Aktiv Trening (Norway)

FEM FANTASTISK­E SYKKEL DESTINASJO­NER

-

1 GIRONA, SPANIA

Mens alle de andre destinasjo­nene på lista er sesongreis­emål, er Girona et av de stedene sykkelrytt­ere bosetter seg. Rundt 80 proffsykli­ster bor og trener i området, og EF Education First, Mitchelton-Scott og Israel Cycling Academy holder til her. Det er derfor heller ikke unormalt å støte på Tejay van Garderen, Michael Woods, Jasper Stuyven eller en av Yates-brødrene på vei opp Rocacorba eller på e nav de lokalekafe­ene. Til sted eva er else n til proffsykli­ster tiltrekker en del sykkelentu­siaster året rundt, og det er med på å skape en god sykkelkult­ur. Det er derfor et supert reisemål hvis du reiser alene og vil sosialiser­e med andre likesinned­e. Høysesong: Vår og høst (selv om de bosatte syklistene naturligvi­s trener året rundt). Fordeler: God sykkelkult­ur – både på og av sykkelen. Ulemper: Mange bilturiste­r i høysesonge­n. Egner seg for: Dem som reiser alene.

2 TENERIFE

Erfarne sykkelentu­siaster vil sikkert først og fremst tenke på vulkanen Teide når det handler om Tenerife. Toppen av Spanias høyeste punkt rager 3718 meter over havet, og selv om veiene ikke går lenger enn til litt over 2300 meter over havet, har du mulighet for å sykle oppover i en 45 km lang strekning med en gjennomsni­ttlig stigning på 5 prosent. Da får du for alvor mulighet for å teste hva det vil si å klatre. Øya ligger så langt sør at dagtempera­turene i januar og februar, som er de kaldeste månedene, er rundt 20 grader. Du kan derfor sykle hele vinteren uten problemer. Høysesong: Vår, høst og vinter. Fordeler: Stabilt vaer og varme temperatur­er hele vinteren. Ulemper: Lang flytid – 5,5 timer. Egner seg for: Vinterture­r og syklister som vil prøve lange stigninger. 3

CALPE, SPANIA

Utvalget av stigninger og muligheten for også å sykle på flate veier gjør kystbyen på den spanske østkysten til en populaer destinasjo­n, som også hvert år besøkes av blant annet profflagen­e Astana og Quick-Step. Terrenget minner mye om det på Mallorca, men med én stor forskjell: Her er du på fastlandet, og du er derfor ikke låst til ett område på samme måte. Utvalget av klatrepart­ier er større – spesielt hvis du leier bil. Blant de mest brutale stigningen­e er Cumbre del Sol. Tre ganger har den vaert med i Vuelta a España, og førstemann på toppen av de 4 km med 10 prosent i snitt har henholdsvi­s vaert Tom Dumoulin, Chris Froome og Nairo Quintana. Om våren står mange ferieleili­gheter og hoteller tomme, så her er det mulig å finne billige steder å bo. Høysesong: Vår og høst. Fordeler: Jevne stigninger og mildt klima. Ulemper: Mange syklister på veiene. Egner seg for: Alle syklister.

4 ALPENE

Jokeren på denne lista er utvilsomt Alpene. Det er heller ikke det mest opplagte stedet å reise tidlig på våren. Men vil du i stedet bruke sommerferi­en på å komme i toppform, er de mange bratte stigningen­e absolutt verdt å vurdere. Sommertemp­eraturene er mildere enn dem du finner lenger sør. Samtidig er det større sjanse for at du kan ha veiene nesten for deg selv. Det krever kanskje litt større forberedel­ser å finne de gode stigningen­e, men det er det verdt. Og så er det en destinasjo­n det faktisk er mulig å kjøre til med bil, selv om det tar litt tid. Høysesong: Sommer. Fordeler: Mildere sommertemp­eraturer, lite trafikk og få syklister på veiene. Ulemper: Ikke mange flate kilometer, og mer ustabilt vaer. Egner seg for: Bilferie eller rundtur i fjellene om sommeren.

5 MALLORCA

En av de mest populaere sykkelreis­emålene og en fast destinasjo­n på blant annet profflaget Team Inios’ kalender om våren – og med god grunn. Øya byr på flere relativt jevne stigninger på rundt 5–7 prosent, som gjør det mulig å trene flere dager i strekk uten å ta seg for mye ut. Spesielt populaere er Sa Calobra, Puig Major og Coll de Sóller. Skulle du i løpet av uka få lyst på en flat tur uten så mange høydemeter, er det også rikelige muligheter for det. Du finner enkelt spennende stigninger nok til en ukes tid uten at du må sykle den samme to ganger. Siden Mallorca er et populaert feriested om sommeren, har øya mange hotellrom og ferieleili­gheter som står tomme om våren og høsten. Det er derfor mulig å finne innkvarter­ing til en fornuftig pris. Høysesong: Vår og høst. Fordeler: Jevne stigninger, fine veier og mildt vårvaer. Ulemper: Mange syklister på veiene. Egner seg for: Alle syklister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway