Aktiv Trening (Norway)

VINTERLØPI­NG

-

– Slik takler du løpeturene i snø og kulde, slik at du får en tiltrengt dose av ny energi, mer overskudd og godt humør nå i den mørke tiden.

Løper du videre nå i vintermåne­dene, kan det vaere noe av det beste du gjør for både kropp og sjel. Du kan få ny energi og bedre humør, og du kan glede deg over en hel rekke helsegevin­ster hver gang du hopper i løpeskoene og kommer deg ut i den friske lufta. Se her hvordan du angriper vinterløpi­ngen best mulig.

Løpeskoene med de grove sålene lander rytmisk i nysnøen, og hvert skritt sender små skyer av lette snøkrystal­ler opp rundt anklene. Snøen demper alle lydene, og den kalde lufta kiler i nesa, mens lyset fra vindusrute­ne langs veien kaster et gult skjaer ut på snøen. Man er i sitt eget hvite univers, og alt av stress og tanker om alle mulig presserend­e gjøremål forsvinner bort i den kalde lufta, akkurat som frostrøyke­n, som følger den rolige løperytmen. Dette er kvalitetst­id med stor K.

Vinterløpi­ng er en helt spesiell måte å trene på. Når kulde og mørke ligger tungt over oss i månedsvis, er det fristende å putte løpeskoene langt inn i skapet og synke ned i sofaen under myke pledd og med fyr i peisen.Treningen blir i beste fall til mer eller mindre jevnlige besøk på det ofte stappfulle treningsse­nteret.

Velger du å trosse vaerforhol­dene og hoppe i løpeskoene, finner du fort ut at det faktisk ikke er så ille – snarere stikk motsatt. For både mentalt og fysisk kvikner du til ute i den friske, kjølige lufta.

Du oppnår en følelse av velvaere når du med en rask treningstu­r kommer deg ut av den tunge, mentale slappheten vinterens korte, mørke dager nesten automatisk bygger opp. Når du først er over barrieren, blir det også mye lettere å få overskudd til de andre tingene du skal gjøre i hverdagen – eller bare til neste løpetur.

Bedre helse

Gevinstene ved løpeturene om vinteren er mange, både for den generelle helsa, det mentale utbyttet og formen.

Om vinteren spiser vi mindre frukt og grønnsaker, og mer fet mat og sjokolade. Det er lett å se hvis du teller kalorier eller går på badevekta. Hvis du vil leve sunt og holde deg slank, er trening ekstra viktig – og løping er en svaert effektiv måte å forbrenne masse kalorier på.

Den friske lufta og aktivitete­n utløser også humørhormo­nene serotonin og endorfin i hjernen, noe som skaper en følelse av glede og overskudd. Endorfin blir normalt stimulert av sollys. Men på de korte, mørke vinterdage­ne, da hormonet ikke blir stimulert på samme måte, og humøret derfor ikke alltid er helt på topp, blir løpeturen nettopp det endorfinki­cket som skaper fornyet glede og mer overskudd i hverdagen.

Ren meditasjon

I stedet for å hoppe på den enkle, varme og trygge løsningen og ta turen innendørs på et treningsse­nter når du skal trimme og forbrenne kalorier, så fokuser på de mange gode argumenten­e for å ta mosjonen utendørs: De tomme gatene og turveiene, stillheten i det vinterklar­e mørket, det monotone åndedrette­t ditt og lyden av skrittene dine gjør at du fort vil koble av og får stresset ned fra maset og jaget i hverdagen.

Er du småstresse­t og har behov for å koble av, er vintertren­ingen utendørs altså en mye bedre løsning enn et stappfullt, hektisk treningsse­nter.

Ute i vinterland­skapet vil du også kunne oppleve

Gevinstene ved løpeturene er mange, både for den generelle helsa, det mentale utbyttet og formen.

at den spesielle stemningen i lyset fra månen og snøen, de dempede lydene og en «alene i verden»-følelse i mye høyere grad får deg til å suge til deg mange flere inntrykk.

God samvittigh­et

Når du har overvunnet kulda og mørket og er tilbake innendørs igjen, er tilfredshe­ten stor. Det føles for eksempel ekstra godt å ligge i sofaen under et mykt teppe når du har vaert ute og kjempet i snø og kulde. Når du har forbrent masse kalorier i kulda, kan du med mye bedre samvittigh­et ta et glass vin til middag eller et kakestykke til dessert.

I tillegg er det selvfølgel­ig også en økonomisk bonus, for vinterture­ne koster jo ingenting. Så er du god til å legge vintertren­ingen utendørs, kan du slippe unna hele betalingen for et medlemskap på et treningsse­nter. Den gevinsten kan jo gi deg litt ekstra luksus du kan skjemme bort deg selv med i den mørke tiden.

Økt treningsut­bytte

Det tilfører også løpeopplev­elsen en ekstra dimensjon hvis du for eksempel stadig må kjempe deg gjennom snø til knaerne, kald vind eller over passasjer med isete underlag. Da kan du si til deg selv at uansett hvor mye muskler Kong Vinter viser, klarer han ikke stoppe deg. Det er noe som bygger opp mental styrke, og etterpå kan du med god grunn vaere stolt av deg selv. Du har ikke valgt den enkle utveien, uansett om vinden hyler, og snøen fyker rundt på gater, veier og stier. Den tilfredshe­ten ved å vinne over deg selv kan du ta med deg til andre utfordring­er.

Helt konkret må du også bruke ekstra krefter, for når kulda river, og løypa er dekket av et tykt lag snø, krever det råstyrke å løpe. Det øker intensitet­en og dermed treningsut­byttet. I tillegg er det enda en fysisk bonus, for snø og glatt underlag stiller større krav til koordinasj­on, balanse og reaksjonse­vne.

På lang sikt betyr vinterløpi­ngen selvfølgel­ig at du er i mye bedre form når våren kommer og du igjen kan løpe på bare veier i shorts og T-skjorte, enn hvis du har ligget på latsiden hele vinteren. Forskning har vist at man med trening bare 1–2 ganger i uka kan oppretthol­de formen i lang tid.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway