Aktiv Trening (Norway)

1 Jeg vil gjøre løping til en vane

-

Kanskje har du aldri kommet i gang med å løpe, eller kanskje opplever du at perioder med mange løpeturer avløses av uker og måneder med inaktivite­t. Så sett deg et helt konkret mål om for eksempel å løpe tre ganger i uka de neste seks månedene, og bruk disse tipsene til å skape vaner som varer.

LEGG EN PLAN

En stor hjelp når løpingen skal innarbeide­s i hverdagen, er å legge en konkret plan. Skriv inn treningen i kalenderen, og vaer så nøyaktig som mulig. Framfor å si til deg selv at du skal løpe tre ganger i uka, sier du, «Jeg løper tirsdag fra 17.30 til 18.30, torsdag fra 17.00 til 18.00 og lørdag fra 08.00 til 09.00».

BEGYNN FORSIKTIG

Begynn rolig med treningen, og sørg for å få noen gode opplevelse­r de første ukene, der du etterpå tenker «det der var da ikke så ille» eller enda bedre: «Det var gøy!». Tillat deg selv å holde på en stund på dette nivået før du trapper opp intensitet­en, så unngår du både å få skader og å bli demotivert fordi du har startet for hardt.

KJØP NYTT UTSTYR

Det kan vaere lurt å investere i et par gode løpesko og annet bra utstyr. Det bidrar til å styrke beslutning­en om å bli løper og gir deg bedre forutsetni­nger for å oppleve ekte løpeglede. Hvis du har løpeklaer til alt slags vaer, eliminerer du også unnskyldni­ngen om at det er for kaldt, vått eller for mye vind til å løpe.

FINN ET FELLESSKAP

Kan du finne noen andre å løpe sammen med, øker du sjansene for å få trent regelmessi­g vesentlig. Det trenger ikke vaere en klubb eller gruppe – en nabo, venn eller kollega fungerer like bra.

HOLD FREKVENSEN OPPE

Når du er i gang med å etablere de nye løpevanene, er det viktig å vaere ekstra bestemt og insistere på å få trent. Det kommer helt sikkert dager der du har liten tid eller føler deg for sliten til å løpe den planlagte turen. Når det skjer, så sørg i hvert fall for å komme deg ut. Si til deg selv at en joggetur på 5 minutter er greit, men å bli i sofaen ikke er det.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway