Aktiv Trening (Norway)

Her hjelper nøttene kroppen din

-

HJERNEN

Skallet på nøttene skjuler blant annet karbohydra­ter pakket inn i fett, fiber og ofte også en del proteiner, noe som betyr at de opptas langsomt i kroppen. Det gir stabil energi gjennom absolutt hele dagen, og du føler deg pigg og velopplagt fra morgen til kveld.

Best for hjernen: Mandler og hasselnøtt­er.

MUSKLENE

Flere typer nøtter inneholder så mye protein at de faktisk kan måle seg med for eksempel kjøtt, fisk og fjaerkre på dette punktet. På den måten gir de ikke bare en behagelig metthet, de er også med på å bygge opp musklene etter for eksempel en styrkeøkt eller et par turer opp trappa med tunge handlepose­r. Best for musklene: Peanøtter og mandler.

HJERTET

Nøtter er supert for hjertet og kretsløpet, takket vaere det høye innholdet av sunne fettstoffe­r. Spesielt enumettede fettsyrer, som har en spesiell kjemisk struktur som får kroppen til å sprudle og har positiv effekt på kolesterol­nivået. Det betyr at det potensielt skadelige LDL-kolesterol­et synker og det gode HDL-kolesterol­et stiger.

Best for hjertet: Pekannøtte­r og cashewnøtt­er.

MAGEN

Fordøyelse­n får god hjelp av all fiberen i nøttene. Den setter fart på tarmbevege­lsene, slik at du unngår forstoppel­se. Samtidig er fiberen naering for de sunne bakteriene i tarmen, og du bygger opp en sterk tarmflora, som holder immunforsv­aret i toppform. I tillegg inneholder flere nøtter en masse enumettede fettsyrer, som kan hjelpe deg med å få bukt med litt av magefettet. Det skyldes at stoffskift­et blir påvirket til spesielt å taere på magefettet som energikild­e.

Best for magen: Mandler og kokosnøtte­r.

LEDDENE

Mange nøtter er gode kilder til såkalte betennelse­sdempende fettstoffe­r, det vil si stoffer som kan motvirke betennelse­stilstande­r i kroppen, og til plantestof­fer som styrker immunforsv­aret. Derfor kan nøttene bremse spirende belastning­sskader etter for eksempel harde treningsøk­ter eller for mange uheldige bevegelser på jobben.

Best for leddene: Valnøtter og hasselnøtt­er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway