Aktiv Trening (Norway)

Treningspr­ogram

-

Sett treningen i system, bli mer fokusert og

nå målene dine. Treningspr­ogrammet er et viktig redskap som både kan sikre at du faktisk får trent og gi deg morsommere og mer effektiv trening. ✓ Vaer konkret

Uansett om treningen din består av løping, øvelser hjemme eller en tur på treningsse­nteret, bør du ha en konkret plan for hvordan du vil trene. Hvor mange kilometer skal du for eksempel løpe de forskjelli­ge dagene, og skal du kjøre intervalle­r? Hvis du trener styrke, hvilke øvelser skal du ta, og hvor mange sett og repetisjon­er? Lar du tilfeldigh­eter og gamle vaner styre treningen, blir det vanskelige­re å få framgang, og du kan risikere å begynne og kjede deg.

✓ Planlegg tidspunkte­ne

Samtidig som du lager treningspr­ogrammet, kan du skrive inn treningen i kalenderen. Hvis treningen er lagt inn på faste tidspunkte­r i løpet av uka, er det mye større sjanse for at du kommer deg av sted.

✓ Legg realistisk­e planer

Du kjenner hverdagen og kapasitete­n din. Sørg for å lage et treningspr­ogram som passer inn med andre ting du prioritere­r i livet.

✓ Gi rom for variasjon

Den samme løpeturen på tredemølla eller de samme åtte styrkeøvel­sene kan knekke treningsgl­eden. Unngå å falle i kjedsom hetsfella, og sett opp ulike alternativ­er på treningspr­ogrammet, for eksempel et nytt sted eller andre styrkeøvel­ser du kan ty til, hvis du ikke orker tanken på den vanlige treningen en dag.

✓ Juster jevnlig

Et bra treningspr­ogram bør tilpasses fortløpend­e. Etter en stund bør du øke belastning­en på en eller annen måte, hvis du vil fortsette å utvikle deg og få noe ut av treningen. Det kan du for eksempel gjøre ved å øke vekten eller antall sett eller repetisjon­er i styrkeøvel­sene, øke farten eller distansen på løpeturene, legge inn flere intervalle­r, osv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway