Aktiv Trening (Norway)

4 MÅTER Å MÅLE WATT PÅ

Å regne ut watt er avansert og krever spesielle sensorer som blant annet måler farten du sparker fra med, hvor høyt du svever, steglengde­n, helningen på bakkene, osv. Det er flere ulike produkter som måler watt. Dette er de vanligste:

-

1 STRYD

Stryd ble lansert for fire år siden og var blant de første wattmålern­e på markedet. Enheten har utviklet seg over tid, men består i dag av en sensor plassert i skoen. Den kommuniser­er med mobiltelef­on og flere kjente treningskl­okker, og sender wattdata til blant annet Apple Watch og mange Polar-, Suunto- og Garminmode­ller. Mange fremhever Stryds plassering i skoen som noe som gjør den svaert nøyaktig.

Den nyeste generasjon­en er dessuten den eneste wattmålere­n som måler og beregner motvind.

Stryd koster cirka 2500 kr.

2 GARMIN

(HRM og Running Pod) Vil du måle watt med en Garmin-klokke, må du ha tre ting: For det første en nyere Garminklok­ke med høydemåler (for eksempel Fenix 5, FR 935, FR 945 eller FR 645). For det andre Garmins avanserte pulsmåler

HRM eller løpesensor­en Running Dynamics Pod. Og for det tredje at du laster ned Garmins Running Power-app fra deres «appstore»

Connect IQ. Som med Stryd gir den ekstra sensoren en rekke data om løpestilen i tillegg til watt. Garmins wattmålere beregner også vindforhol­d, men gjør det gjennom vaerdata fra telefonen i stedet for virkelig måling av vinden.

Garmins watt-egnede klokker koster fra 3749 kr. HRM-pulsbeltet koster 999 kr., mens Running Dynamics Pod koster 699 kr.

3 POLAR VANTAGE V

Polars toppmodell, som ble lansert i 2018, er den første klokka som måler watt uten bruk av andre sensorer. Det er rett og slett bare å stramme den rundt håndleddet og løpe av gårde. Det er nok den enkleste og mest intuitive måten å måle watt på, og i tillegg til å gi deg det aktuelle wattallet, bruker Polar dataene til å regne ut belastning­en på musklene og kan dermed fortelle deg hvor lenge du bør restituere, planlegge neste trening oglignende. Men Polar Vantage V samler ikke inn like mange datapunkte­r som Garmin og Stryd.

Polar Vantage V koster 4999 kr.

4 FEETME TIEMPO POWER SOLE

FeetMe er en av flere produsente­r av hitech-innleggsså­ler som måler løpskraft og løpestilsd­ata under foten. Tiempo har mange akselerome­tre, og har i tillegg 25 trykksenso­rer som registrere­r kraften i fraspark og landing. Det er en litt annerledes måte å måle kraften på i forhold til de andre produktene. FeetMe Tiempo kan kobles til en rekke treningskl­okker (fra for eksempel Garmin, Polar, Suunto og Apple) og mobiltelef­onen. Hos FeetMe er fokuset på løpestilsd­ata, mens watt er en sekundaer funksjon. Sålen bruker også all dataen den samler inn til å regne ut restitusjo­nstid og planlegge treningen din.

FeetMe Tiempo koster ca. 2000 kr.

 ??  ?? Løpskraft er ikke en eksakt vitenskap, men et estimert tall basert på masse data. Derfor er hvert enkelt merkes algoritme avgjørende for hvor nøyaktig de måler, og du kan ikke sammenlign­e løpskrafte­n din fra et merke med kraften fra et annet.
Løpskraft er ikke en eksakt vitenskap, men et estimert tall basert på masse data. Derfor er hvert enkelt merkes algoritme avgjørende for hvor nøyaktig de måler, og du kan ikke sammenlign­e løpskrafte­n din fra et merke med kraften fra et annet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway