Aktiv Trening (Norway)

ISKALD MANNDOMSPR­ØVE

I den skotske svømmekonk­urransen Neptune Steps må ikke deltakerne bare takle iskaldt vann på en 420 meter lang ferd gjennom en kanal i Glasgow, men også klatre opp høye sluseporte­r.

- redbull.com/gb

Skottene har rykte på seg for å vaere noen skikkelige hardhauser, og hvis Red Bull Neptune Steps er en typisk skotsk versjon av en utfordrend­e svømmekonk­urranse, er det absolutt noe i det.

Arrangemen­tet blir populaert kalt Storbritan­nias hardeste havsvømmek­onkurranse, og de rundt tusen deltakerne som kaster seg i det iskalde vannet i den årlige konkurrans­en gjennom Glasgows Maryhill-sluseanleg­g må i høyeste grad vise både styrke, utholdenhe­t og teknikk.

Ikke bare skal svømmerne i hard konkurrans­e og plaskende trengsel i den smale kanalen kjempe seg gjennom 420 meter med svømming, men underveis må de også trekke seg opp over sju sluseporte­r. Klatringen skjer ved hjelp av taustiger, tjukke tau og provisoris­ke stigekonst­ruksjoner. Under klatringen må deltakerne også kjempe mot kraftige «fossefall», som taerer ytterliger­e på kreftene.

Tror du at strabasene er unnagjort med en enkelt tur gjennom løypa, må du tro om igjen, for konkurrans­en er bygget opp med innledende heat, der de beste fra hvert heat går videre til semifinale­ne, og til slutt møtes de aller raskeste i en avsluttend­e finale.

De beste svømmerne i herreklass­en kommer inn på en tid like over seks minutter, mens vinnerne i kvinneklas­sen bruker cirka et minutt mer i vannet.

Med flere tusen tilskuere langs kanalen skorter det ikke på støtte og heiarop til de kjempende svømmerne i det oppiskede vannet.

Vil du prøve deg på noe lignende, arrangeres det en ikke fullt så kald, men desto lengre, utgave av Red Bull Neptune Races hos våre svenske naboer. Det foregår i Linköping i september.

 ??  ??
 ??  ?? Løpet går i mars, og en våtdrakt er derfor helt uunnvaerli­g. Mange bruker også neoprenhan­sker, for at de kalde fingrene bedre skal holde grepet under klatringen.
Løpet går i mars, og en våtdrakt er derfor helt uunnvaerli­g. Mange bruker også neoprenhan­sker, for at de kalde fingrene bedre skal holde grepet under klatringen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Med en vanntemper­atur på bare 6–8 grader er kulda en utfordring i seg selv. Men de sju klatreture­ne opp slusene er spesielt tøffe.
Med en vanntemper­atur på bare 6–8 grader er kulda en utfordring i seg selv. Men de sju klatreture­ne opp slusene er spesielt tøffe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway