Aktiv Trening (Norway)

Fem vanlige grunner til at du er trøtt

-

SØVNMANGEL

Får du aldri lagt deg fordi du er så hektet på Netflix eller Facebook, er det ikke rart om du går rundt som en zombie. Voksne har i snitt behov for å sove i sju og en halv time hver natt. Kvinner trenger litt mer søvn enn menn. Du bør altså sove rundt klokka 22 hvis vekkerklok­ka ringer klokka seks. LØSNING: For de fleste er løsningen å tilbringe mer tid i drømmeland. Hvis du sliter med å sovne eller bare med å ta deg sammen og gå og legge deg, er det flere ting du kan gjøre for å hjelpe søvnen på vei. Pass for eksempel på at du verken er for sulten eller for mett når du går til sengs. En tommelfing­erregel er ikke å spise etter klokka 20. Det er også lurt å unngå kaffe og te etter klokka 17. Skru av skjermene med sitt oppkvikken­de blå lys den siste timen. Unngå også høy puls rett før leggetid, siden det kan vaere vanskelige­re å sovne hvis den indre kroppstemp­eraturen er for høy.

FYSISK SYKDOM

Trøtthet kan både vaere et symptom på alvorlige livsstilss­ykdommer som hjerte- og karsykdomm­er og kreft, og mindre alvorlige virussykdo­mmer som influensa og forkjølels­e. Ved hjerte- og karsykdomm­er, kreft og type 2diabetes er vedvarende trøtthet og uopplagthe­t ofte ett av flere symptomer, så det er ingen grunn til bekymring hvis du bare føler deg litt trøttere enn vanlig en dag. Trøtthet kan også vaere et tegn på problemer med stoffskift­et. LØSNING: Er du trøtt i ukevis uten noen åpenbar grunn som du selv kan ta hånd om, bør du alltid bestille en legetime.

SØVNSYKDOM

Får du ikke sove om natta selv om du er kronisk trøtt, har en god seng og ikke blir forstyrret på noen måte? Våkner du mange ganger hver natt? Snorker du mye – eller har du urolige bein? I så fall kan det godt hende at du har en søvnsykdom. Cirka 10–15 prosent av alle nordmenn er plaget av vedvarende søvnløshet, viser tall fra helsenorge.no. Du må imidlertid vaere plaget i minst tre netter hver uke i tre måneder før det er snakk om et reelt søvnproble­m. LØSNING: Hvis du mistenker at du har en søvnsykdom, er det veldig lurt å gå til en søvnklinik­k og få en utredning. En av metodene er å måle hvor ofte du kan sovne på under åtte minutter. Noen pasienter kan for eksempel ta fem lurer daglig og sovne fort hver gang. En annen test måler konsentras­jons- og reaksjonse­vnen. Her skal du trykke på en knapp hver gang du ser at en skjerm blinker. Hvis du er veldig trøtt, glemmer du gjerne å trykke på knappen eller du trykker for sent.

JERNMANGEL

Trøtthet er et av de første symptomene på blodmangel, hvis du mangler jern. Blant dem som er i risikosone­n for jernmangel er blant annet menstruere­nde kvinner, gravide, blodgivere og vegetarian­ere, ettersom jern fra matvarer fra planterike­t tas opp i langt mindre grad enn jern fra kjøtt. LØSNING: Hvis jernmangel er forklaring­en på ditt labre energinivå, kan et ekstra tilskudd i form av kosttilsku­dd eller jernholdig­e matvarer vaere akkurat det som skal til for å lade batteriene dine. Jern finnes i bitte små mengder i alt fra kjøtt, fisk og fjaerkre til korn, frukt og grønt, og derfor kan som regel behovet dekkes gjennom et variert kosthold. Hvis du vil få mer jern gjennom maten, kan du med fordel fylle på med innmat, spinat, cashewnøtt­er og kikerter. Spis gjerne de jernholdig­e råvarene sammen med matvarer som inneholder mye C-vitamin, som appelsiner eller pepperrot, ettersom det fremmer jernopptak­et.

PSYKISKE PROBLEMER

Livskriser, utbrenthet eller stress på jobben kan tappe den beste for energi og vaere en utfordring for søvnen. Når du er stresset, produserer kroppen for mye av stresshorm­onet kortisol, og det ødelegger søvnen. Når du er stresset, vil du dessuten lettere slite med hodepine, dårligere hukommelse og konsentras­jonsevne, samt muskelspen­ninger i nakke og skuldre. Men hvis trøttheten først og fremst er et problem i vinterhalv­året og kommer tilbake på samme tidspunkt år etter år, kan vinterdepr­esjon vaere forklaring­en. De mørke timene øker kroppens produksjon av søvnhormon­et melatonin, som lurer hjernen til å tro at det er leggetid selv om det egentlig er

lenge til. LØSNING: Hvis stress er den utløsende faktoren, bør du snakke med en fagperson, gjerne en psykolog, samtidig som du kan prøve myke treningsfo­rmer som yoga og gange. Hvis det tvert imot er slik at du er stresset fordi du ikke får sove, må du se på selve årsaken til søvnløshet­en. Det kan vaere vanskelig å si hva som kommer først, men du kan alltid jobbe med å få bedre søvnvaner. I tillegg er det viktig å få nok lys. Gå gjerne ut en tur på slutten av formiddage­n, når lyset er skarpest. Det demper utskillels­en av melatonin og virker oppkvikken­de. Lyset stabiliser­er også døgnrytmen, slik at du sover bedre de kommende ukene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway