Aktiv Trening (Norway)

10 bud for å drikke riktig

-

1 FØLG TØRSTEN

Kroppen er så smart innrettet at den helt sikkert kommer til å fortelle deg når det er vaeskeunde­rskudd i cellene. Det viser seg i form av tørste. Derfor er det ingen grunn til å helle vaeske på systemet hvis du ikke kjenner at du er tørst.

2 VASK FLASKA

Du blir ikke syk av å bruke samme drikkeflas­ke mange ganger uten å vaske den hvis du er den eneste som bruker den, men saerlig hygienisk er det ikke. Over tid hoper bakteriene seg opp, og går det lang nok tid, vil det også danne seg et slimete og fett lag inni flaska.

3 FORDEL INNTAKET

Ettersom kroppens vaeskelagr­e er begrensede, kan du ikke drikke hele dagsbehove­t på én gang for å unngå vaeskemang­el senere. Ikke bare kan det vaere farlig – du går også glipp av den nytelsen det er å slukke tørsten.

4 REGN MED ALT

Drikker du kaffe og te daglig, må du ta med også de varme drikkene i vaeskeregn­skapet. Ved et fast inntak over tid blir kroppen mindre følsom for koffein, som er det vanndriven­de stoffet i kaffe og te.

5 SLUKK TØRSTEN MED VANN

Vann er en effektiv tørstesluk­ker og sparer deg for kalorier. Det inneholder verken sukker, alkohol eller fett. Er vannet fra springen for kjedelig, så piff det opp med mynteblade­r, baer eller en skive sitron, lime eller appelsin.

6 DRIKK FØR TRENING

Kroppen fungerer bedre når den er velhydrert, så fyll på med litt vaeske i timene før trening. Men ikke i et sånt omfang at vannet skvulper rundt i magen. Det beste er å ta små slurker regelmessi­g i timene før du skal bevege deg, slik at kroppen har god tid til å absorbere all vaesken. Har du drukket for lite, kommer helt sikkert kropppen til å gi deg beskjed om det i form av svimmelhet og utmattelse når du trener.

7 TYNN UT ALKOHOLEN

Har du planer om en fuktig kveld på byen, er det veldig lurt å drikke et glass vann mellom mojitoene og GT-ene. Store mengder alkohol hemmer et hormon som vanligvis sørger for at nyrene ikke skiller ut altfor mye vaeske. Mye alkohol bidrar kort fortalt til at mer vaeske går ut enn inn. Øl eller vin i begrensede mengder har imidlertid bare en beskjeden dehydreren­de effekt.

8 DRIKK VANN FRA SPRINGEN

Springvann­et er ikke nødvendigv­is sunnere enn kjøpevann, men det er både rent og billig, og samtidig sparer du miljøet for hele det CO₂-utslippet som er forbundet med produksjon, tapping og transport av kjøpevann på flaske.

9 KJENN ETTER

Før du løfter flaska til munnen, så spør deg selv om du egentlig er tørst. Hvis du drikker hele tiden, kan du over tid utvikle et stresslign­ende drikkemøns­ter som kan ende med at du mister opplevelse­n av tørst. Hvem vet, kanskje du bare har vent deg til å fukte munnen konstant.

10 FØLG ANBEFALING­ENE

Hvis du ikke trener eller er på Syden-ferie, er det ingen grunn til å drikke mer vann enn anbefalt. Hvis du overdriver forbruket, risikerer du bare at nyrene ikke klarer å skille ut vaesken, noe som kan føre til forgiftnin­gssymptome­r.

Fyll opp med små slurker vaeske regelmessi­g i timene før trening

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway