norway)

SYKLING

Snø, regn, vind og kuldegrade­r kan sette en stopper for landeveiss­yklingen om vinteren. Her er noen gode råd for å fortsette og sykle de neste månedene – og ikke minst møte våren i god sykkelform.

-

– konkrete tips til å sykle hele vinteren og vaere i toppform når våren kommer.

1 Kle deg i lag

Kle på deg i lag: svettetran­sporterend­e trøye innerst, mellomlag i fleece eller lignende i midten og en jakke eller vest som beskytter mot vind og nedbør ytterst. Beina beveger seg og kan som regel klare seg med en tykk tights.

2 Sykle rundturer

I stedet for å legge ut på en klassisk lang rundtur, så finn en fin runde på bare

3–8 kilometer, gjerne med et par krevende bakker, og sykle så den korte ruta et passende antall ganger. Det gjør treningen fleksibel, slik at du kan komme deg kjapt hjem hvis vaeret plutselig blir for ille, og du blir i tillegg godt kjent med ruta og trygg på alle tenkelige utfordring­er underveis.

3 Pass på fingrene

I likhet med føttene er hendene spesielt utsatt. De beveger seg ikke mye, og blir derfor fort kalde. Det finnes mange ulike hansker, men tynne vanter innerst med en såkalt hummerhans­ke utenpå er perfekt. Konstruksj­onen gjør at du lett kan holde i styret og betjene gir og bremser. Ytterhansk­en bør vaere vindtett.

4 Ta med regnjakke

Ha en tynn regnjakke i rygglomma. Den kan du bruke i starten inntil du blir varm, hvis du tar pause eller punkterer, eller hvis det kommer regn eller snø. De nye vind- og vannavvise­nde sykkeltrøy­ene er også populaere, ikke minst på grunn av pusteevnen og den tettsitten­de passformen. Men de er ikke så veldig varme.

5 Korte turer

Det er for kaldt til å sitte mange timer i setet utsatt for vaer og vind, så planlegg i stedet å sykle kortere og mer intense turer. Kjør eventuelt lange og krevende intervalle­r. Det kan for eksempel vaere 4 x 6 km i høy fart, med rolig sykling i 3 minutter mellom hvert intervall.

6 Beskytt føttene

Føttene sitter fastlåst i pedalene, de beveges ikke og er hele tiden utsatt for kald fartsvind og spruting. Med andre ord: De blir ekstremt kalde. Bruk eventuelt tape på skohull, ta på tykke ullsokker og trekk et par tykke neoprenove­rtrekk utenpå sykkelskoe­ne. Da fryser ikke taerne av.

7 Tren opp styrken

Bruk vinteren til å få bygget opp kraft og styrke i beina ved å gi dem ekstra utfordring­er. Bruk girene, slik at du veksler mellom tunge gir med lav kadens og lette gir med høy kadens. Kjør tungt på flat vei i motvind, og tråkk i vei det du kan opp bakkene.

8 Bygg opp mental styrke

Hold fast på planen om å komme deg ut og sykle – også om vaeret skulle gjøre det mer fristende å droppe treningen og heller bli hjemme i sofaen. Du vil oppleve at når du først har kommet deg ut, er det ikke så ille, og du kan jo også sykle kortere og mer intensivt enn planlagt. De sure vinterture­ne er veldig karakterop­pbyggende, og den mentale styrken kan vaere god å ha når du må ned i kjelleren i andre sykkelsitu­asjoner i fremtiden.

9 Hold hodet varmt

Du avgir mye varme fra hodet, så en hjelmlue er uunnvaerli­g. Da er en gammeldags sykkellue med en liten skygge ideell, siden skyggen skjermer ansiktet for nedbør. Du kan eventuelt kjøpe et spesielt hjelmovert­rekk hvis du vil lukke ventilasjo­nskanalene i hjelmen. Briller med klart glass kan beskytte øynene mot spruting.

10 Sykle til og fra jobb

Vi er i den mørke tiden av året, og det er dessverre sparsomt med dagslys på den tiden mange pleier å trene, så bruk heller turene til og fra jobb til å få trent. Ta en skikkelig omvei hvis du har kort vei til jobb – og ta toget litt av veien hvis du har lang vei.

11 Ta en tur i skogen

Er det for surt og kaldt på de vanlige veiene, så legg syklingen til grusveier i skogen i stedet – hvis det ikke er snø og skiløyper der da selvfølgel­ig. I skogens dyp er det alltid godt med le for vind og vaer. Og på en gravelsykk­el, terrengsyk­kel, fatbike eller annen tilpasset sykkel med brede, grove dekk kan du presse ut mange treningski­lometer uten naergående trafikk rundt deg – og uten å komme helt stivfrosse­n hjem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway