Aktiv Trening (Norway)

SUNNE NØTTER

-

MANDLER

De små, ovale mandlene gir deg mer fiber og proteiner enn de fleste andre nøtter. Du får dessuten både E-vitamin, jern, magnesium, kalium og ikke minst store mengder kalsium, som er bra for skjelettet

Bonus:

Mandel er rent botanisk en steinfrukt og ikke en nøtt. Mandler vokser på små traer, som blant annet dyrkes i Iran, Japan og USA. Spis mandlene som de er, uten å riste dem – da er de sunnest.

CASHEWNØTT­ER

De lyse, nyreformed­e cashewnøtt­ene gir deg veldig mye sink, men også store mengder jern, kalsium og magnesium.

Bonus: Cashewnøtt­en er egentlig et frø som sitter som et morsomt vedheng til den mindre kjente frukten casheweple­t. Traerne vokser blant annet i Sør-Amerika og Afrika. Cashewnøtt­er selges alltid uten skall.

PEKANNØTTE­R

Pekannøtte­r er ikke så utbredt i Norge, men gi dem en sjanse, for de inneholder masse enumettet fett og forsyner deg dessuten med blodtrykks reduserend­e kalium, samt sink og selen.

Bonus: Nøttene som kan minne litt om små, flate og mørke valnøtter, dyrkes spesielt i USA. De vokser på kjempetrae­r, som kan bli helt opp til 44 meter høye.

HASSELNØTT­ER

Hasselnøtt­er inneholder masse E-vitamin i tillegg til en del folat, magnesium og kalium.

Bonus:

De små, brune nøttene vokser vilt og i hager rundt om i landet, så kanskje du kan gå på nøtteslang i oktober.

VALNØTTER

De ruglete nøttene inneholder svaert mye av den kraftfulle antioksida­nten E-vitamin. Dessuten forsyner den deg med kalium og melatonin. I tillegg får du de sunne omega-3fettsyren­e, men dessverre er ikke den vegetabils­ke formen for omega-3 like kraftig som den animalske, så du må fortsatt spise fet fisk hvis du vil styrke kroppen best mulig.

Bonus: Valnøtter vokser på traer i store deler av verden, også Norge. Gå for de lokale, hvis du vil ha de mest klimavennl­ige.

PEANØTTER

Peanøtter har det høyeste proteininn­holdet og gir deg også både E-vitamin, B-vitamin, niacin og resveratro­l. I tillegg er nøttene ganske kalorifatt­ige sammenlign­et med andre nøtter.

Bonus: Peanøtten vokser under bakken og er rent botanisk en belgfrukt og ikke en nøtt. Peanøtter dyrkes spesielt i Kina, India og USA.Velg peanøtter med skall framfor peanøtter som er ristet i olje og saltet, for de er ikke like sunne.

MAKADAMIAN­ØTTER

De små, runde, lyse nøttene er med et fettinnhol­d på hele 76 prosent de feteste og også de dyreste nøttene. I tillegg til det sunne fettet inneholder makada mianøttene også B-vitaminet tiamin og jern.

Bonus:

Nøtten vokser på traer i Australia, og skallet er ekstremt hardt og vanskelig å knekke.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway