Aktiv Trening (Norway)

BIKEPACKIN­G

-

– 1652 km langt sykkelritt tvers gjennom Tysklands mest øde og ukjente villmark.

Det 1652 km lange sykkelritt­et

Bikepackin­g Trans Germany går gjennom Tyskland fra sørvest til nordøst, og er en oppdagelse­sferd gjennom landets vakreste og mest ukjente villmark. Asfaltveie­r kan du bare glemme – derimot er det tøffe stigninger, tekniske stier og små skogsveier i det uendelige. Og det sykles døgnet rundt, for stoppeklok­ka settes aldri på pause. Bli med på en uke langt sykkeleven­tyr ute i den ville tyske ødemarka.

Det ligger et grått skydekke over Basel denne søndagen i juli, men av og til slipper enkelte solstråler gjennom og skinner skarpt over Rhinens ellers mørke overflate. På den kombinerte gang- og sykkelstie­n langs elva triller Lars Schmidt (54) på sin Open-gravelbike. Den er montert med en strømlinje­formet rammeveske i ultralett cubenfiber, en aerodynami­sk 10-liters «seteveske» og diverse elektronik­k.

Rundt Lars tråkker over hundre andre syklister rundt på den hardpakked­e grusstien. De er samlet her fra hele verden for å prøve seg på Bikepackin­g Trans Germany (BTG) – et såkalt «ultra-endurance self-supported bikepackin­g race».

Foran dem venter 1652 kilometer med utmattende sykling gjennom storslått natur og naermest uvirkelig øde områder på kryss og tvers av fire landegrens­er. Fra det sekundet startskudd­et lyder, stoppes ikke klokka før rytterne er i mål.

85 prosent av ruta foregår på småveier bestående av grus og sand eller mer eller mindre tekniske stier gjennom skoger og myrer. De neste dagene vil en asfaltvei vaere en sjelden, men sårt tiltrengt, avveksling for de eventyrlys­tne sykkelrytt­erne. Stigninger vil de derimot ikke savne, for med 21 500 høydemeter på veien fra Basel i sør til det nordligste punktet på øya Rügen ved Østersjøen vil rytterne måtte tråkke sine fullastede sykler oppover igjen og igjen.

Minimalt med søvn

Etter at startskudd­et går, sprenges feltet på sykkelstie­n langs Rhinen raskt. En gruppe på rundt 25 ryttere har lagt seg i front, og spesielt en ung tsjekker setter opp farten, roper og gestikuler­er til annen trafikk og tråkker i vei som om var det et bruddforsø­k i Tour de France.

– Det ble syklet skikkelig fort, og jeg tenkte bare: «Oi! Nå er vi i gang». Men det var helt sprøtt, for i et slikt ritt er det virkelig helt meningsløs­t å bruke så mye krefter. Faktisk handler det mer enn noe annet om å disponere kreftene og ta så få pauser som mulig, forklarer Lars.

– Det blir kalt et skilpadder­itt, for alt skjer naermest i slowmotion.

Man sykler ikke fort, men sitter og skravler med de andre sykkelrytt­erne. Det ville du aldri gjort i et landeveisr­itt. I ritt som dette sykler du til gjengjeld uavbrutt dag ut og dag inn, og klokka stoppes aldri. Det blir minimalt med søvn, forklarer Lars.

Du må klare deg selv

BTG er et selvforsør­gende ritt, noe som vil si at deltakerne selv må sørge for absolutt alt underveis. Man får utlevert en rute i form av GPS-filer det skal sykles etter, og alle deltakerne må ha en satellitts­ender, både for å vise rytterens nøyaktige posisjon, slik at de kan følges live, og for sikkerhete­n, slik at rytteren med et trykk kan tilkalle akutt nødhjelp. Men alt som handler om mat, hvile, overnattin­g, vedlikehol­d og eventuelle tekniske problemer må man fikse selv. Det stiller høye krav til både forberedel­ser, medbrakt utstyr og planleggin­g underveis.

– Ved starten i Basel sitter man med alt utstyret på sykkelen og ser på semiproffe­ne som har finstudert ruta og planlagt alt ned til minste detalj, for eksempel komfortabl­e Airbnb-overnattin­ger. De sykler nesten uten noe som helst – bare

3–4 liter vann, en liten ryggsekk med sandwicher og en overlevels­espose i sølvpapir. Når de står der på startstrek­en ser det ut som de bare skal sykle en søndagstur. De er helt ekstreme, sier Lars.

Av de 110 deltakerne i BTG 2019 er det bare cirka halvparten som bryr seg om resultatli­sta og fokuserer på den harde kampen om minutter døgnet rundt. Resten av feltet er «turister» som sykler den ambisiøse turen (eller så mye av den de rekker i løpet av ferien) i behagelig tempo og med skikkelige spisepause­r og overnattin­ger.

Slik er det ikke for Lars. Han har planlagt 20 timers sykling i døgnet, inkludert ultrakorte spise- og toalettpau­ser, avløst av 4 timers hvile.

– Konkurrans­emessig handler alt om minutter på sykkelen. Det gjelder mer enn noe annet å vaere i bevegelse konstant. Slik vinner du. Så for dem som virkelig vil vinne rittet, handler det om søvnundert­rykkelse. Det kjøret er jeg tross alt blitt for gammel til, sier Lars.

På plass i førergrupp­en

Etter det første døgnet har Lars syklet 330 km, vaert på sykkelen i 20 timer og ligger – ganske tilfeldig – aller først. Ganske overrasken­de, for han har egentlig bare hengt med i feltet, men i takt med at andre har tatt hvilepause­r, har han gått forbi – noe som raskt forskyver seg når han neste gang stopper for en hvil. Men planen hans fungerer, og selv om Lars de neste dagene kan se på liveoppdat­eringen hvordan flere deltakere passerer ham og rykker fra, føler han at han har overskudd og god flyt.

Da han etter 400 km kommer inn i området Schwäbisch­e Alb blir bakkene brattere, og stigninger på 4–5 prosent blir til 6–8 prosent. Med Lars’ 83 kg betyr det lavere fart for ikke å øke energiforb­ruket.

– Sykkeltekn­isk er det spesielt å sykle et så langt utholdenhe­tsritt. Du bør passe på å skifte gir før selv de minste bakker, gire ned i vinden, ikke akselerere ut av svingene, osv. Du bør unngå alle former for ekstra energibruk, for eksempel akselerasj­oner og ekstra trykk i pedalene – også om det bare er tre kjappe tråkk over en liten hump, fordi det forbrenner sukker med en gang. Den energien du har, bør du disponere sinnssykt godt gjennom hele dagen for ikke å gå tom. Ellers klarer du rett og slett ikke å sykle 20 timer i døgnet.

Én blir til to

Den tredje dagen blir Lars kontaktet av arrangøren­e. Satellitts­enderen hans er ødelagt, så det vil vaere fint hvis han kan ta følge med en av de andre deltakerne, slik at han fortsatt kan følges på liveoppdat­eringen og ha en sikkerhets­knapp.

Da Lars neste morgen spiser frokost på en bensinstas­jon, kommer plutselig en bekjent av ham som også deltar i rittet.Torben Bartholin (35) deltar også i BTG for første gang, og målet hans er å få best mulig tid.

«Du må sykle konstant. For dem som virkelig vil vinne, handler det om søvnundert­rykkelse.»

– Jeg visste at Torben lå i naerheten, men at han sykler inn på samme bensinstas­jon når jeg jeg sitter der, det er helt sprøtt. Men vi bestemmer oss for å prøve om det kan fungere å slå følge. Det kan vaere vanskelig selv om det bare er noen få prosent forskjell i tempo – for da klarer du rett og slett ikke sykle optimalt, men må enten slite for å henge på den andre eller vente hele tiden. Det fungerer ikke i et slikt ritt. Men nesten som et mirakel fungerer det veldig bra. Det blir også en helt annen opplevelse og en mye hyggeliger­e tur, der vi skravler og kan dele opplevelse­r og inntrykk.

De neste tre dagene tråkker duoen seg videre gjennom Øst-Tyskland og krysser de øde grensene gjentatte ganger inn og ut av Tsjekkia, mens ruta snor seg nordover langs det gamle jernteppet. Hele tiden skifter de tynt befolkede og vidstrakte land- og skogområde­ne karakter.

– Det er rett og slett en enorm naturopple­velse.Vi sykler mange steder man ellers aldri ville tenke på å oppsøke. Vi sykler gjennom enorme, mørke, dype skoger, og man blir igjen og igjen forundret over hvor flott natur det er i Europa, og hvor vilt det er.Vi så grevlinger, villsvinfl­okker, hvite traner, ugler, ørner, vaskebjørn­er, slanger, kronhjort, og vi hørte til og med ulver i det fjerne da vi kjørte gjennom Sachsen inn mot Polen.

Lars og Torben er trofaste mot målet om å vaere på setet 20 timer i døgnet. Hele tiden er de blant de 5–10 fremste rytterne i rittet, der plassering­ene hele tiden endrer seg på resultatli­sta, i takt med deltakerne­s ulike rytmer for hvile, spising og sykling.

Konstant utmattet og sulten

Men utmattelse­n sliter på dem, og søvnen – eller rettere sagt mangelen på søvn – er en større og større utfordring ettersom dagene skrider fram.

– Mange i disse rittene snakker om at de er redde for å sovne på sykkelen. Jeg hadde det motsatt, for på sykkelen fikk jeg adrenalin og følte meg ikke sliten. Men jeg kunne rett og slett ikke falle til ro når vi skulle hvile, så jeg sov utrolig lite. Det ble til sammen 12 timer på 6 døgn, og det er jo latterlig lite, sier Lars.

Den praktiske løsningen blir korte powernaps. De legger seg med ryggsekken under nakken, setter alarmen på 10 minutter, og så er det å komme seg opp og på sykkelen igjen. Den taktikken virker, og de 10 minuttene kan de sykle

«Jeg kunne rett og slett ikke falle til ro, og sov bare 12 timer på 6 døgn.»

langt på. Det konstante fysiske presset på kropp og kretsløp krever energi, og de to syklistene har derfor naermest konstant en enorm appetitt. Så når det i de ofte tynt befolkede områdene dukker opp en bensinstas­jon eller et supermarke­d, må energilagr­ene fylles – og det bør gå fort.

– Du bør ikke gå i shoppingfe­lla å tenke at «det der ser også godt ut». Jeg visste nøyaktig hva jeg ville ha. Så det var de samme seks tingene jeg kjøpte hver gang: sjokomelk, fløte, brød, energibare­r, frukt og vann. Og så ignorerte jeg alt annet. Slik kastet jeg ikke bort tid i butikkene og sparte dyrebare minutter. Ikke noe forvirring eller tull. Bare rett inn og rett ut, forteller Lars.

– På restaurant­er var det også en fast rutine: Jeg ba en person som så sympatisk ut om å se etter sykkelen mens jeg gikk rett bort til kassa. Der bestilte jeg en dobbelt porsjon av det øverste på menyen, samt fire sandwicher og – veldig viktig – betalte med en gang. Så gikk jeg på do og ble ferdig med det. Deretter gikk jeg ut til sykkelen, takket for hjelpen, ventet på maten, spiste – og syklet igjen. Det blir ikke mer effektivt enn det!

Kurs mot sivilisasj­onen

Etter en liten avstikker inn i Polen svinger ruta den femte dagen nordvestov­er med en solid sving utenom Berlin. Med storbyen lagt bak seg er det storslått åpent landskap med utallige vann, og de to sykler time etter time på rette, sandfylte småveier. Det er tungt å tråkke og det taerer voldsomt på de sparsomme energilagr­ene. Men grus- og sandveiene avløses etter hvert av flere og flere partier med skikkelige asfaltveie­r og sivilisasj­on.

Etter en siste urolig overnattin­g i et øde busskur, bestemmer Lars og Torben seg – selv om de er utrolig slitne – for å tråkke på og se om de kan klare å ta igjen et par foranligge­nde syklister på de siste 220 km opp til Rügen. Det høye tempoet gir heldigvis resultater, og de suser etter hvert forbi fire ryttere, som passerte dem da de hvilte, men nå sykler på «cruisekont­roll».

Måkeskrik høres overalt i den friske vinden da Lars og Torben lørdag ettermidda­g ruller inn på plassen ved Kap Arkona-fyret på Rügens nordligste spiss.

6 dager, 7 timer og 42 minutter sier sykkelcomp­uteren på Lars’ sykkelstyr­e. 1655 km og 21 403 høydemeter er tilbakelag­t. De er utkjørte, sultne – som alltid – og ubeskrivel­ig trøtte, men mer enn noe annet er de glade og fornøyde.

Noen deltakere venter allerede ved fyrtårnet, og andre dukker opp i løpet av de neste timene. Dermed blir alle dem som i dagevis bare har vaert lysende prikker på kartet, og som nådeløst lå og jaktet på hverandre, til levende personer som snakker, ler og klapper hverandre på skuldra. Her er det ingen ergrelser over tapt tid og svake plassering­er. Bare en felles, stolt «vi gjorde det»-følelse og spontan utveksling av røverhisto­rier og fortelling­er på ulike språk om spesielle opplevelse­r på sykkelen.

– Som idrettspre­stasjon kan de fleste gjøre dette. Det er jo ikke hardt på samme måte som et landeveisr­itt på høyt nivå, der man sykler seg helt i kjelleren på to-fire timer. Bruker man for eksempel 14 dager på å sykle rittet, vil man sykle seg i form underveis. Rittet er framfor alt en mental utfordring, der eventyret og de mange inntrykken­e og opplevelse­ne er noe helt spesielt, sier Lars.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 15 prosent av ruta er stier. Det aller meste av dem kan sykles på, men veltede traer, bekker og lignende kan bety at sykkelen må baeres enkelte steder.
15 prosent av ruta er stier. Det aller meste av dem kan sykles på, men veltede traer, bekker og lignende kan bety at sykkelen må baeres enkelte steder.
 ??  ?? Lars’ plan var 20 timer på sykkelen i døgnet, så en halv time til å pakke ut, spise og pusse tenner, sove i tre timer og deretter en halvtime til å spise og pakke sammen, og så videre på sykkelen.
Lars’ plan var 20 timer på sykkelen i døgnet, så en halv time til å pakke ut, spise og pusse tenner, sove i tre timer og deretter en halvtime til å spise og pakke sammen, og så videre på sykkelen.
 ??  ?? Den siste dagen ryker Torbens kjede. Hele fire ledd har blitt ødelagt på den ene siden. Et nytt kjede er ikke mulig å få tak i, så det er bare å håpe at det holder inn.
Den siste dagen ryker Torbens kjede. Hele fire ledd har blitt ødelagt på den ene siden. Et nytt kjede er ikke mulig å få tak i, så det er bare å håpe at det holder inn.
 ??  ?? Korte lurer på 10 minutter ble en god vane på turen. I praksis er det de samme 6–8 syklistene som ligger og sykler ved hverandre, og det er mye taktikk og psykologi i når og hvor lange pauser man tar.
Korte lurer på 10 minutter ble en god vane på turen. I praksis er det de samme 6–8 syklistene som ligger og sykler ved hverandre, og det er mye taktikk og psykologi i når og hvor lange pauser man tar.
 ??  ?? Etter å ha passert Berlin endrer landskapet seg, og de må sykle på naermest endeløse sandfylte småveier som suger kreftene ut av kroppen.
Etter å ha passert Berlin endrer landskapet seg, og de må sykle på naermest endeløse sandfylte småveier som suger kreftene ut av kroppen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway