Aktiv Trening (Norway)

DETTE KAN DU BRUKE WATT TIL

-

1 DISPONERE KREFTENE RIKTIG

De fleste løpere har opplevd å gå i kjelleren i et løp etter å ha feildispon­ert kreftene og gått for hardt ut. Det kan du unngå med en wattmåler. Hvis du kjenner wattsonene dine kan du holde deg til dem og dermed styre nøyaktig hvor mange krefter du bruker. Watt er et mye mer nøyaktig tall enn farten, som påvirkes av vind og bakker, og pulsen, som reagerer sent og kan vaere unaturlig høy på grunn av nervøsitet ved starten av et mosjonsløp.

2 BEREGNE TRENINGSBE­LASTNINGEN

Mange treningskl­okker kan beregne hvor hardt du har trent og hvor lenge du bør restituere, men det gjør de utelukkend­e på bakgrunn av puls, fart og distanse. Det blir egentlig ikke så nøyaktig, fordi de ikke tar høyde for hvor mye musklene har fått kjørt seg ned bratte bakker, opp tøffe motbakker og gjennom korte, intense spurter. Det gjør wattmålern­e. Dermed får du et mye klarere og riktigere bilde av hvor belastet musklene dine er og hvor mye hvile de har behov for.

3 JOBBE MED LØPEØKONOM­IEN

Løpeøkonom­i er uttrykk for hvor energieffe­ktivt du løper, og har avgjørende betydning for hvor rask du er, men den kan bare måles i laboratori­um og ikke under vanlige løpeforhol­d – ikke før nå i hvert fall. Med en wattmåler kan du måle endringer i løpeøkonom­ien ganske nøyaktig. Hvis du løper på samme watt med lavere puls, er det et uttrykk for at du har forbedret løpeøkonom­ien. På den måten kan du se hvordan nytt utstyr, styrketren­ing, vekttap, endret løpestil og lignende påvirker løpeøkonom­ien.

4 FØLGE MED PÅ UTVIKLINGE­N

Til nå har du vaert nødt til å teste deg selv på en kjent rute eller ta en VO2 maks.-test i et laboratori­um hvis du vil vite nivået ditt og måle utviklinge­n. Det første er ikke saerlig nøyaktig og avhenger blant annet av vaeret. Det andre er dyrt og trøblete. Med en wattmåler får du et helt nøyaktig tall på hvor mye du yter. Har du for eksempel gått fra 3,0 watt i gjennomsni­tt per kg på din vanlige løpetur forrige måned til 3,2 watt nå, er du helt objektivt blitt bedre.

 ??  ??
 ??  ?? En slank kropp med tynne legger, små føtter og smale hofter gir ofte god løpeøkonom­i. Men løpestilen spiller også en viktig rolle for hvor energieffe­ktivt du løper.
En slank kropp med tynne legger, små føtter og smale hofter gir ofte god løpeøkonom­i. Men løpestilen spiller også en viktig rolle for hvor energieffe­ktivt du løper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway