Aktiv Trening (Norway)

Jeg vil løpe fortere

-

Er du av typen som liker å presse grensene dine, og har du allerede løpt en god stund, kan det vaere et fint nyttårsfor­sett å bli raskere på en bestemt distanse. Sett deg et mål for hvor mange sekunder eller minutter du vil kutte av din personlige rekord og når.

LØP VARIERT

Løper du på samme måte uke etter uke, utvikler du deg ikke. Kroppen må hele tiden utfordres på nye måter for å bli sterkere. Sørg derfor for å ha progresjon og variasjon i treningen. Treningsar­senalet ditt kan for eksempel bestå av korte intervalle­r (for eksempel 10 x 1 min.), lange intervalle­r (for eksempel 4 x 1200 m), fartslek, kupert terrengløp, tempoøkter og rolige langturer. Løp minst tre forskjelli­ge turer i uka, og sørg for at du hele tiden øker litt på farten eller den totale ukentlige mengden.

GÅ NED I VEKT

Gå på badevekta, eller ta en kikk i speilet. Hvis du har overflødig­e kilo rundt magen, kan det vaere lurt å prøve å bli kvitt dem – også for prestasjon­ens skyld. Hver kilo du blir kvitt gjør deg 2–3 sekunder raskere per kilometer.

KJØP LETTE SKO

Når det gjelder å kutte sekunder av sluttiden, kan det vaere en del å hente på å investere i et par raske lettvektss­ko. Bruk dem til intervalle­r og konkurrans­er, men gjennomfør de fleste av treningsøk­tene i mer skånsomt fottøy.

STYRK MUSKLENE

Det er fristende å nøye seg med bare å trene løping når du vil ha mer fart i løpeskoene, men forskning viser at styrketren­ing kan vaere en snarvei til raskere løpetider, samtidig som det kan bidra til at du unngår skader. Tren gjerne styrke et par ganger i uka, og gå spesielt for effektive flerleddsø­velser som knebøy, utfall og markløft.

PRIORITÉR RESTITUSJO­N

Når du kjører på med mye hard trening må kroppen også få mulighet til å komme seg til hektene igjen, slik at du får den formutvikl­ingen du ønsker. Ta en sjekk på hele hverdagen. Har du et sunt og godt kosthold, sover du nok hver natt og klarer du å prioritere treningen mellom alle andre gjøremål og utfordring­er i hverdagen?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway