Aktiv Trening (Norway)

NYHETER

-

– ny viten, utstyr og dingser, tips og trender.

Trening reduserer risikoen for å dø, også om du trener veldig mye.

Trening er bra for helsa, det vet vi. Men hvordan er det egentlig med veldig mye trening? Er det også sunt, eller kan det bikke over og gi økt risiko for hjertestan­s eller andre alvorlige ting hvis man trener altfor mye? Det er det mange som tror, men ifølge en ny stor studie er svaret nei.

Mosjon er sunt og reduserer risikoen for å dø – i små mengder, men også i store. Personer som trener cirka tre timer i uka har cirka 40 prosent lavere risiko for å dø enn personer som ikke trener.

Studien er en såkalt metastudie, der danske forskere har sett på den totale datamengde­n som finnes på området, og konkludert ut ifra det. I tillegg til å undersøke den generelle risikoen for å dø, har forskerne sett spesielt på risikoen for å dø av hjerte- og karsykdomm­er og kreft. Trening reduserer risikoen over hele linja, og det gjelder også for dem som trener opp til 12 timer i uka.

Selv hvis du skulle finne på å trene mer enn 12 timer i uka, er det ifølge forskerne ikke noe som tyder på at det går ut over helsa. Forskerne har bare ikke nok data til å kunne dra klare konklusjon­er på bakgrunn av den lille gruppa som er så treningsiv­rige.

– Tallene blir mer usikre når vi ser på den gruppa som trener veldig mye, men det er ikke noe som tyder på at det gir økt risiko. Det stemmer også godt overens med hva vi tidligere har sett i de få studiene som er gjort på toppidrett­sutøvere, sier Kim Blond, som er hovedforfa­tter av undersøkel­sen.

Selv om det ikke øker risikoen for å dø å trene veldig mye, reduserer det den heller ikke. Den største effekten på helsa er å komme opp i tre timers trening i uka. Deretter flater kurven ut.

Kilde: British Journal of Sports Medicine

 ??  ??
 ??  ?? Risikoen for å dø av hjerte- og karsykdomm­er er det som påvirkes mest av trening. Der har dem som trener mest halvparten så høy risiko som dem som ikke trener.
Risikoen for å dø av hjerte- og karsykdomm­er er det som påvirkes mest av trening. Der har dem som trener mest halvparten så høy risiko som dem som ikke trener.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway