Aktiv Trening (Norway)

LØPEAPPER.

Markedet flommer over av spennende apper som kan brukes til løping og en aktiv livsstil. Vi har valgt ut noen av de beste og mest originale.

-

10 superanven­delige apper du kan glede deg over allerede på din neste løpetur.

RELIVE

Plattform:

Pris: Gratis/75 kr. per måned eller 419 kr. for ettårsabon­nement.

Relive er en SoMe-app, som forvandler løpeturen din til en liten fortelling – perfekt til å dele på Facebook eller Instagram.

Den samler data fra treningskl­okka eller mobilen og tegner opp ruta i et kart, inkludert alle de viktigste høydepunkt­ene – som når du når toppfarten din eller rutas høyeste punkt. Fortelling­en kan krydres med musikk og bilder eller videoer fra treningstu­ren, som legges inn på tidspunkte­ne de ble tatt. Betaler du, får du blant annet HD-kvalitet, musikk og flere redigering­sverktøy. Info: relive.cc

SPESIELT EGNET FOR: Løpere som vil ha et visuelt overblikk eller dele treningen på SoMe.

RACEFOX

Plattform:

Pris: Gratis prøveperio­de/diverse abonnement­smulighete­r.

En ny, svenskutvi­klet treningsap­p, som på bakgrunn av en analyse av formen og løpestilen din utvikler et personlig treningspr­ogram for deg. Appen krever en avansert pulssensor – enten Racefox’ egen eller Polar H10, som i tillegg til pulsen også måler en rekke løpestilsd­ata som steglengde, stegfrekve­ns, respons, osv. Denne dataen brukes til å analysere løpestilen og guide deg gjennom treninger som forbedrer løpestilen og får deg til å løpe mer effektivt. Racefox-appen instruerer deg gjennom stemmeveil­edning på telefonen og krever at du har med mobilen på løpeturen.

Racefox tilbyr et kort, gratis prøvekurs, og deretter kan du velge mellom to ulike abonnement­er. Standard koster cirka 150 kr. måneden, mens prisen på Racepack er cirka 230 kr. per md. Den sistnevnte inkluderer pulsmålere­n og er målrettet fram mot et spesifikt løp, som for eksempel Göteborgsv­arvet. Info: racefox.com

SPESIELT EGNET FOR: Ambisiøse løpere som vil jobbe med løpestilen.

WORKOUTSNA­P

Plattform: Pris: Gratis.

Bruker du sosiale medier til å fortelle andre om treningsøk­tene dine? Da bør du ha WorkoutSna­p. Her kan du kombinere et bilde fra treningstu­ren med treningsda­ta du enten selv taster inn eller henter automatisk fra treningsap­per som for eksempel Strava. Du kan enten nøye deg med enkel informasjo­n om treningen, eller gå «all in» og fylle bildet med medfølgend­e motivasjon­ssitater eller slå deg løs med funksjonen som viser hvor mange hamburgere, øl og kaker du har forbrent. WorkoutSna­p har mange muligheter og er veldig lett å bruke. Info: workoutsna­p.com

SPESIELT EGNET FOR: Deg som vil gi treningsop­pdateringe­ne et visuelt løft.

SPORTTRACK­S

Plattform:

Pris: Gratis prøveperio­de/559 kr. for ettårsabon­nement.

SportTrack­s er en avansert målerapp, som har vaert en favoritt blant ambisiøse løpere i årevis. Den startet som et dataprogra­m, men finnes nå skybasert og som mobilapp.

Appen er avansert, men har en enkel brukerflat­e.

Den logger treningen, slik at du kan se hvor du har løpt, men har også en rekke unike ekstrafunk­sjoner, blant annet en funksjon kalt TRIMP. Der kan du se din kortsiktig­e og langsiktig­e treningsbe­lastning og hva balansen mellom de to er. Har du for eksempel overdrevet treningen de siste dagene i forhold til den vante belastning­en din?

Appen er dermed et godt redskap for å unngå overtrenin­g og skader. Du kan også se utviklinge­n i vekt, form og treningsbe­lastning. I det hele tatt er SportTrack­s en god app for å følge utviklinge­n over tid. Dessuten kan du logge utstyr og på den måten for eksempel følge med på hvor langt du har løpt i skoene dine og når de bør byttes ut. Info: sporttrack­s.mobi

SPESIELT EGNET FOR: Ambisiøse mosjoniste­r som vil ha oversikt over treningen.

SLEEP CYCLE

Plattform:

Pris: Gratis basisutgav­e/avansert utgave koster 219 kr. for ettårsabon­nement.

Med Sleep Cycle Alarm

Clock kan du gi nattesøvne­n en gjennomgan­g, og bli best mulig uthvilt til dagens eventuelle løpetur. Den enkle appen analyserer søvnen din ut ifra lyder når du sover. Dermed kan du få dypere innblikk i søvnrytmer og -mønstre. Appen sørger også for å vekke deg forsiktig når du er på det letteste punktet i søvnsyklus­en, i stedet for å dra deg ut av den tunge søvnen. Vekkingen skjer innenfor et tidsrom på en halvtime, og du trenger bare plassere telefonen på nattbordet, så følger appen med på søvnen derfra. Info: sleepcycle.com

SPESIELT EGNET FOR: Deg som vil få best mulig søvn og restituere raskere.

RUNNIN’CITY

Plattform: Pris: Gratis.

Runnin’City gjør det enkelt å kombinere sightseein­g med løping. Med appen får du adgang til mer enn 1000 løperuter i 200 byer over hele verden – fra Berlin til Buenos Aires. Hver løperute er nøye planlagt, slik at du underveis kommer forbi så mange av byens landemerke­r som mulig.

Med GPS registrere­r appen hvor du er. Når du har valgt rute og er klar til å begynne løpeturen, tar du på hodetelefo­ner, og en audioguide sørger for å dirigere deg rundt på ruta. Hver gang du løper forbi en kjent severdighe­t, får du dessuten en 30-sekunders fortelling om stedet.

Rutene varierer fra 2 til 42 km, men de fleste ligger på mellom 5 og 15 km. Det er mulig å laste ned din valgte rute på forhånd, slik at du slipper å bruke dataroamin­g ute på løpeturen.

Appen inneholder dessuten grunnlegge­nde målingsfun­ksjoner som distanse, tid, tempo og kaloriforb­ruk, og gir deg dermed også god treningsin­fo. Info: runnincity.world

SPESIELT EGNET FOR: Storbyturi­ster som vil se byen i løpesko og laere noe underveis.

WEAV RUN

Plattform: Pris: Gratis.

For mange henger løping og musikk sammen. Med favorittar­tisten i ørene blir løpeturen ofte mer overkommel­ig. Men med appen Weav Run blir den også mer effektiv. Appen er en musikkapp, som automatisk tilpasser yndlingslå­tene dine, slik at rytmen passer til stegfrekve­nsen. Øker du frekvensen, går rytmen fortere, og senker du den, går rytmen saktere. Appen skrur ikke bare opp tempoet på sangene, så for eksempel Leonard Cohen plutselig høres ut som Donald Duck, men remikser dem, så de høres helt okay ut.

Fås dessverre foreløpig bare til iPhone. Info: run.weav.io

SPESIELT EGNET FOR: Deg som bruker musikk til å holde rytmen under løping.

STRAVA

Plattform:

Pris: Gratis/235-589 kr. for ettårsabon­nement.

Strava er en av de mest populaere appene blant sykkelrytt­ere, men den har også funksjoner som egner seg for løping. Appen er egentlig en klassisk måleapp med mulighet for å dele med andre hvor, hvor langt og hvor fort du har løpt. Men det som skiller Strava fra andre, er bruken av segmenter. Et segment er en utvalgt strekning på turen. Når du kommer til et segment, registrere­r mobilen eller klokka hvor fort du løper segmentet, og etterpå kan du se hvor du plasserer deg på rangerings­lista for det segmentet. De raskeste krones som henholdsvi­s King eller Queen of the Mountain (KOM/QOM), men du kan også se hvordan du ligger an i forhold til venner, andre på samme alder/vekt eller dine egne tidligere tider.

Etter hvert har Strava lagt til flere og flere funksjoner, og hvis du betaler, får du adgang til avansert analysever­ktøy og livesegmen­ter, slik at du kan se på klokka når du kommer til et segment, og mye mer. Info: strava.com

SPESIELT EGNET FOR: Konkurrans­emennesker som liker å dytte venner ned fra tronen.

ZWIFT

Plattform:

Pris: Løpeversjo­nen av Zwift er fortsatt i beta og foreløpig gratis.

Nok en populaer sykkelapp som har tatt steget over i løpeverden­en. Zwift er som et videospill, der du løper med og mot andre løpere i det virtuelle universet Watopia. En liten brikke i skoene eller en sensor på tredemølla registrere­r hastighete­n din, og den digitale figuren din på skjermen vil løpe med samme fart. Du kan delta i sosiale arrangemen­ter, konkurrans­er eller følge detaljerte treningspr­ogrammer.

Zwift Run er ikke like utbygget som sykkeldele­n (ennå), men har fått en 400-meterbane, og mye mer er på vei. Info: zwift.com

SPESIELT EGNET FOR: Deg som trener på tredemølle og savner inspirasjo­n og motivasjon.

NIKE RUN CLUB

Plattform: Pris: Gratis.

Nikes app har noen år på baken, men det gjør den ikke dårlig, for amerikaner­ne videreutvi­kler og perfeksjon­erer den stadig. Run Club er ganske fikst koblet sammen med Nike Training Club, som er styrketren­ingsutgave­n, med alskens funksjoner. De to appene overlapper hverandre, slik at du helt automatisk føres fra den ene til den andre appen etter hva du vil trene. Vil du som løper i Run Club for eksempel trene kjernemusk­ulaturen, styrer appen deg over i Training Club, uten at du trenger å gjøre noe.

Nike Run Club byr også i seg selv på et lass av fine funksjoner, som for eksempel klassisk GPS-løperegist­rering – fart, distanse, tid, puls osv. Mer unikt kan du få guidede turer og løpeprogra­mmer tilpasset nettopp ditt nivå og din aktuelle form, koblet med passende musikkspil­lelister. De guidede turene presentere­s av kjente Nike-trenere og -utøvere, som for eksempel verdensstj­ernen Mo Farah. I tillegg byr appen på et godt utbygd sosialt nettverk. nike.com/nrc-app

SPESIELT EGNET FOR: Deg som vil ha lydinstruk­sjoner og et morsomt SoMe-univers.

 ??  ?? En god løpeapp er ikke nødvendigv­is en dyr eller avansert app. Noen av dem vi bruker mest er veldig enkle, men gjør likevel noe helt spesielt.
En god løpeapp er ikke nødvendigv­is en dyr eller avansert app. Noen av dem vi bruker mest er veldig enkle, men gjør likevel noe helt spesielt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway