Aktiv Trening (Norway)

LØFT MER MED STERK RUMPE

-

Muskel: Gluteus maximus og medius

Her sitter de: Gluteus maximus er den store setemuskel­en, og dens primaere funksjon er å føre beinet bakover, som når vi går opp en trapp eller reiser oss fra en stol. Gluteus medius sitter ute på siden av hoften. Dens primaere formål er å stabiliser­e hoften når vi står på ett bein, og å føre beinet ut til siden og skrått bakover.

Derfor er de viktige: Trening av setemuskle­ne handler ikke bare om å få en spretten og flott bakdel. En veltrent rumpemusku­latur kan også forbedre prestasjon­snivået i spurt og hopp, samt øvelser som knebøy og markløft. Også langdistan­seløpere kan med fordel fokusere på å styrke rumpemuskl­ene, blant annet for å redusere risikoen for skader.

Slik bør du trene dem: Gluteus maximus bør provoseres litt før den blir aktiv. Når du går eller står, er den for eksempel nesten ikke aktiv, men hvis du bøyer deg lett framover og bøyer knaerne godt, er gluteus maximus veldig aktiv når du skal opp igjen. Derfor er knebøy eller splittkneb­øy gode øvelser.

En ren rumpeøvels­e som trener gluteus maximus skikkelig, er hip thrust. Se den på aktivtreni­ng.com/ hipthrust. Gluteus medius er også svaert aktiv under en øvelse som splittkneb­øy, men du kan trene gluteus medius mer direkte med øvelsen cable kickback.

Øvelse: Cable kickback

Slik gjør du: Fest en mansjett nederst i et kabeltårn. Fest mansjetten rundt ankelen. Før ditt strake bein skrått bakover i cirka 30 grader bort fra deg selv.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway