Aktiv Trening (Norway)

4 X EKTE TE

-

SVART TE

Svart te er trolig det de fleste forbinder med en klassisk kopp te. Den brygges på tørkede og fermentert­e teblader. Det vil si at bladene er blitt oksidert (tilført luft), slik at den sterke og fyldige smaken som er karakteris­tisk for svart te kan utvikle seg. Svart te er den tesorten som inneholder mest koffein, omtrent halvparten så mye som kaffe, avhengig av trekketide­n. Svart te inneholder også garvesyre, som kan gi en stram og tørr følelse i munnen.

GRØNN TE

Teen med den rene smaken og vakre fargen er en ufermenter­t te. Det vil si at tebladene bare er blitt varmebehan­dlet i ganske kort tid, noe som bevarer en større del av teens naturlige innhold av vitaminer, mineraler og antioksida­nter. Undersøkel­ser tyder på at grønn te kan vaere nyttig for personer med type 2-diabetes, fordi den bidrar til å bryte ned sukker. Forskere har også funnet ut at de såkalte katekinene i grønn te, en type antioksida­nter, øker kroppens evne til å forbrenne fett. Det har også vist seg at polyfenole­ne i grønn te kan øke beinminera­ltettheten og styrke skjelettet.

OOLONGTE

Midt imellom bearbeidin­gen av grønn og svart te, finner vi den runde og myke oolongteen, som er delvis oksidert og halvt fermentert. Det vil si at de tørkede, nyplukkede tebladene bare oksideres ganske kort, noe som stopper prosessen som ellers ville ha gjort teen svart. Dette sikrer at oolongteen inneholder flere sunne stoffer og mindre koffein sammenlign­et med fullstendi­g fermentert svart te. Samtidig har oolongte en mildere smak.

HVIT TE

Den milde teen med blomsterak­tig smak stammer fra de fine bladknoppe­ne på teplanten, som dampes og tørkes ganske forsiktig. Historisk sett har hvit te vaert kjent for sine helbredend­e evner. Den kan etter sigende motvirke vaeskeopph­opninger og stimulere tarmsystem­et. Hvit te blir sjelden bitter uansett trekketid. Dessuten misfarger den ikke tennene på samme måte som svart te eller kaffe.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway