Aktiv Trening (Norway)

2: Spesialise­ring

-

Når du har etablert stabile løperutine­r – du løper minst tre ganger i uka og den totale ukentlige distansen er 20–25 km – kan du begynne å spesialise­re treningen framfor bare å løpe den samme turen hele tiden. Det vil både gi variasjon og adspredels­e, og det vil stimulere flere aspekter av den gode løpeformen.

Helt konkret bør du ha fokus på tre ulike typer løpeturer: Langtur, bakkelek og moderat tempo.

A LANGTUR

Ukas langtur er det mange som gjennomfør­er i helga, og den skal foregå i rolig fart. Det skal vaere en ren overskudds­økt, som føles bra hele veien. Måler du pulsen, bør den ikke overstige 75 prosent av maks. Den rolige langturen forbedrer fettforbre­nningen, slik at du utnytter energien du har til rådighet bedre. Den øker også mengden av kapillaere­r i musklene, slik at de blir mer utholdende, og så forbedrer den løpeøkonom­ien, slik at du løper mer effektivt. I sum vil langturene gjøre at du kan løpe lenger med høyere fart.

Hvor mye: Løpeturen bør vaere så lang som mulig (til et visst punkt), gjerne 45–90 minutter. Legg inn gåpauser underveis hvis det er nødvendig for å holde intensitet­en nede. 60 minutters løping med 7–8 små gåpauser er bedre enn 30 minutters kontinuerl­ig løping. Lengden bør ikke overstige 25 km eller løping i 2 timer.

Hvor ofte: 1 gang i uka.

B BAKKELEK

Bakkelek er fartslek i kupert terreng. Her skifter du mellom korte høyintense partier i oppoverbak­ker etterfulgt av lavintense partier på flata. Farten bør vaere rask, men ikke det aller raskeste du klarer. Du skal føle at du har et gir til. Bakkeleken vedlikehol­der og forbedrer kondisjone­n og skjerper forbindels­en mellom hjerne og muskler, slik at beina er klare for de raske øktene til våren. Dessuten virker bakkene som løpsspesif­ikk styrketren­ing, som beskytter mot skader og gjør deg raskere. De raske partiene bør vare 30–90 sekunder, og de rolige i minimum 1 minutt. Har du ikke et egnet kupert område i naerheten, kan du likevel la terrenget styre farten og for eksempel løpe fort fram mot et skilt eller et annet punkt.

Hvor mye: Start med 5–10 minutter oppvarming + totalt 10 minutter løping i høy fart per tur. Øk gradvis antallet raske partier til du er oppe i 20–25 minutter.

Hvor ofte: 1 gang i uka.

C MODERAT TEMPO

Klassisk tempotreni­ng, der du løper i høy fart over lang tid, egner seg best de siste ukene før konkurrans­e. I basisperio­den bør ikke tempotreni­ngen utgjøre for mye av treningsti­den. Men det kan uansett vaere nyttig med kortere turer, der du presser kroppen litt mer enn under de rolige turene, ettersom det holder fartsfølel­sen ved like og gir bedre evne til å løpe lenger med relativt høy puls. Men du bør fortsatt løpe med overskudd og følelsen av å ha et gir til. Måler du pulsen, bør den ligge på 80–85 prosent av maks.

Hvor mye: Start med 5–10 minutter oppvarming + 10 minutter tempoløpin­g + eventuelt nedjogging. Øk lengden på tempodelen med 1–2 minutter per gang, til den er på 30 minutter.

Hvor ofte: 1 gang i uka, hvis du har overskudd. Hver 14. dag hvis du føler deg sliten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway