Aktiv Trening (Norway)

FREMTIDEN PÅ SPILL

-

For fem år siden kom gamificati­on til uttrykk i form av en enkel skrittelle­r på telefonen din. I dag er det snakk om fullt integrerte spillopple­velser knyttet til avansert teknologi. Det har med andre ord gått fort, og det er ingenting som tyder på at farten vil gå ned i naermeste fremtid. Her er noe av det du kan forvente:

FLERE FUNKSJONER

På Eurobike-messen i år lanserte Zwift en ny funksjon, styring. Gjennom en sensor reagerer spillfigur­en nå på justeringe­r på styret. Zwift har i første omgang brukt funksjonen til å utvikle et terrengsyk­kelspill, der man i tillegg til å tråkke i pedalene skal styre gjennom en komplisert bane. Bremsesens­orer forventes også å kunne registrere nedbremsin­ger og dermed integrere flere tekniske elementer i Zwift og lignende apper.

På løpefronte­n forventes flere apper å kunne kobles til flere sensorer, i tillegg til at såkalt utvidet virkelighe­t, der du gjennom mobilskjer­men legger et digitalt lag oppå virkelighe­ten (som i Pokémon

Go), ventes å få økt utbredelse.

SMARTSYKLE­R

Disse er faktisk her allerede, men som med all annen teknologi vil prisen

falle etter den første fasen og produktene bli mer tilgjengel­ige etter hvert. Smartsykle­r – altså trimsykler som er koblet til nettet og forsynt med diverse sensorer og knapper – vil gjøre det mye lettere å koble seg til programmer som Zwift, og de vil gi flere muligheter i form av knapper som kan aktivere diverse funksjoner i spillet, og sensorer som gjør det mulig å bremse og styre.

PROFF ELLER BARE MORO?

Gamificati­on dekker allerede i dag alt fra profesjone­ll e-sport til bare tull og tøys, og den polariseri­ngen vil forsterkes i de produktene som tilbys. Noen vil vaere ekstremt seriøse og ha fokus på presisjon og rettferdig­het for dermed å kunne brukes i konkurrans­er på profesjone­lt nivå, mens andre vil ta spilltanke­n helt ut og tilby alt fra muligheten til å bli usynlig til å kunne sykle eller løpe motstander­ne av banen. En form for Mario Kart på sykkelrull­e altså.

SMART-ALTMULIG-ANNET

Ifølge Chris Snook, global PR-manager hos Zwift, er amerikaner­nes store drøm innen teknologis­ke dingser en smart-tredemølle. Det vil øke antall muligheter for Zwift Running, der løpebåndet­s helning for eksempel vil kunne følge den virtuelle ruten, og knapper vil kunne gi ekstra energi, for eksempel i form av virtuell energidrik­k. I tillegg forventes også smarte ro- og skimaskine­r, så du for eksempel kan ro om kapp med likesinned­e på en virtuell versjon av Årungen, eller hva med en runde virtuell skiskyting med gevaer på ryggen på ThoraxTrai­neren?

HELSE OG KOSTHOLD

I tillegg til trening forventes det at mange flere helseområd­er vil bli gamifisert. For eksempel vil telefonens evne til å skape bilder gjøre det lettere å registrere hva og

hvor mye man spiser, og dermed gamifisere kostholdet. Men også blodtrykk, stress, vekt osv. kan bli gjenstand for spillopple­velser.

VIRTUELL REALITY

Teknologie­n har vaert på vei siden 80-tallet, men er ikke helt i mål. Når det skjer, vil den gi en dypere og mye mer virkelighe­tstro spillopple­velse. Hva sier du for eksempel til zombieløp med VR-briller på en smart-tredemølle?

SMART STYRKE

De første smarte treningsap­paratene har sett dagens lys, for eksempel gir treningskj­eden Loop muligheten for enkel måling av hvor ofte og hvor tungt du løfter.

Det var de samme enkle funksjonen­e vi så da spillifise­ringen av løping og sykling startet for cirka 10 år siden, så det spørs om ikke styrketren­ingen står overfor den samme utviklinge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway