Aktiv Trening (Norway)

FÅ STERKE OG FLOTTE BEIN

-

Muskel: Hoftens adduktorer

Her sitter de: Adduktoren­e er en felles betegnelse på de musklene som sitter på innsiden av låret. Blant dem er adductor magnus den klart største. Alle musklene springer ut fra området rundt bekkenet og underlivsb­einet og fester seg på innsiden av lårbeinet. Musklenes primaere funksjon er å føre lårene innover og virke som stabilisat­orer på beinet.

Derfor er de viktige: Menn som gjerne vil ha kraftige bein har en tendens til å fokusere utelukkend­e på forsiden og baksiden av lårene, men adduktoren­e utgjør faktisk en ganske stor del av omkretsen på låret. Hos kvinner er veltrente adduktorer også med på å gjøre innsiden av lårene flotte og stramme.

I tillegg til det estetiske, spiller adduktoren­e også en viktig funksjonel­l rolle i mange beinøvelse­r. Kjører du utfall, sørger adduktoren­e for eksempel for at knaerne ikke faller ut til siden, i tillegg til at spesielt adductor magnus er svaert aktiv i den oppadgåend­e delen av utfallbeve­gelsen.

Slik bør du trene dem: I en studie fra 2018 forsøkte forskerne å finne fram til den mest effektive øvelsen for adductor magnus. Man målte muskelakti­viteten i åtte forskjelli­ge bevegelser og fant ut at adductor magnus ble klart mest aktivert når beinet ble ført bakover (hundre prosent aktivering). Den populaere øvelsen for innside lår i adduksjons­maskinen, der man sitter med beina spredt og fører lårene sammen, viste seg faktisk å vaere den klart minst effektive øvelsen med bare 15 prosent muskelakti­vering.

Vil du trene adduktormu­sklene mest effektivt, bør du derfor velge øvelser med fokus på bakoverfør­ing av låret og store krav til stabilitet rundt kneet. En perfekt øvelse er bulgarsk utfall. Det krever litt øvelse å holde balansen, men når du mestrer øvelsen, får du garantert svaert effektiv trening av både innside lår, setemuskle­r og forside lår.

Øvelse: Bulgarsk ufall med høy forfot

Slik gjør du: Sett en vanlig treningsbe­nk på tvers, og plasser en lav stepbenk 50–70 cm foran benken. Ta et par håndvekter i hendene. Sett den ene foten opp på stepbenken og den andre opp på treningsbe­nken. Senk deg ned. Press deg så opp igjen til det forreste beinet er strakt.

Bruk eventuelt løftestrop­per til å holde vektene, hvis du har problemer med å holde dem så lenge – eller ta øvelsen med en vektstang på nakken i stedet for håndvekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway