Aktiv Trening (Norway)

VERDENS RASKESTE MARATON

Med start oppe i fjellene i Sierra Nevada og mål i den historiske byen Granada, som ligger 1938 meter lavere, gir World’s Fastest Marathon både spektaktul­aere omgivelser og raske tider.

-

Det går bare én vei i World’s Fastest Marathon: nedover. Helt nøyaktig 42,2 km med et fall på 4,6 prosent i gjennomsni­tt, tilsvarend­e totalt 1938 høydemeter. Under spektakula­ere forhold i Sierra Nevada i Spania ble løpet i september arrangert for første gang.

Startskudd­et gikk ved morgengry i 2605 meters høyde, og mens sola krøp opp over horisonten og lyste opp fjellsiden­e, beinet 150 deltakere nedover i en fart de aldri før hadde holdt i et maratonløp.

Den aller raskeste var Antony Karinga fra Kenya. Han kom til løpet med en personlig rekord på 2.20, men hadde et lite håp om å løpe under den magiske 2-timersgren­sen. Det så bra ut halvveis, da han hadde løpt i 59 minutter, og skjemaet holdt også ved 30 km, men så flatet ruta ut, og han måtte betale for det vanvittige tempoet. Slutttiden ble 2.09.38, og Karinga forbedret dermed persen sin med over 10 minutter.

World’s Fastest Marathon er arrangert av Albatros Travel og Mikkeller Running Club. Ideen til løpet ble født på slutten av 2018 på en tredemølle av den typen som kan stilles inn til å løpe nedover. Initiativt­akerne hadde sett hvordan de forbedret sine personlige rekorder kraftig på korte distanser når det gikk nedover. Så begynte de å regne på den aller beste helningen, og til slutt fant de stedet som bød på perfekte forhold over 42,2 kilometer.

World’s Fastest Marathon blir arrangert igjen neste år i september, og det er faktisk godkjent som kvalifiser­ingsløp til Boston Marathon.

 ??  ??
 ??  ?? Ruta går langs hovedveien fra Sierra Nevada National Park til Granada med utsikt over Sierra Nevadafjel­lene. Veien er sperret for trafikk.
Ruta går langs hovedveien fra Sierra Nevada National Park til Granada med utsikt over Sierra Nevadafjel­lene. Veien er sperret for trafikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway