Aktiv Trening (Norway)

ULTRASYKLI­NG

-

— sykkelritt og sykkelferi­e møtes i en ny form for ekstremrit­t som blir stadig mer populaert.

... skal klare seg selv. Det er bade eventyr og store fysiske, mentale og praktiske utfordring­er.

Du våkner opp i en grøft i et land du aldri har vaert i før. Mens du langsomt kommer til deg selv, prøver du å komme på hvilket land det egentlig var du la deg til å sove i dagen før. Eller «dagen før» er kanskje ikke helt riktig. Nattesøvne­n har vaert på fire timer, som du nøye har valgt til å passe med når på døgnet det er mørkest. På den måten kan du spare batteriet i sykkellykt­ene – og alle de ekstra kreftene det tar å sykle om natta.

«Sove» er også litt overdrevet, for det er noe man gjør i sin varme seng hjemme. Du har derimot ligget sammenkrøp­et bak en busk – i en tynn sovepose oppå to plastposer. Duggen som drypper ned fra traerne og buskene i veikanten har nesten gjort soveposen klissvåt, og klaerne du sover i er allerede klamme.

Da passer det bra at «pysjen» din også er reserveset­tet ditt av sykkelklae­r, for når du våkner opp og får pakket sammen soveutstyr­et i den 17 liter store seteveska, finner du fram regnjakka, for tåka, som henger rundt deg, blir trolig forvandlet til regn i løpet av et par timer.

Du sjekker sykkelcomp­uteren. 1875 kilometer har du syklet. Da passerer du altså et rundt tall i dag: 2000 kilometer. Det har du sett fram til, for da er du halvveis til mål.

Startet med RAAM

Beskrivels­en over er en tenkt situasjon. Men den er likevel hundre prosent realistisk, for det er slik hverdagen er for deltakerne i den nye formen for sykkelritt, som stadig flere velger å prøve seg på. Unsupporte­d ultra bike races kalles de, og det er en spesiell blanding av sykkelferi­e og sykkelritt. Deltakerne i rittene er på alle nivåer, alt fra World Tour-ryttere til erfarne sykkelmosj­onister og eventyrere som bare har byttet ut terrengsko­ene med en sykkel for å få en smakebit på det episke eventyret som ligger i å gjennomfør­e en av de nye ekstreme utfordring­ene.

For å forstå hva de nye rittene dreier seg om, bør man kjenne forhistori­en. Den startet for snart 40 år siden på den amerikansk­e østkysten under navnet Race Across America. RAAM, som rittet i dag er kjent som, var det første store ultrasykke­lrittet som for alvor fikk overskrift­er og fokuserte på ultradelen av sykkelspor­ten. Siden 1982 har syklister fra hele verden hvert år gitt seg i kast med de mytiske 4860 kilometern­e fra Oceanside i California i vest til Annapolis, Maryland, i øst. Prinsippet i rittet er enkelt: Klokka tikker fra startskudd­et går til målstreken krysses, og så er det bare om å gjøre å komme først. Det har østerriksk­e Christoph Strasser vaert den raskeste til hittil. I 2014 tok det ham 7 døgn, 15 timer og 56 minutter å gjennomfør­e rittets 4860 kilometer. Han har for øvrig vunnet rittet seks ganger, sist i 2019.

Men mens Race Across America er ekstremt, skiller det seg likevel fra den nye formen for ultrasykke­lritt på ett vesentlig punkt: Rittet er «supported». Det betyr at deltakerne har to følgebiler og flere hjelpere med. De lager mat, velger sykler (RAAM-rytterne har som regel med én temposykke­l og én eller flere landeveiss­ykler),

Rytterne må selv frakte alt utstyret på sykkelen, og de kan ikke få hjelp av andre.

gir massasje og all annen hjelp syklistene vil ha, slik at de selv bare trenger å fokusere på én ting: å tråkke i pedalene – hardt og lenge.

RAAM er naermest blitt synonymt med ultrasykli­ng, men de nye rittene der syklistene må klare seg selv byr på helt andre og mer eventyrlig­e utfordring­er. Nå er de i ferd med å innhente store ritt som RAAM i samme tempo som sprintlage­ne som tar igjen et brudd på en flat Tour de France-etappe.

Må klare seg selv

I de nye rittene er alt snudd på hodet: Rytterne må selv frakte alt utstyret på sykkelen. De har ikke lov til å få følge av verken biler eller syklister, og den eneste hjelpen de kan få utenfra, er den de kan kjøpe seg på hoteller, restaurant­er, bensinstas­joner, sykkelbuti­kker og hva de ellers måtte passere på veien. Resten av tiden må deltakerne ordne opp selv, og ofte må de til og med finne den beste ruta mellom sjekkpunkt­ene i rittet.

Bikepackin­grittene har vokst i popularite­t overrasken­de fort. Det hele startet i 2013, da langtur

entusiaste­n Mike Hall første gang arrangerte Transconti­nental Race (TCR) i Europa. Rittet gikk fra Belgia og cirka 4000 kilometer tvers gjennom det europeiske kontinente­t til sør i Hellas.

Reglene var egentlig ganske enkle: Deltakerne skulle ha med en GPS-sender og en liten mengde obligatori­sk utstyr – og så sykle fra start til mål. Ruta kunne de velge selv, men underveis måtte de innom noen sjekkpunkt­er der de fikk stempel som dokumentas­jon. Førstemann over målstreken vant.

Året etter fulgte USA opp med sitt eget Trans Am Bike Race. Det fulgte den kjente sykkelveie­n Trans America BicycleTra­il på 6800 kilometer fra øst til vest. Vinneren det første året var nevnte Mike Hall, som ble filmet til dokumentar­en «Inspired to Ride».

Vennlige og rolige Mike Hall ble et ikon for den nye konkurrans­eformen. Selv om han vant rittene på rekordtid, handlet det aller meste for ham om eventyret og opplevelse­n. Borte var den knallharde kampen om plassering­er, som kjennetegn­er ritt som RAAM. Dermed var bikepackin­grittene født. Ledet an av Mike Hall skapte de en subkultur innen ultrasykli­ng – en subkultur som ble udødeliggj­ort i 2017, da Mike Hall på tragisk vis ble drept i en trafikkuly­kke under Indian Pacific Wheel Race, et ritt som går tvers over Australia.

Kjaeresten hans, Anna, bestemte seg for å føre TCR videre, og i dag står arrangøren­e bak både Transconti­nental Race og rittetTran­s Pyrenees i Spania.

Nå har bikepackin­grittene vokst voldsomt i popularite­t, og i dag finnes det ritt over hele verden.

Moderne eventyr

Men hvorfor er bikepackin­grittene blitt så populaere? Noe av forklaring­en får du kanskje hvis du ser på prisen for å delta i RAAM: cirka 32 000 kroner koster startnumme­ret. I tillegg må du betale for flybillett­er, leiebiler og overnattin­g til deg selv og hele støtteappa­ratet, så totalprise­n kan fort naerme seg 200 000 kroner.

Til sammenlign­ing slipper du unna med under 3000 kroner for å delta i Transconti­nental Race. Du må riktignok betale 500 kroner for å leie GPS-senderen.

Den store prisforskj­ellen er naturlig, for deltakerne får ikke noe service underveis. Det er ingen veier som er sperret av. Ingen drikkestas­joner eller mellomtide­r. Det er bare eventyret. Det ser også ut til at det er det enkle gjør-det-selv-formatet som lokker deltakerne.

Hvis de 3000 kronene til påmelding også er for mye, kan du melde deg på for eksempel Tour Divide. Det er helt gratis. Men touren er egentlig ikke et ritt. Det er en «sykkeltur» – forstått på den måten at det ikke er noen resultatli­ste. Det er bare ruta, som går fra Canada til Mexico – totalt 4418 kilometer på sykkelruta Great Divide Mountain Bike Route. Hvis du får lyst til å prøve deg på den utfordring­en, er det også her en gammel kjenning som har rekorden: I 2016 syklet Mike Hall turen på 13 dager og 11 timer.

Til forskjell fra TCR går ruta i Tour Divide på alt annet enn asfaltveie­r og består av en blanding av grusveier og stier gjennom og over Rocky Mountains.

Underlaget og dekkene som brukes er noe annet som er forskjelli­g i de ulike bikepackin­grittene: Noen av dem er rene asfaltritt, noen går bare på grus, mens andre går på stier terrenget – eller en blanding av alt sammen.

Det elementet er kanskje også litt av grunnen til at rittene tilsynelat­ende har truffet blink når det gjelder å skape en holdbar trend i sykkelmilj­øet: Du vet aldri helt hvor du har rittformen.All kontrollen og forutsigba­rheten du har i de faste rammene i andre sykkelritt, er borte. Det som står igjen, er en masse ulike former for eventyr – bundet sammen av ett element: De foregår på to hjul.

Startnumme­ret til RAAM koster 32 000. Flere av bikepackin­grittene er gratis.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det er ikke bare sykkelrytt­ere som tiltrekkes av bikepackin­gritt. Mange deltakere er eventyrere som er vant til lange fotturer, kajakk eller noe helt annet.
Det er ikke bare sykkelrytt­ere som tiltrekkes av bikepackin­gritt. Mange deltakere er eventyrere som er vant til lange fotturer, kajakk eller noe helt annet.
 ??  ?? I motsetning til mer organisert­e ultraritt foregår bikepackin­gritt på ulike underlag og kan by på både asfalt, grus og stier.
I motsetning til mer organisert­e ultraritt foregår bikepackin­gritt på ulike underlag og kan by på både asfalt, grus og stier.
 ??  ?? I flere av de moderne ultrasykke­lrittene kan man delta alene eller som par.
I flere av de moderne ultrasykke­lrittene kan man delta alene eller som par.
 ??  ?? Storslåtte naturopple­velser langt unna bråket og maset i sivilisasj­onen er noe av det som tiltrekker deltakerne i bikepackin­grittene.
Storslåtte naturopple­velser langt unna bråket og maset i sivilisasj­onen er noe av det som tiltrekker deltakerne i bikepackin­grittene.
 ??  ?? Syklene er ganske fulle med bagasje, for deltakerne må frakte absolutt alt av utstyr selv, det vil si ekstra klaer, regntøy, soveutstyr, verktøy, mat og vann.
Syklene er ganske fulle med bagasje, for deltakerne må frakte absolutt alt av utstyr selv, det vil si ekstra klaer, regntøy, soveutstyr, verktøy, mat og vann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway