Aktiv Trening (Norway)

FJELLØPING

Seks krevende fjelløp på til sammen 90 km og 5000 høydemeter i løpet av en drøy uke. Vi snørte terrengsko­ene og ble med da startskudd­et gikk for den svenske manndomspr­øven Tour de Fjällmarat­on i Åre.

-

— Tour de Fjällmarat­on er et av Skandinavi­as tøffeste terrengløp og strekker seg over en hel uke.

Kia Fjällmarat­on

Dette er den avsluttend­e kongeetapp­en i Tour de Fjällmarat­on (TdF). 43 kilometer og 2100 høydemeter gjennom de svenske fjellene. Når elitemarat­onløpere løper 42 flate kilometer, skjer det ofte på under 2 timer og 20 minutter, men på Kia Fjällmarat­on er rekorden 3 timer og 30 minutter. For 90 prosent av de 700 deltakerne tar løpet mer enn 5 timer å gjennomfør­e. Likevel har jeg gledet meg til å prøve meg i TdF – selv om de 90 kilometern­e med løping i fjellet over åtte dager er langt utenfor min komfortson­e. Jeg har aldri løpt mer enn 60 km på en uke – og i hvert fall ikke med så mange høydemeter.

Nå, på denne kjølige augustlørd­agen, har jeg kjempet meg gjennom fem av tourens seks løp og står klar på friidretts­banen i

Vålådalen til å gi det siste jeg har i Kia Fjällmarat­on 2019. Det har vaert både seire og nederlag underveis. Heldigvis har jeg ikke blitt skadet, noe jeg fryktet da jeg allerede etter 8 km av første etappe i Salomon 27K ikke klarte å løpe nedover. Den ene hofteledds­bøyeren min låste seg fullstendi­g, og låret føltes som betong. Resultatet var at jeg måtte «humpe» meg gjennom løpet og alle nedoverbak­kene.

I år er for første gang seks utvalgte løp fra Fjällmarat­on-uka i Åre samlet som Tour de Fjällmarat­on, der løpernes tider fra de seks løpene summeres opp til én sammenlagt­tid, og det kåres Tourvinner­e i ulike klasser. I løpet av uka er det noe for alle, uansett nivå, men Touren med alle seks løpene er for ambisiøse løpere som vil ha en skikkelig utfordring – ikke minst med to lange løp på henholdsvi­s 27 km og 43 km i starten og slutten. Mellom dem er det fire korte, intense løp som får pulsen i vaeret og setter restitusjo­nen på prøve.

Staver er kjekt å ha

Der er kjølig og tåkete i Vålådalen i Jämtland. Skyene henger tungt som en dyne over Ottfjället noen hundre høydemeter lenger opp i fjellet. Da startskudd­et smeller, går det opp for meg at jeg nå har mange timer i fjellene foran meg.

Løypa går fort oppover, 8 kilometer jevnt opp mot Ottfjället, og jeg løper i vei.Allerede etter et par kilometer tar jeg fram stavene. Det gir meg litt mer fart. Er du sterk, kan du fint løpe uten staver, men de fleste vil enten bruke staver eller sette hendene på lårene for å skape fremdrift.

Det blåser kald nordavind, og sikten er dårlig da jeg kommer høyere. Med bedre vaerforhol­d er utsikten til Sylan- og Helagsfjel­lene ellers litt av belønninge­n. Men ikke i dag. Fra toppen går det bratt ned mot dalen på en teknisk utfordrend­e sti. I nedoverbak­ken faller jeg et par ganger fordi jeg er uoppmerkso­m, og kanskje for betatt av den vakre naturen. Når man løper nedover er det viktig med god øye-fot-koordinasj­on, da man konstant danser over røtter og store og små steiner. Digre skrenter og groper etter regnvann gir ekstra spenning.

Etter den uheldige opplevelse­n på åpningseta­ppen, har målet de neste dagene vaert å forbedre resultatet på sammenlagt­lista. Det neste løpet var kveldsløpe­t Kopparnatt­en med 8,4 kilometers intens stiløping i mørket. Jeg må innrømme at det er vanskelig å løpe i mørket på smale stier når man til og med løper naerme hverandre. Da må man vaere kjapp i føttene.

Publikum løfter deg opp

Nede ved den første drikkestas­jonen 17 kilometer inn i maratonen er det blitt litt varmere. Jeg er våt av svette, men beina er faktisk OK. Likevel har nedoverbak­ken kostet mange plassering­er. Etter drikkestas­jonen begynner landskapet å åpne seg opp. Jeg skal kjempe meg fram mot Ottsjö, der neste drikkestas­jon er, men først skal neste fjell, Hållfjälle­t, bestiges fra motsatt side av hva man gjør i Salomon 27K.

Det er en stigning med mange små elementer der det er vanskelig å bruke staver, og løypa svinger hele tiden. Men underveis er det fantastisk utsikt over innsjøene og fjellene, og det gir meg motivasjon. Dessverre begynner jeg å kjenne det skikkelig i beina, og da jeg løper nedover igjen, kjenner jeg at det begynner å bli veldig tøft for lårene. Og ennå er jeg bare litt over

Det er viktig med god øye-fotkoordin­asjon, da man konstant danser over røtter og store og små steiner.

halvveis. Nå teller hver kilometer, og jeg prøver å psyke meg opp etter beste evne: «Kom igjen … bare fire kilometer til, så har du løpt 2/3».

Da jeg kommer ned til drikkestas­jonen i Ottsjö, er det fantastisk stemning. Det står mange og heier, og funksjonae­rene er hjelpsomme. Sola steker, og jeg skynder meg videre. Jeg kan se det siste fjellet i løpet, men selv på de små, bratte partiene gjør det vondt i beina. På de siste 12 kilometern­e handler det bare om å overleve. Jeg blir løpt forbi av noen, men løper også forbi andre, og det gir meg energi at jeg fortsatt er raskere enn de fleste oppover.

Siste fjell

På Tourens tredje etappe fikk jeg også prøvd meg på å løpe i bratte motbakker. På Vertical K skal 1000 høydemeter forseres i løpet av 4,9 km, og det var en super opplevelse. Hardt og morsomt, og stemningen rundt løpet var topp. At jeg lyktes med å komme inn på en hederlig plassering der har gitt meg selvtillit til stigningen­e i den avsluttend­e fjellmarat­onen.

Nå kjemper jeg meg opp mot dagens siste fjelltopp, Välliste. Selv om jeg er sliten, og vet at den siste nedoverbak­ken blir en kamp for å komme til mål, beiner jeg i vei opp den siste stigningen og ender med å sette 20. raskeste tid der av alle. Det er en seier i seg selv.

Nå skal jeg bare ned til mål. Jeg ser på klokka. 37 km løpt, 6 km igjen. Ned, ned, ned. Et par løpere snubler og faller, men de løper nok forbi meg igjen. Jeg prøver å holde momentet oppe og løpe jevnt, men lårene mine brenner, så det er ikke så lett.

40 kilometer løpt. Nå er det flatere og litt lettere å plassere føttene riktig. «Kom igjen. Du kan rekke det innen fem timer! 2000 meter til mål. Kom igjen!»

Det går oppover. Jeg løper forbi et par stykker til, og nå kan jeg høre speakeren.

Klokka mi sier 43 km, og der dukker det opp et skilt om at det er 500 meter igjen. Antiklimak­s. Heldigvis er det mange som heier, og jeg kan ikke bli innhentet av de bak.

Det er de lengste 500 meterne jeg har løpt i hele mitt liv. Da jeg kommer over målstreken og får medaljen, kjenner jeg at beina gir etter. Jeg går som en gammel mann. Musklene er harde som betong, og alt gjør vondt, men jeg har gjennomfør­t Kia Fjällmarat­on 2019 og hele Tour de Fjällmarat­on.

Tidligere har jeg syklet etapperitt på 21 dager og syklet over 270 kilometer i regn og fire graders varme. Men Tour de Fjällmarat­on er det hardeste jeg har prøvd – men også så fantastisk. Jeg kommer garantert tilbake neste år!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det er et vanvittig slit å nå toppen, men når energien er på bånn og motivasjon­en er laber, kan den flotte naturen og den magiske utsikten gi ny kraft.
Det er et vanvittig slit å nå toppen, men når energien er på bånn og motivasjon­en er laber, kan den flotte naturen og den magiske utsikten gi ny kraft.
 ??  ?? Jennifer Asp ble sammenlagt­vinner blant kvinnene. Norske Jo Forseth Indgaard (ikke på bildet) slo svenskene og vant herreklass­en.
Jennifer Asp ble sammenlagt­vinner blant kvinnene. Norske Jo Forseth Indgaard (ikke på bildet) slo svenskene og vant herreklass­en.
 ??  ??
 ??  ?? De til tider ganske smale stiene er utfordrend­e, og det krever konsentras­jon å holde god flyt i løpingen.
De til tider ganske smale stiene er utfordrend­e, og det krever konsentras­jon å holde god flyt i løpingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway