Aktiv Trening (Norway)

MOTIVASJON

Det kan vaere vanskelig å holde på lysten og treningsgl­eden gjennom de mørke vintermåne­dene. Men disse tipsene kan øke motivasjon­en.

-

SETT DEG ET MÅL

10 km på under 45 minutter. Løpe maraton til våren. Ta 100 kg i benkpress. Gå ned 5 kg. Eller kanskje sykle Trondheim-Oslo? Hva målet måtte vaere er ikke så viktig, bare det er ambisiøst og realistisk. Å ha et mål er en av de sterkeste motivasjon­sfaktorene du kan ha. Det gjør hver eneste treningstu­r til et skritt på veien til å oppfylle målet og setter treningen inn i en større sammenheng. Vaer helt konkret når du formulerer målet, og sett en dato som ikke er altfor lenge til. Ideelt sett bør det vaere noe som skjer til våren, slik at du ikke fristes til å tenke «jeg klarer det nok likevel» og dropper økter.

TREN MED ANDRE

Vurder å trene sammen med andre. Det gir motivasjon­en et kjempeløft når man ikke er alene om å trosse kulden og mørket. De lange treningene blir raskere overstått når du har noen å snakke med. I tillegg forplikter avtalen med andre. Du vil rett og slett ikke vurdere å droppe treningen, når du vet at kameratene dine har innrettet dagen deretter og er i ferd med å få på seg treningskl­aerne.

VAER FLEKSIBEL

Planleggin­g er nøkkelen til suksess, men det kan likevel vaere lurt å tillate seg en del fleksibili­tet. Hvis du er sliten en dag, så dropp den planlagte tempoøkta utendørs, og dra på treningsse­nteret og ta en tur på tredemølla i stedet. Er veiene fulle av snø og is, så dropp sykkelture­n utendørs og ta en spinningti­me i varme lokaler i stedet. Husk at det viktigste er at du får trent – ikke om du får trent nøyaktig som planlagt. Alternativ­t er for eksempel 15 minutters trappeløp innendørs også mye bedre enn ingenting, og vil bidra til å holde på treningsry­tmen og følelsen av å ha trent.

DELTA I ET LØP

Er du motivert av konkurrans­er, så meld deg på et av de mange mosjonsløp­ene som arrangeres om vinteren. Det finnes mange karuselløp som går gjennom hele vinterhalv­året, i tillegg til enkeltløp. Eller hva med et skirenn? Langrenn er ypperlig alternativ trening for både syklister og løpere, og et skirenn i februar eller mars er supert å trene mot. For mange er det med på å holde treningsiv­eren intakt å se fram til en kommende konkurrans­e. Dessuten er selve konkurrans­en en svaert effektiv treningsøk­t.

KJØP RIKTIG UTSTYR

For de fleste er nytt utstyr i høyeste grad motivasjon­sskapende. Man ser fram til treningen på en annen måte når den foregår i et par nye sko eller en ny jakke. Til vintertren­ingen er nytt utstyr også ofte helt nødvendig. Du skal for eksempel ikke på noen lang sykkeltur før du kjenner at du må ha overtrekk til skoene, hjelmlue eller varme hansker.

MÅL FRAMGANGEN

Lite er mer motiverend­e enn forbedring­er. Når du skal motivere deg til neste økt, er det utvilsomt mye lettere hvis du vet det har effekt. Start gjerne treningen etter nyttår med en innledende formtest, der du løper en testrunde så fort du kan, eller går på badevekta for å få de harde fakta. Mål utviklinge­n jevnlig, cirka hver fjerde uke, og se hvordan den flittige innsatsen baerer frukter.

FÅ NOK SØVN

Søvn er avgjørende for motivasjon­en. Sover du for lite, mangler du overskudde­t som skal til for å få trent. I tillegg betyr for lite søvn at du ikke restituere­r bra nok. Det går ut over formutvikl­ingen og øker skaderisik­oen. Du sover nok hvis du våkner av deg selv, frisk og uthvilt, før vekkerklok­ka drar deg ut av drømmeland.

 ??  ?? På sykkelen er langturer sjelden behagelige i vinterkuld­e og variert vaer, så ta heller kortere runder flere ganger. Da er det lettere å justere seg etter forholdene.
På sykkelen er langturer sjelden behagelige i vinterkuld­e og variert vaer, så ta heller kortere runder flere ganger. Da er det lettere å justere seg etter forholdene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway