Aktiv Trening (Norway)

Tren smart

-

LEGG EN PLAN

Å dra bort på treningsse­nteret og tusle rundt mellom apparatene som tilfeldigv­is er ledige, eller ta de øvelsene man føler for der og da, blir det sjelden effektiv trening ut av. Derfor bør du ha et program som sikrer deg struktur, progresjon og variasjon i treningen. Med et program i hånda vet du alltid hvilke øvelser du skal ta, og hvor mange sett og repetisjon­er du skal ta. Dermed trenger du ikke bruke tid på å vurdere om du har lyst til å trene markløft i dag eller ikke.

Det kan vaere lurt å få en personlig trener til å hjelpe deg med å lage et treningspr­ogram som tar utgangspun­kt i nivået ditt og målet ditt med treningen. Det er absolutt ikke billig å leie en personlig trener, men du trenger ikke å ha en egen PT i månedsvis. Book eventuelt bare et par timer for å komme godt i gang. En personlig trener kan også laere deg å utføre øvelsene helt riktig, slik at du får større utbytte av treningen.

BYGG DEG ROLIG OPP

En av fallgruven­e, spesielt hvis treningen over lengre tid har gått på lavbluss, er at du nå plutselig kjører maks. av hva du makter, noe som sliter så mye på kroppen at du blir skadet. Det er ikke nok at hjernen er klar for trening – kroppen skal også henge med. Husk at kroppen må ha tid til å restituere mellom øktene for å bygge seg sterkere og bli klar til neste trening.

Det er også lettere å bygge opp nye vaner hvis innsatsen virker overkommel­ig og ikke er for tidkrevend­e.

HA FOKUS PÅ TEKNIKKEN

Mange som begynner å trene styrke er mer opptatt av hvor tungt de kan løfte enn om de gjør det riktig. Det bør vaere omvendt. Både av hensyn til skaderisik­oen og utbyttet av treningen er det helt avgjørende at du laerer deg riktig teknikk i øvelsene. Så helt i starten bør det vaere fokuset ditt. Når teknikken sitter, kan du begynne å øke belastning­en.

På det området er det ikke så stor forskjell på å begynne med styrketren­ing og en ny idrettsgre­n. Hvis du begynte å spille tennis, ville du nok også bruke litt tid i starten på basisferdi­ghetene – og ikke tro at du kunne spille mot de mest rutinerte i klubben fra dag 1.

Det er ikke nok at hjernen er klar for trening – kroppen skal også henge med.

TREN HELE KROPPEN

Du kjenner sikkert typen som har bygget opp en imponerend­e brystkasse, kraftige skuldre og svulmende overarmer, men derimot har forsømt de tynne beina som stikker ut av shortsen. Hvis du vil ha en harmonisk og sunn kropp, bør du trene musklene i hele kroppen. I tillegg til å trene både overog underkropp bør du trene forside og bakside like mye.

Du kan med fordel bruke mesteparte­n av tiden på øvelser som involverer flere ledd og muskelgrup­per på én gang. Som tommelfing­erregel er det de øvelsene der du kan løfte tyngst vekter, for eksempel knebøy, markløft og benkpress.

HELE KROPPEN

Øvelser for underkropp, bakside: Markløft

Lårcurl

Hip thrust

Underkropp, forside: Knebøy

Beinspark Beinpress

Overkropp, bakside: Foroverbøy­d roing Nedtrekk

Sittende roing

Overkropp, forside: Benkpress Skulderpre­ss Armhevinge­r

IKKE FRYKT FRIVEKTENE

Apparatene er ofte nybegynner­nes foretrukne valg på treningsse­nteret, og det er ikke så rart. De er både enkle å velge vekt på, det er ofte en veiledning til hva man skal gjøre og det er mindre krav til god teknikk.

Men det er lurt å prøve deg med frivekter også.

Frie vekter trener flere muskelgrup­per samtidig og utfordrer i større grad koordinasj­on og stabilitet. Men du trenger ikke droppe alle apparatene i treningen. De frie vektene har sine fordeler – og det samme har de beste apparatene, som for eksempel nedtrekk- og sittende roing-apparatet.

FÅ OPP PULSEN

For dem som primaert trener for å få større muskler kan kanskje kondisjons­trening føles som bortkastet tid. Men litt jevnlig kondistren­ing er veldig positivt for helsa. Det trenger heller ikke vaere lange turer på tredemølla. Derimot kan du avslutte økta med en kjapp øvelse som får opp pulsen og styrker kondisjone­n. Det er supert for å svi av den siste energien og øke energiforb­ruket under treningen. Den høye intensitet­en presser kretsløpet, noe som styrker hjertet og lungene. Hard pulstrenin­g er best som avslutning på styrketren­ingen, siden du risikerer å bli for sliten til å ta de teknisk krevende styrkeøvel­sene hvis du tar kondisjons­treningen først.

TABATA-INTERVALLE­R

Tabata er hard og effektiv intervallt­rening med en eller flere øvelser. En runde tar 4 minutter og består av 8 intervalle­r på 20 sekunder etterfulgt av 10 sekunders hvile. Ta øvelsene så raskt du klarer med god teknikk. Det er meningen at du skal bli andpusten. Hver tabatarund­e kan gjøres med én eller opp til fire øvelser, for eksempel: Kettlebell sving

Fjellklatr­ere

Hoppetau

Burpees

Ta to tabatarund­er med to minutters pause imellom. Samlet tidsforbru­k inkl. pauser: 10 minutter.

Frie vekter har sine fordeler – og det samme har de beste apparatene på senteret.

 ??  ?? Som nybegynner vil du fort merke at du blir sterkere og kan løfte tyngre vekter enn du kunne i starten. Etter hvert må det progresjon til hvis formen ikke skal stagnere.
Som nybegynner vil du fort merke at du blir sterkere og kan løfte tyngre vekter enn du kunne i starten. Etter hvert må det progresjon til hvis formen ikke skal stagnere.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway