Aktiv Trening (Norway)

KOM DEG UT

-

– med riktig innstillin­g og noen små justeringe­r kan du fint løpe eller sykle videre gjennom den kalde, mørke tiden.

Nå er mørket og kulda over oss, og treningstu­rene ute på veier og stier lokker nok ikke så veldig. Da er det fristende å sette bort racersykke­len, putte løpeskoene innerst i skapet og overvintre i sofaen. Men konsekvens­ene av en langvarig treningspa­use er store. Et par måneders avbrekk fra treningen betyr et dramatisk fall i kondisjone­n, og du kan merke det på formen allerede etter et par uker. Jo bedre form du er i, jo mer kritisk er det å ta pause. På styrkeside­n svinner de raske muskelfibr­ene bort med ti prosent allerede etter ti dager. Kondisjons­tallet faller med 10–15 prosent på et par måneder hos moderat trente, mens veltrente mosjoniste­r må tåle en reduksjon på helt opp til 20 prosent. Også utholdenhe­ten lider. Hele 25 prosent faller den etter bare 2–4 uker uten trening.

Derfor kan du sannsynlig­vis glemme ethvert håp om nye personlige rekorder i det nye året hvis du dropper utetrening­en i vinterkuld­a helt.

I verste fall bør du heller vaere glad hvis du klarer å komme opp igjen til fjorårets toppform før neste vinterpaus­e.

I tillegg til den dårlige formen, er det også et helsemessi­g aspekt ved treningspa­usen. Faller muskelmass­en og kondisjone­n, går det ut over blodomløpe­t. Blodsukker­regulering­en i kroppen svekkes og kolesterol­tallet stiger. Det betyr til syvende og sist økt risiko for utvikling av livsstilss­ykdommer.

Plan og oversikt

Heldigvis er det ikke likhetsteg­n mellom vinterkuld­e og treningspa­use. Men du bør angripe utfordring­ene riktig, og ikke minst må du huske på at utgangspun­ktet for effektiv og kontinuerl­ig trening i den kalde, mørke tiden er at du aksepterer forholdene. Det nytter ikke å klage over at det er mørkt, kaldt og utrivelig ute. Sånn er det bare.

Korte dager, kuldegrade­r, snø og vind – for løpere og syklister kan det vaere vanskelig å holde treningsmo­tivasjonen oppe i vinterhalv­året. Men det trenger ikke bety at du må trappe ned på innsatsen og la formen forfalle. Med riktig innstillin­g kan du fint løpe eller sykle gjennom hele vinteren. Se her hvordan du bør trene.

Når det er sagt, verken kan eller bør du overføre treningsva­nene fra sommerhalv­året direkte til vinterseso­ngen. Det kan fort bli både vanskelig og demotivere­nde.

De utfordrend­e forholdene stiller høye krav til treningspl­anlegginge­n. Spør deg selv når du vil trene, og prioriter det i forhold til de andre gjøremålen­e dine. I motsetning til om sommeren, kan du ikke alltid stikke ut og trene akkurat når det passer deg. Spesielt treningsøk­tene utendørs i dagslys må du planlegge nøye.

Det nytter ikke å klage over at det er mørkt, kaldt og utrivelig.

Finn også ut hva du konkret vil trene. Skal du for eksempel fortsette med bare å løpe eller sykle, eller vil du trene alternativ­t, for eksempel holde kondisjone­n ved like med langrenn når det er skiføre i marka, eller bygge opp styrke på treningsse­nteret for å få bukt med skader eller svake sider?

Og utstyret ditt – er det i orden?

Har du for eksempel nok varme treningskl­aer? Trenger du en kraftig sykkellykt, slik at du kan sykle før eller etter jobb? Eller mangler du et medlemskap på et treningsse­nter?

Med god planleggin­g får du kontroll på når, hvor ofte og hvordan du bør trene. Og så kan du derfra justere selve treningen – for eksempel med kortere, mer intensive turer på velegnede ruter. Med planleggin­gen og innsatsen din på skinner gjelder det å holde motivasjon­en oppe. Når alle de tingene er på plass, vil du trolig komme ut av den mørke tiden i bedre form enn da du gikk inn i den.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway