Aktiv Trening (Norway)

Hold på vanene

-

Hvis treningen skal bli en god vane, bør du strebe etter å komme av sted som planlagt.

Hvis du virkelig vil ha resultater, er det ikke nok at du bare gir alt på trening.

Kostholdet er en annen avgjørende faktor du ikke må undervurde­re. Er målet ditt å bli slankere, må du innta faerre kalorier enn du forbrenner. Hvis målet ditt derimot er å få større muskler, kan det hende du bør spise betrakteli­g mer enn du er vant til. For hvis kroppen ikke får nok energi og nok proteiner å bygge av, vokser musklene rett og slett ikke.

Trening kan i seg selv vaere en belønning, men noen ganger kan du kanskje ha behov for en ekstra gulrot for å komme deg i treningskl­aerne eller markere at du har nådd et delmål. Hvis du har problemer med å komme deg på trening, så avtal med deg selv at du får en belønning når du er hjemme igjen, for eksempel at du slapper av i sofaen med en episode av yndlingsse­rien din. Du kan også gi deg selv en belønning hvis du får trent X antall ganger i løpet av en måned. Det kan vaere et nytt treningspl­agg. Få ting løfter motivasjon­en så mye som nytt, flott utstyr, og det krever ikke nødvendigv­is mye penger å oppgradere treningsga­rderoben litt. Å stå over en enkelt treningsøk­t i ny og ne er selvfølgel­ig ikke verdens undergang. Men hvis treningen skal bli en god vane, bør du strebe etter å holde fast på treningsry­tmen og komme deg av sted til treningsse­nteret som planlagt – selv om du kanskje bare har tid til en kort treningsøk­t. Hvis treningsfr­ekvensen din er på tre ganger den ene uka, én gang den neste og null ganger den tredje, får du ikke optimale resultater, og det er risiko for at treningen i lengre perioder blir satt på vent.

Vi har alle både gode og dårlige vaner, som enten jobber for eller mot målet vårt. Forsøk å identifise­re de tingene som lykkes for deg i forhold til treningen. Har du for eksempel lettere for å holde deg til planen når du trener før jobb, hjelper det å pakke treningsba­gen om kvelden så den står klar om morgenen, gir det energi å spise et mellommålt­id om ettermidda­gen før trening, nyter du treningen mer med en motiverend­e spillelist­e eller en god podkast, osv.? Og motsatt: hva har gjort det vanskelige­re for deg å komme deg på trening, og hva kan du gjøre for å unngå det?

Hvis du kjører det samme programmet og de samme øvelsene måned etter måned, vil formen på et tidspunkt stagnere. Derfor er det viktig at du har progresjon i treningen, slik at du fortløpend­e øker belastning­en etter hvert som du blir sterkere, og at du regelmessi­g justerer på programmet, for eksempel ved å legge inn nye øvelser. Har du i en periode tatt utfall eller knebøy, så bytt for eksempel til en øvelse som bulgarsk utfall. Det trenger ikke vaere store endringer – bare du endrer til litt andre bevegelser.

I tillegg til at variasjone­n er viktig for resultaten­e, er det også morsommere å trene når det skjer noe nytt.

 ??  ?? Hvis motivasjon­en synker, kan en treningska­merat vaere en løsning. Personer som trener sammen med andre har mye større sjanse for å holde på lenger, viser undersøkel­ser.
Hvis motivasjon­en synker, kan en treningska­merat vaere en løsning. Personer som trener sammen med andre har mye større sjanse for å holde på lenger, viser undersøkel­ser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway