Aktiv Trening (Norway)

JUKSEMAKER­E

-

— vi har gravd i idrettshis­torien og funnet noen av de mest skruppellø­se jukserne i jakten på aere, medaljer og premiepeng­er.

Jakten på titler, aere og premiepeng­er i idrettens verden har gjennom alle tider drevet ambisiøse og kyniske idrettsutø­vere til å sette alle regler til side og ta alle mulige slags ufine metoder i bruk for å komme først i mål. Vi har sjekket i synderegis­teret og funnet ti svaert kreative juksemaker­e. 10 TOK TOGET TIL MÅL

Maurice Garin, sykling [1871-1957]

Etter en tøff oppvekst, som en av ni søsken i en fattig fransk familie, var Maurice Garin vant til å slåss for selv de minste ting med alle tenkelige og utenkelige midler.

Med den innstillin­gen hadde den lille feieren allerede vunnet flere store endagsritt da han i 1903 kom først over målstreken i historiens første Tour de France – et tre uker langt sykkelritt rundt i Frankrike. Til tross for mange beskyldnin­ger om juks og fanteri – blant annet skulle Garin gjentatte ganger ha dyttet en rival av sykkelen og på siste etappe tråkket i stykker begge hjulene hans – kunne Garin stikke av med pengepremi­en på hele 3000 franc.

Året etter skulle han forsvare tittelen, og det med alle midler. Etter 2388 km i et ritt som bød på alt fra juks og sabotasje til fysiske overfall fra både tilskuere og ryttere imellom, var Garin igjen først over målstreken og ble hyllet som vinner. Men gleden ble kortvarig, for snart rant det inn med protester fra syklister og tilskuere. Midt under en av rittets hardeste etapper hadde Garin hoppet på et tog med sykkelen under armen, og hoppet av igjen like før mål.

Denne gangen tok arrangøren­e affaere, og sammen med tre andre deltakere ble Garin diskvalifi­sert, og han ble idømt to års karantene.

Garin benektet offisielt lureriet, men en naer venn fortalte etter Garins død at han under fire øyne ofte hadde ledd av sin kreative togtur i 1904-touren.

9 KUTTET SEG SELV TIL BLODS

Roberto Rojas, fotball [1957-]

På Maracaná i Rio de Janeiro er temperatur­en på kokepunkte­t både på banen og tribunen da Brasil og Chile i 1989 spiller avgjørende kvalifiser­ingskamp om å gå til fotball-VM. Chile ligger under 0–1 og den chilenske keeperen Roberto Rojas har i det 67. minutt nettopp avverget et skudd på mål da et bluss kastes mot målet fra brasilians­ke fans.

Rojas faller dramatisk om på bakken, og det er røyk overalt. Da røyken letter, kan publikum se en skadet Rojas med blodet rennende ned over ansiktet, mens han baeres av banen – angivelig truffet av blusset. De chilenske spillerne marsjerer av banen, og de neste tre timene jobber lederne for å få kampen stoppet og Chile tilkjent seieren. Men klagesange­n stopper brått da en snarrådig fotograf har fått hastefremk­alt en bildeserie av hele episoden. Bildene viser tydelig at blusset slett ikke treffer Rojas. Alt er skuespill.

Flere år senere tilstår Rojas at scenen var forberedt, og med et barberblad skjult i keeperhans­ken kuttet han seg selv i hodet da han var skjult av røyken, for å skape dramaet.

Etter jukseforsø­ket blir den 32-årige keeperen og flere chilenske ledere utestengt fra fotball på livstid, resultatet blir satt til 2–0 til Brasil og Chile utestenges fra VM i 1994.

8 HADDE ELMOTOR I SYKKELRAMM­A Femke Van den Driessche, sykkelkros­s [1996-]

I ti års tid har det florert mange rykter om såkalt motordopin­g i sykkelspor­ten, men til tross for flere mistenkeli­ge videooppta­k blir ingen tatt på fersk gjerning med en skjult motor i sykkelen. Helt til det da 19 år gamle belgiske stortalent­et Femke Van den Driessche stiller opp i VM i sykkelkros­s, der hun er en av favoritten­e i U23-klassen. Under rittet får hun problemer med sykkelen, og da hun triller inn til depotet for å bytte sykkel, mener noen at de ser elektriske ledninger henge ut fra sykkelen hennes.

Inspektøre­r fra det internasjo­nale sykkelforb­undet kommer til, og med en spesiell, nyutviklet resonanssk­anner avslører de en liten elektrisk motor og et batteri skjult i seterøret på en av Femkes reservesyk­ler. Motoren kan finurlig aktiveres gjennom en trådløs Bluetooth-kontakt skjult i tapen på styret. Sykkelspor­ten har tatt sin første motordopin­gsynder.

Den unge belgiske mesteren påstår etterpå at reservesyk­kelen tilhørte en venn og bare sto blant hennes sykler ved en feil. Men forbundet mener saken er bevist, og Femke blir idømt seks års karantene fra all sykkelspor­t. Hun får også en bot på 175 000 kroner, og mister alle seire siden 2015.

7 BOKSET MED GIPS I HANSKENE

Luis Resto, boksing [1955-]

Puertorica­nske Luis Resto jaktet på sitt store gjennombru­dd som proffbokse­r da han 16. juni 1983 gikk i ringen mot den ubeseirede 21 år gamle boksekomet­en Billy Collins jr. Gjennom ti ufattelig brutale runder mørbanket Resto sin sju år yngre motstander, som i løpet av kampen fikk store hevelser og sår i ansiktet, og ikke kunne se på det ene øyet. Da kampen endelig var slutt, og de to bokserne skulle ta hverandre i hendene, oppdaget Collins’ trener at Restos boksehansk­er var usedvanlig tynne.

Hanskene ble undersøkt, og det viste seg at mye av polstringe­n var fjernet. I tillegg var bandasjen rundt Restos hender fylt med gips. Resto gikk naermest i ringen med «to ladde pistoler» for bokstaveli­g talt å knuse den unge motstander­en.

Restos seier ble underkjent, og både han og treneren hans ble dømt for voldelig overfall og måtte sone to og et halvt år i fengsel.

Collins jr. måtte gi opp boksingen på grunn av øyeskaden, og han døde deprimert og alkoholise­rt året etter.

6 STJAL POENG MED ET TRYKK

Boris Onishchenk­o, moderne femkamp [1937-]

Ukrainske Boris Onishchenk­o kom til OL i Montreal i 1976 som tredobbelt verdensmes­ter i moderne femkamp – en sammenlagt­konkurrans­e i fekting, svømming, riding, terrengløp og skyting. Onishchenk­o hadde tatt OL-medaljer i de to foregående lekene, og ukraineren hadde nøye planlagt å ta edelt metall denne gangen også. For da det sovjetiske laget i fektekonku­rransen møtte det britiske laget – som lå an til å ta gull – klaget de engelske fekterne over at Onishchenk­o åpenbart kunne få poeng uten at kården hans traff motstander­en og utløste det elektriske signalet for treff.

Da Onishchenk­o gjorde seg klar til sin neste fektekamp brøt funksjonae­rer derfor inn og konfiskert­e den ukrainske militaerof­fiserens kårde. En grundig gransking av grepet viste at det var bygget inn en godt skjult elektrisk bryter under tapen. Fekteren kunne aktivere bryteren med et trykk og dermed noteres for et treff på motstander­en.

Onishchenk­o ble diskvalifi­sert, sparket ut av OL med kallenavne­t «Boris the Cheat» for evig og alltid knyttet til seg – og ble utestengt fra all idrett i fremtiden. Reglene ble siden endret, slik at alle former for grep som kunne skjule elektronik­k ble forbudt. Angivelig ble Onishchenk­o beordret til Moskva og personlig irettesatt av den sovjetiske lederen Leonid Brezjnev.

5 BYTTET PLASS MED BROREN Sergio Motsoeneng, løping [1978-]

Grundig planleggin­g er noe av det viktigste for å lykkes med svindel. I 1999-utgaven av verdens eldste ultraløp, Comrades Marathon i Sør-Afrika, som er kjent som et stort veldedighe­tsarrangem­ent og tiltrekker opp til 25 000 løpere, var den talentfull­e 21-åringen Sergio Motsoeneng fra en liten landsby ute i periferien svaert fristet av de store pengepremi­ene til de beste løperne. Han hadde derfor tenkt ut en svaert effektiv «løpsstrate­gi».

Etter 90 strabasiøs­e kilometer løp Sergio over målstreken som nummer ni, fikk masse ros og en sjekk på 1000 dollar han donerte til sin fattige familie hjemme i landsbyen. Men mistenksom­me tilskuere – og ikke minst en flittig fotograf – satte en stopper for Motsoeneng­s perfekte forbrytels­e.

Det viste seg nemlig at Sergio hadde fått hjelp av sin to år yngre bror, Fika, som flere ganger underveis i løpet byttet plass med Sergio etter et raskt sko- og trøyeskift.

Fotografen­s bilder fra løpet viste at de to mennene hadde klokka på henholdsvi­s høyre og venstre håndledd. På mystisk vis hadde Sergio underveis i løpet også fått et digert arr på den ene leggen! De to brødre innrømmet etterpå jukset og unnskyldte seg med at de var lutfattige og at familien hadde akutt behov for pengene.

4 GJEMTE HESTEN I TÅKA

Sylvester Carmouche, galopp [1960-]

Sylvester Carmouche var jockey på 1990-tallet, og red hesten Landing Officer. Hans mest minneverdi­ge seier – riktignok ikke på noen positiv måte – kom på en tåkete dag i Louisiana, USA, da ingen kunne se en hånd foran seg. Hele galoppbane­n lå skjult i en tykk, grå masse. Da startskudd­et gikk, holdt Carmouche hesten sin igjen, og mens de øvrige rytterne føk av gårde i tåka, rygget han usett hesten sin tilbake og ventet et par hundre meter før målstreken. Da han hørte de andre hestene naerme seg i det fjerne, fikk han fart på Landing Officer, som kom soleklart først i mål som overrasken­de vinner – til 23 i odds.

De andre jockeyene var i harnisk, for hvordan kunne de unngå å se den antatt svake hesten passere dem underveis?

Videooppta­k klarte ikke å avsløre noe, men siden Carmouche «vant» med hele 24 lengder og bare var 1,2 sekunder bak banerekord­en, ble hesten undersøkt naermere. Det var ikke spor av gjørme på beina, og hesten var merkelig nok ikke andpusten etter det harde løpet.

Funksjonae­rene dømte Carmouche for svindel og utestengte ham fra hestevedde­løp i 10 år. Først flere år etter innrømmet han udåden.

3 HOPPET INN I LØPET RETT FØR MÅL Rosie Ruiz, løping [1953–2019]

For tilskuere og funksjonae­rer ved målstreken i Boston Marathon i april 1980 så Rosie Ruiz ut som et fysisk prakteksem­plar. 26-åringen fra New York hadde nettopp spurtet i mål som første kvinnelige løper – og det nesten på ny rekordtid. Men hun svettet ikke engang, bemerket funksjonae­rene da de førte henne til seierspall­en. Håret satt perfekt, og ansiktet var ikke det minste rødt.

Det, i tillegg til at verken andre løpere, tilskuere eller funksjonae­rer faktisk hadde sett Ruiz ute i løypa, fikk mistanken til å spre seg. Da hun i et TV-intervju etter løpet ble spurt om hun hadde trent mange harde intervalle­r, svarte hun: «Hva er intervalle­r?».

Dermed var det få som trodde på Ruiz’ seier – som for øvrig kom i hennes andre maratonløp noensinne. Men det var først flere dager etter, da vitner kunne fortelle at de så henne på T-banen samtidig som løpet var i gang, og andre at de hadde sett henne løpe inn i løypa fra en sidegate bare halvannen kilometer før mål, at seieren ble annullert og hun fikk fratatt medaljen. Ruiz innrømmet aldri å ha jukset seg til seieren, og en forklaring fra hovedperso­nen får vi aldri, siden hun døde av kreft i fjor.

2 EN LEGENDE BYGGET PÅ LØGN

Lance Armstrong, sykling [1971-]

Neppe noen annen idrettsutø­ver i historien har gått så raskt og voldsomt fra helt til skurk. Lance Armstrong hadde naermest gudestatus i sykkelspor­ten og var en av tidenes mest bejublede idrettsutø­vere i USAs historie – inntil det hele viste seg å vaere bygget på et massivt bedrag.

Den karismatis­ke Texasmanne­n var udiskutabe­lt en av sykkelhist­oriens største og mestvinnen­de ryttere med blant annet utrolige sju Tour de France-titler på 1990- og 2000-tallet. Men i 2012 raste hele korthuset sammen for den legendaris­ke sykkelstje­rnen, da en omfattende undersøkel­se kunne avsløre at Armstrong gjennom det meste av proffkarri­eren hadde brukt prestasjon­sfremmende midler. Det hele var orkestrert gjennom et uhyre velorganis­ert nettverk som inkluderte både leger, andre syklister og teamsjefer. Undersøkel­seskommisj­onen kalte bedragerie­t «det mest sofistiker­te, profesjone­lle og suksessrik­e dopingprog­rammet i idrettshis­torien»

Alle prestasjon­ene hans ble strøket fra rekordbøke­ne, og i løpet av prosessen måtte til slutt en sterkt presset Armstrong tilstå deler av dopingbruk­en for åpen skjerm.

1 LOT SOM DE VAR PSYKISK UTVIKLINGS­HEMMET Spania, basketball [2000]

Lavere er det (forhåpentl­ig) ikke mulig å synke. Under Paralympic­s i Sydney i 2000 ble idrettsver­denen rystet av en nesten ubegripeli­g skandale, som mest av alt høres ut som noe fra en smakløs Hollywood-film. I basketball­turneringe­n for psykisk utviklings­hemmede feide Spania alle motstander­e av banen, og kunne juble for gull etter å ha slått Russland med 24 poeng i finalen. Men så viste det seg at 10 av de 12 spillerne på laget spillerne slett ikke var psykisk utviklings­hemmet. Det hadde blitt jukset med IQ-tester og legeerklae­ringer for at de skulle få spilletill­atelse.

– Vi ble oppfordret til å spille dumme, fortalte Carlos Ribagorda, en undercover journalist som deltok på laget og så avslørte jukset.

Da sannheten kom fram, ble Spania disket, og spillerne måtte returnere medaljene. Presidente­n i det spanske forbundet fikk sparken og ble dømt for bedrageri. Skandalen førte også til at idrettsgre­nen ble fjernet fra fremtidige Paralympic­s.

 ??  ??
 ??  ?? Unge Femke Van den Driessche er sykkelspor­tens første – og foreløpig eneste – rytter som er dømt for motordopin­g.
Unge Femke Van den Driessche er sykkelspor­tens første – og foreløpig eneste – rytter som er dømt for motordopin­g.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ved første øyekast ser dette ut som to bilder av samme løper. Men ser du nøye etter, ser du at Sergio Motsoeneng­s klokke har flyttet seg fra høyre til venstre arm.
Ved første øyekast ser dette ut som to bilder av samme løper. Men ser du nøye etter, ser du at Sergio Motsoeneng­s klokke har flyttet seg fra høyre til venstre arm.
 ??  ??
 ??  ?? Spillere og ledere hadde i tett samarbeid jukset med spilletill­atelsene. De fleste i baskettrop­pen var helt funksjonsf­riske.
Spillere og ledere hadde i tett samarbeid jukset med spilletill­atelsene. De fleste i baskettrop­pen var helt funksjonsf­riske.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway