Aktiv Trening (Norway)

6 ting som påvirker vaeskebeho­vet

-

VEKT

På samme måte som voksne trenger mer vaeske enn barn, trenger også store mennesker mer vaeske enn små. Hvor mye bestemmes ofte av kroppsvekt­a. I utgangspun­ktet har du behov for 30–40 milliliter per kilo. Veier du 70 kilo, betyr det at du trenger mellom 2,1 og 2,8 liter i døgnet

VAERET

Når det er varmt, mister du mer vaeske i form av svette, slik at kroppstemp­eraturen holdes konstant. Hvis du svetter mye, er du sikkert oppmerksom på vaesketape­t. Men er lufta både varm og tørr, legger du kanskje ikke på samme måte merke til at mye vaeske også fordamper via lungene.

ALDER

Med alderen øker risikoen for vaeskeunde­rskudd. Blant annet svekkes evnen til å konsentrer­e urinen, og derfor er vaesketape­t større den veien. Samtidig reduseres muskelmass­en, noe som gjør at kroppens vaeskeinnh­old synker. Mange eldre har også en redusert følelse av tørst.

AKTIVITETS­NIVÅ

Når du beveger deg, øker svetteprod­uksjonen. Mengden avhenger blant annet av hvor hardt det er og hvor varmt det er i lokalet. En times høyintensi­v trening som spinning eller HIIT i 25 graders varme, kan resultere i et svettetap på 1 liter, mens moderat trening som jogging eller sykling i 20 graders varme «bare» resulterer i 0,6 liter.

KOSTHOLD

Hver gang du setter deg til bords, får du også mye vaeske fra maten du spiser. Det gjelder for eksempel grønnsaker og baer, som salat og jordbaer, som stort sett ikke består av annet enn vann. Selv bearbeided­e matvarer som leverposte­i og kokt pasta består av over 50 prosent vann.

Så mye vaeske inneholder …

Agurk: 96,7 % ● Tomat: 94% ● Vannmelon: 91,3 % ● Hodekål: 90,6 % ● Rugbrød: 45,8 % ● Ost: 44,6 %

SYKDOM

Når du kaster opp eller har diaré, mister kroppen veldig mye vaeske på kort tid. Ved en alvorlig tarminfeks­jon kan du miste opptil 10 liter per dag! Andre tilstander øker vaesketape­t via luftveiene. Det er for eksempel tilfelle når du har feber eller når du blir så redd eller opprørt at du hyperventi­lerer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway