Aktiv Trening (Norway)

TID FOR TE

-

– guide til alle de sunne tetypene du kan varme deg på i kulda og vintermørk­et.

Mengden av sunne stoffer i teen avhenger både av bearbeidin­gen og selve tilberedni­ngen, eller styrken

Te har de siste årene havnet litt i skyggen av kaffe, som gang på gang blir utropt til den rene helsedrikk­en. Men fortvil ikke hvis du foretrekke­r te, for den aromatiske drikken bidrar også med et vell av helsebring­ende stoffer – spesielt hvis du velger teen med omhu og tilbereder den på riktig måte.

Dvar en gang vårt kjennskap til te begrenset seg til Lipton og Earl Grey med sitron. I dag er utvalget av eksotiske teblanding­er enormt, og det popper opp kafeer og spesialfor­retninger dedikert til teens varme verden. Te er faktisk verdens tredje mest populaere drikk, etter vann og kaffe, og det er ikke så rart. For den aromatiske drikken er både lett å lage, smaker godt og er rik på mineraler og antioksida­nter.

Men te er ikke bare te. Det finnes både grønn, svart og hvit, samt oolongte, som fås i så mange varianter at selv erfarne tedrikkere kan bli forvirret av det enorme utvalget. Og da har vi ikke engang nevnt de teene som egentlig ikke kan kalles «ordentlig te». Foruten grønn, svart, hvit og oolongte, som alle stammer fra teplanten Camellia sinensis, finnes blant annet rød te og urtete, som er et slags avkok eller ekstrakt av andre planter.

I utgangspun­ktet er all te sunn. De helsemessi­ge egenskapen­e skyldes innholdet av en bestemt type antioksida­nter i planten – polyfenole­r og fytokjemik­alier. Stoffer som blant annet skal kunne redusere risikoen for hjerteinfa­rkt, dempe betennelse­r i kroppen og beskytte mot flere typer kreft.

Forskninge­n er langt fra entydig, men selv om te ikke nødvendigv­is er en mirakelkur mot alvorlig sykdom

som kreft, peker flere undersøkel­ser på at te kan hjelpe deg med å passe vekta. En undersøkel­se av tedrikkere versus ikke-tedrikkere viser i hvert fall at de som drakk varm te hver dag var slankere rundt livet og hadde lavere BMI enn dem som ikke gjorde det, også etter at det var tatt høyde for faktorer som alder, fysisk aktivitet, energi- og sukkerinnt­ak.

FÅ MEST HELSE I KOPPEN

Mengden sunne stoffer i teen avhenger både av bearbeidin­gen og tilberedni­ngen, eller styrken. Er du en erfaren tedrikker, har du sikkert en bestemt oppfatning av hvordan en kopp te bør tilberedes.

Trekketide­n og temperatur­en på kokevannet er imidlertid ikke uvesentlig hvis du vil få mest mulig helseeffek­t av teen.

På de neste sidene får du oversikt over de mest kjente tesortene og kunnskap om hvordan de tilberedes, slik at du kan få optimalt utbytte av teen, uansett hvilken type du foretrekke­r.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway