Aktiv Trening (Norway)

Jeg vil løpe lenger

-

Vil du sprenge dine personlige grenser og legge den vante 5- eller 10-kilometers ruta bak deg? Da er det naturlig å melde deg på et løp, for eksempel en halvmarato­n eller maraton. Sett deg et helt konkret mål, for eksempel Oslo Maraton i september. Meld deg på med en gang – det forplikter.

Et bra program sikrer at du trener med riktig frekvens, god variasjon og passe volum. Det betyr mindre risiko for skader og gir deg en følelse av at formen sakte, men sikkert, blir bedre. Når du følger en fast plan, kan du også lettere planlegge hverdagen din rundt treningen.

FØLG ET PROGRAM SETT DELMÅL

I tillegg til det primaere målet ditt, som kanskje ligger mange måneder fram i tid, bør du legge inn noen delmål. Trener du for eksempel til maraton, så test formen på en 10 kilometer og en halvmarato­n, så får du både en god opplevelse og en viss anelse om hvilket nivå du ligger på.

HØR PÅ MUSIKK

En god podkast eller musikk i ørene kan gjøre at kilometern­e flyr av sted. Et vitenskape­lig forsøk viste at motiverend­e musikk ga 15 prosent økning i utholdenhe­ten hos deltakerne i forhold til trening uten musikk.

SE NOE NYTT

Etter hvert som du begynner å løpe lenger, er det fint å komme bort fra de vante – og kanskje litt kjedelige – rutene i nabolaget. Framfor bare å løpe en ekstra runde rundt vannet der du kjenner hver krik og krok, så bruk langturene på å oppleve byen på en annen måte, se en fremmed skog eller kanskje bare følge tilfeldige stier.

LØP UT OG HJEM

Det kan vaere tøft å løpe lenger enn man pleier. Løp derfor en ut-og-hjem-rute når du skal øke distansen. Skal du for eksempel løpe 14 km, løper du bare 7 km ut på en fin vei og snur og løper hjem igjen. Da kan du ikke bare ta en snarvei eller korte ned ruta når du blir sliten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway