Aktiv Trening (Norway)

MILJØVENNL­IG RACERSYKKE­L

Den er riktignok knall rød, men profilen er likevel en av de grønneste vi har sett i en så eksklusiv sykkel.

-

Hva: Vaast A/1 Allroad Bike

Dette kan den: Du vet om stål, du vet om aluminium, og du vet om karbon. Du har kanskje også hørt om titan, men hva sier du til en sykkel fremstilt i magnesium? Det er det den lille amerikansk­e sykkelprod­usenten Vaast satser på. Magnesium har flere gode kvaliteter sammenlign­et med andre stoffer: Det er for eksempel lettere enn både stål, titan og aluminium. Det er stivere enn titan og stål, skal ha noen av de samme dempende egenskapen­e som karbon, og nei, det kan ikke selvantenn­e – uansett hva du husker fra fysikktime­ne. Men det handler ikke bare om spesifikas­joner, for magnesium er også et svaert baerekraft­ig stoff. Selv om det høres eksotisk ut, er magnesium faktisk et av de vanligste metallene på jorda – ressursene er så å si uuttømmeli­ge. I tillegg er fremstilli­ngen av materialet mindre miljøbelas­tende enn spesielt karbon, og så kan det – i motsetning til karbon – resirkuler­es når sykkelen skal vrakes.

Derfor elsker vi den: Sykkelen er flott, spesifikas­jonene ser bra ut, og prisen er ikke verst. I tillegg er det kult med nyskapning og bra med baerekraft­ighet. Det er en økende trend innen sykkelindu­strien, og Vaast ser ut til å gå i front.

Dette koster den: Som den står på bildet, er prisen cirka 22 500 kr, mens du kan betale cirka 11 500 mer for forgaffel og andre tilvalg. vaastbikes.com

 ??  ?? Vaast tilbyr fire ulike modeller. I tillegg til denne «allroad»modellen, altså en gravel bike eller eventyrsyk­kel, har de en terrengsyk­kel, en urban hybridsykk­el og en terrengmod­ell for barn og ungdom.
Det har tidligere vaert eksperimen­tert med magnesium i sykler. Den største utfordring­en var at de korroderte. Vaasts sykler har et beskyttend­e belegg både innvendig og utvendig og skal vaere like holdbare som aluminium.
Vaast tilbyr fire ulike modeller. I tillegg til denne «allroad»modellen, altså en gravel bike eller eventyrsyk­kel, har de en terrengsyk­kel, en urban hybridsykk­el og en terrengmod­ell for barn og ungdom. Det har tidligere vaert eksperimen­tert med magnesium i sykler. Den største utfordring­en var at de korroderte. Vaasts sykler har et beskyttend­e belegg både innvendig og utvendig og skal vaere like holdbare som aluminium.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway