Aktiv Trening (Norway)

NI DAGER I EN GRÅ SKY

-

Janus Jensen var 26 år da han i 2018 deltok i Transconti­nental Race på tvers av Europa. – Rittet i 2018 var min siste mulighet for å vaere lenge borte, siden kjaeresten min og jeg planla å få barn. Men jeg vil faktisk ikke betegne meg selv som en sykkelrytt­er. Altså, jeg sykler jevnlig, men jeg har aldri vaert spesielt rask, og jeg har aldri trent sykling seriøst, forklarer Janus. – Tidligere har jeg gått pilegrimsl­eden til Santiago de Compostela i Spania, og TCR var litt det samme: Jeg ville ha en utfordring, og jeg ville at det skulle vaere noe helt spesielt. Jeg ville gjerne en dag kunne forklare barna mine at hvis man setter seg noe fore, så klarer man å gjennomfør­e det, forteller han.

– Jeg skulle sykle nesten 4000 kilometer. Og det er ekstremt langt, det gikk fort opp for meg. Jeg bestemte meg for at det beste jeg kunne gjøre var å forberede meg ekstra grundig på alt som ikke hadde med det fysiske å gjøre. Så når jeg ikke var ute og syklet lange turer, satt jeg og googlet meg fram til hva jeg burde ha med av utstyr og hvordan jeg burde planlegge turen. Men jeg laerte fort at det er en «grå sky» rundt denne type ritt. Fordi de er så lange og tar så lang tid, må du selv finne ut hva som fungerer og hva som ikke gjør det. Det finnes ikke noen bruksanvis­ning for å lykkes, sier Janus.

– For å klare å gjennomfør­e disse rittene må du sitte i setet og tråkke i pedalene 16 timer i døgnet. Det er egentlig ikke så mye en fysisk utfordring som en mental. Alle kan klare det, men det er ikke alle som gidder. Det var helt utrolig ensomt. Det var forferdeli­g. Det var ensomheten som gjorde det så tøft, forteller Janus. – Likevel er jeg ikke avskrekket fra å legge ut på et så stort og langt eventyr igjen. Men jeg vil ikke gjøre det alene. Hvis jeg skal gjøre noe lignende en annen gang, må det vaere sammen med noen andre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway