Aktiv Trening (Norway)

BIKEFIT.

Sykkeltilp­asning har fått stor oppmerksom­het blant sykkelfolk­et de siste årene. En proff innstillin­g av sykkelen skal gi mindre plager, mer komfort, bedre styring og mer fart. Men holder alle løftene – og hvor trøblete er prosessen? Vi tester bikefit på e

-

Vi tester om en sykkeltilp­asning holder det den lover og gir mer fart, bedre styring og økt komfort.

Vi starter et helt annet sted enn jeg hadde forventet, nemlig med baken. En avansert trykkpunkt­småler blir lagt på setet, og mens jeg tråkker i vei på sykkelen, tegner den – ved hjelp av flytende fargeplate­r på en dataskjerm – et bilde av hvordan trykket fordeles når jeg sykler. Og det ser ikke bra ut. Mens trykket helst skulle ha fordelt seg utover hele setepartie­t i en behagelig blå farge, konsentrer­er det seg i mitt tilfelle rundt et lite område på høyre side, som lyser opp i en dyp rød farge.

Vi er i gang med å få foretatt en såkalt bikefit, altså en profesjone­ll innstillin­g av sykkelen, for å se om det virkelig er noe å hente for en erfaren mosjonist som har syklet i 20 år og har innstilt sykkelen etter alle de vanlige tommelfing­erreglene – og trodd at det ikke var så verst.

Men det viser det seg altså at det er. For setet sitter for høyt, og det er visst også av feil type. Første leksjon i denne sykkeljust­eringen: Setet – og ikke bare høyden på det, men også typen – er noe av det viktigste når det handler om sittestill­ingen på sykkelen, både for komfort og fart.

En innledende test har – ikke overrasken­de – vist at jeg er ganske stiv i knaer, legger og korsrygg, og med et kortere sete kan jeg kompensere for dette, åpne opp hoftene mer og komme ned over sykkelen uten å krumme ryggen så mye. Det vil gjøre at jeg får mer komfort, aerodynami­kk og fart.

En økende trend

Bikefit er blitt stort blant sykkelmosj­onister, og for mange virker det som det er løsningen på alt fra knesmerter til dårlig form. Det skal gi bedre komfort og redusere klassiske sykkelsmer­ter i korsrygg, rumpe og knaer, i tillegg til å gjøre syklisten mer effektiv, fordi man med riktig stilling både blir mer aerodynami­sk og mer av kraften man genererer, tråkkes ned i pedalene.

Etter å ha fått sjekket baken, går turen til føttene. De blir målt på langs og på tvers, og igjen er dommen nedslående – i hvert fall for troen på at jeg har hatt en viss kontroll på det. Skoene er for smale, og klossene er plassert for langt framme, lyder dommen. Det første gir ømhet på yttersiden av foten (ja, det har jeg faktisk merket), mens det andre betyr at jeg ikke tråkker rett ned i pedalene, men mister kraft ved å tråkke med taerne. Plassering­en av klossene blir derfor justert, og et par nye sko kommer på.

Kort styrestem

Herfra går vi fram til fronten av sykkelen for å sjekke styrestem og styre. Jeg har selv hatt en følelse av at jeg kom for langt over styret, og at stemmet kanskje var for langt, men den opplevelse­n skyldes igjen setet, som gjør at jeg ikke bøyer hoftene når jeg skal ned over sykkelen, men i stedet trekker meg fram over styret. Faktisk viser analysen at styrestemm­et er for kort. Det nye setet gjør at jeg kommer lenger ned over sykkelen, så stemmet bør vaere lengre for at jeg ikke skal krumme ryggen.

Vi prøver med ulike lengder og ender faktisk med en svaert lang variant på 150 mm. Det ser litt rart ut, men føles helt riktig. I tillegg får jeg et smalere styre, og grepene flyttes, slik at skuldrene slapper mer av.

Forbedring­ene merkes allerede på turen hjem fra bikefit-seansen, og sykkeloppl­evelsen blir bare bedre dagene etter – mindre vondt i korsryggen, bedre kontroll over sykkelen og kanskje litt høyere fart.

Ingen tvil om at man kan komme langt ved bare å følge de vanlige rådene om innstillin­g av sykkelen, men en proff sykkeltilp­asser kan se sammenheng­ene. Flytter du for eksempel setet, påvirker det hele linjen fra hoften over kneet og ned til foten. Justereren ser deg også som et menneske, for det er ikke sikkert at behovene dine er de samme som i laerebøken­e.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway