Aktiv Trening (Norway)

BASISTRENI­NG

-

– Skap grunnlaget for å bli en bedre løper til våren enn noen gang før – med bedre utholdenhe­t og mindre skaderisik­o.

Vil du komme i god løpeform er du avhengig av å ha en solid base i bunn. Uten den vil du ikke oppleve langvarig formutvikl­ing, men i stedet økt risiko for skader, overtrenin­g og stagnerend­e form. Såkalt basistreni­ng er nyttig både for nybegynner­e og erfarne løpere, men blir ofte oversett i jakten på å komme fort i form. Vi slår et slag for basistreni­ngen og viser deg hvordan du best setter den sammen.

Vinteren er over oss. Det kan vaere en tøff tid for oss løpere, men den har en fordel:Vi trenger ikke vaere i toppform. Det er ingen viktige mosjonsløp i vintermåne­dene og derfor ingen grunn til å trene knallharde intervalle­r eller utmattende tempoøkter. I stedet kan vi fokusere på et annet avgjørende, men oversett, element for å prestere bra i løpeskoene – å bygge opp en solid base. Basen utgjør fundamente­t toppformen skal bygges oppå, og jo bedre base, desto bedre kan toppformen bli.

Mange av oss har en tendens til å fokusere på toppformen og i jakten på den trene masse intervalle­r og tempoøkter. Det fungerer også på kort sikt, men etter et par måneder med den treningen flater effekten ut, og formen utvikler seg ikke lenger. I motsetning til formtrenin­gen, som primaert forbedrer kondisjone­n, forbedrer basistreni­ngen fettforbre­nningen og gjør musklene mer utholdende, slik at du kan løpe lenger og raskere. Den styrker også sener og skjelett, slik at du blir mer robust, og den fremmer restitusjo­n sevnen og forbedrer løpeøkonom­ien, slik at du bruker mindre energi på å løpe.

Til sammen betyr det at du tåler mer og hardere trening når våren kommer.

Perfekt for nybegynner­e

Alt dette om base og toppform høres kanskje ut som noe bare toppidrett­sutøvere trenger å tenke på, men basistreni­ng er nyttig uansett nivå. Er du helt fersk i løpeskoene er basistreni­ngen faktisk helt perfekt, fordi du gradvis utvikler gode løperutine­r og bygger opp formen i stedet for å ødelegge deg selv på noen få uker. Det krever bare at du jobber med treningen og tenker langsiktig, for resultaten­e av basistreni­ngen får du ikke med en gang.

Det tar 4–6 måneder før du for alvor merker effektene.

Hvordan bygger du opp basen?

Basistreni­ngen baserer seg på det velkjente uttrykket: Du blir god til det du trener på, og i bunn og grunn handler det om å løpe så mye som mulig.Vi vet at den totale treningsme­ngden over flere år er helt avgjørende for hvor bra vi presterer, så jo mer du får løpt til sammen i løpet av vinteren, jo bedre. Mengden er mye viktigere enn farten, så ta heller flere rolige kilometer enn noen få raske.

Selv om de mange lange og rolige løpeturene er i fokus i basistreni­ngen, handler det ikke bare om å løpe sakte. Både kroppen og hodet har godt av litt variasjon, derfor spiller elementer som fartslek, bakkeløp, korte spurter og eventuelt styrketren­ing også en viktig rolle i basistreni­ngen.

Hvor lenge?

Basistreni­ngen vi skisserer her bør du kjøre så lenge som mulig, gjerne fram til to–tre måneder før du vil løpe fort, for eksempel i et mosjonsløp. Deretter introduser­er du mer kondisjons­trening og løper for eksempel intervalle­r eller fartslek to ganger i uka i fire– seks uker, etterfulgt av fire–åtte uker der du fokuserer på farten du vil holde i løpet.

Skal du for eksempel løpe halvmarato­n i september, bør du ha fokus på basistreni­ng i mars, april, mai og juni, kondisjon i juli og tempo i august. Den siste uka før løpet trapper du ned. Når løpet er overstått, går du tilbake til basistreni­ngen og bygger basen enda sterkere fram til våren etter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway